StoryEditor

Separatisti cvičia detských bojovníkov. Najlepšia je streľba, hovoria dievčatá

14.06.2015, 18:26
Autor:
iDnes.cziDnes.cz
Mladí cvičenci súťažia v skladaní zbraní či vojenskej výchove. Občas ich cvičia aj separatisti, ktorí im ukázali protitankové granátomety.


Vlastenecké kluby v Donbase učia deti vojenskej zručnosti. Snímka: YouTube

Keď na Ukrajine prepukla vojna, začali miestne "vlastenecké kluby" pod dohľadom sovietskych veteránov a proruských separatistov učiť deti vojenským zručnostiam, v ktorých organizujú aj súťaže. Zistili to reportéri Vice News. Prítomnosť detských bojovníkov na donbaskej fronte potvrdila aj OBSE.

"Účelom nášho klubu je v prvom rade vštepiť tejto generácii vlastenectvo," hovorí Natalija Vladimirovna, organizátorka jedného z doneckých klubov. "Mladá generácia potrebuje silné vzory. Verím, že naše deti sú mladými členmi našej armády." Predtým sa kluby zameriavali hlavne na schopnosť prežiť v prírode a pripomínanie vojnových hrdinov, uviedla stanica Vice News. Ich náplň sa však v poslednej dobe zmenila.

Za posledných päť rokov klubom prešlo približne 150 detí a mnoho z nich následne vstúpilo do armády, hovorí Natalija Vladimirovna bez upresnenia, ktorá armáda to vlastne bola. Súčasní členovia klubu ale majú jasno.

"Ruská federácia," odpovedajú na otázku, kde chcú slúžiť. Medzi Ruskom a Doneckou ľudovou republikou podľa nich napokon nie je rozdiel a časom aj tak splynú.

Kluby zo separatistami ovládaného územia dokonca usporadúvajú súťaž, ktorá preveruje, ako dokážu pochodovať, počúvať rozkazy, ale aj rozoberať a skladať zbrane. Tento rok ju vyhralo dievčenské družstvo Víťaz (bohatier). Za odmenu pôjde na vlastenecký tábor pri Moskve.

Dievčatá sa učia zaobchádzať s granátometmi
"Najviac ma baví strieľať," zhodujú sa dievčatá, aj keď zatiaľ vraj majú k dispozícii len vzduchovky. Ich klub má celkom dvadsať členov, ktorí sa v školskej telocvični každý týždeň pod dohľadom veterána z Afganistanu učia vojenským schopnostiam. Príležitostne ich cvičia aj separatistickí vojaci, ktorí im predvádzajú aj manipuláciu s protitankovými granátometmi.

Členky klubu zatiaľ do vojny nejdú, mnohé z nich dokonca priznávajú, že nevedia, či by ich rodičia pustili. Napriek tomu sú detskí vojaci v Donbase realitou, ako potvrdili aj pozorovatelia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

Hovorca Michael Bociurkiw vo štvrtok oznámil, že deti zahliadli priamo na bojových postoch separatistov pri dedinke v Doneckej oblasti. "Je to už druhý takýto prípad, ak sa nemýlim. Niektoré z detí boli ozbrojené," uviedol hovorca.

Pätnásťročné bojovníci
Informácie o deťoch v radoch povstalcov sa objavujú už od vlaňajšieho apríla, kedy boje na východe Ukrajiny začali. V novembri ruská televízia odvysielala oslavnú reportáž o dvoch chlapcoch menom Andrej, ktorí bojujú po boku separatistov v Donecku. Jeden z nich má pätnásť, druhý sedemnásť rokov. "Potrebujeme viac chlapov ako oni, potom sa nebudeme nepriateľov báť. Je to ďalšia generácia," citovala BBC veliteľa Batalion Vostok.

Reportáž znepokojila ukrajinskú verejnosť aj medzinárodné organizácie. "Ozbrojené skupiny by za žiadnych okolností nemali prijímať ani akokoľvek využívať v konfliktoch ľudí, ktorí ešte nemali osemnásť rokov," povedala hovorkyňa organizácie UNICEF Giovanna Barberisová.

Ukrajinské médiá kritizovali heroické vyznenie ruskej reportáže, čoskoro však priniesla vlastné informácie o sedemnásťročnom ženistovi, ktorý sa na strane ukrajinských dobrovoľníkov zúčastnil bojov pri Savur Mohyly, predtým ako bol zranený.

Stanici 5 Kanal síce povedal, že o svojom veku klamal, aby sa na front dostal, jeho veliteľ ho však zrejme poznal. "Nezáleží tu na veku, ale na tom, ako je pripravený bojovať za svoju krajinu," vyhlásil na kameru, pred ktorou však predstúpil so zahalenou tvárou.

https://www.youtube.com/watch?v=0vJPL6PYDTM

01 - Modified: 2007-06-25 07:48:42 - Feat.: 0 - Title: Drahé autá bodujú
01 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 02 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 03 - Modified: 2024-04-18 20:29:20 - Feat.: - Title: Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou 04 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy 05 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 01:06