StoryEditor

Verheugen: Nepripustiť odcudzenie Európy a USA

01.04.2003, 00:00
Komisár EÚ pre rozšírenie Günter Verheugen v rozhovore pre nemecký denník Die Welt vyzýva na vytvorenie spoločnej európskej zahraničnej a bezpečnostnej politiky. Nesmieme pripustiť odcudzenie medzi Európou a Spojenými štátmi, povedal na margo irackej krízy.
Aká hlboká je trhlina, ktorú zapríčinila iracká vojna?
-- Americká politika doteraz nikdy nevyvolala takú vlnu kritiky. Demonštrácie proti vietnamskej vojne nikdy neboli masovým hnutím. Obávam sa, že tentoraz je to viac ako len "nie" určitej politickej činnosti Washingtonu.
Hrozí, že táto situácia vyústi do antiamerikanizmu?
-- Tomu zabránia naše vyspelé demokracie. Antiamerikanizmus neurobí z človeka dobrého Európana. Rovnako ako platí, že keď sa niekto stavia na odpor proti politike súčasnej administratívy USA, nie je zlým Európanom. Rozlíšenie na "novú" a "starú" Európu je hlúpe a nebezpečné. Spojené štáty by sa mali vrátiť k multilaterálnym, partnerským metódam prístupu, ktoré prinášali úspech, a nedávať Európanom rozkazy.
Trhlina sa nevytvorila len vo vzťahoch medzi Európou a Amerikou, ale aj v samotnej Európe. Východoeurópania majú na irackú otázku vlastný názor.
-- To nemôžem potvrdiť. List ôsmich a vyhlásenie Vilniuskej desiatky o solidarite s Američanmi boli len prechodnou záležitosťou. Niektorí Východoeurópania si chceli obhájiť svoje šance na vstup do Severoatlantickej aliancie. Východoeurópania nechcú, aby sa o nich "naťahovali" Američania a niektorí Západoeurópania. Chcú spoločnú zahraničnú politiku. Ich vstup do EÚ podľa mojej mienky tieto snahy ešte posilní.
V hraničných oblastiach sa po rozšírení Európskej únie obávajú odlevu príspevkov z fondov EÚ.
-- Sasko a Bavorsko bude profitovať zo spojenia hospodárskych priestorov. A síce vo väčšej miere ako celé Nemecko. Potrebné a zmysluplné projekty sa budú podporovať tak ako doteraz. Okrem toho sme ponúkli dodatočné projekty zamerané na prípravu malých a stredných firiem na rozšírenie. Stretlo sa to s pozitívnym ohlasom. A minimálne politickí činitelia vedia, že obavy z rastúcej imigrácie a kriminality sú neopodstatnené.
Česko si so sebou do Európskej únie zoberie aj Benešove dekréty, napriek tomu, že nezodpovedajú európskym hodnotám. Ako to zdôvodňujete?
-- Debata o dekrétoch je uzavretá. Praha splnila predpoklady na vstup. Existujúce problémy sú záležitosťou medzi Čechmi a Nemcami, prípadne Čechmi a Rakúšanmi. Ale Nemci a Rakúšania by nemali očakávať, že sa Dáni, Portugalci alebo Íri budú zaujímať o Benešove dekréty.
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 14:26