StoryEditor

Putin obvinil Západ: Za krízu na Ukrajine môžete vy

09.02.2015, 13:16
Autor:
TASRTASR

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov dnes uviedol, že tón rokovaní prezidenta Vladimira Putina s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom bol konštruktívny. O žiadnych ultimátach adresovaných Putinovi "nemôže byť ani reč," vyhlásil Peskov pre rozhlasovú stanicu Govorit Moskva. Dodal, že ultimatívnym tónom s Putinom "nikto nikdy nehovoril a nebude, ani keby veľmi chcel".

Peskov zrejme reagoval na dnešný článok v denníku Wall Street Journal, ktorý s odvolaním sa na diplomatické zdroje napísal, že Merkelová údajne dala Putinovi ultimátum: žiadala, aby akceptoval Západom predložený plán na urovnanie krízy na východe Ukrajiny, v opačnom prípade pohrozila zosilnením sankcií uvalených Západom na Rusko.

Dôležité rozhodnutia

Samotný Putin po rokovaniach s Merkelovou a Hollandom, ktoré sa uskutočnili minulý piatok v Moskve, informoval, že sa dohodli na ďalšej schôdzke.

Tá sa uskutoční túto stredu v Minsku, ale - ako zdôraznil Putin - za predpokladu, že sa dovtedy podarí vyriešiť celý rad pozícií, o ktorých sa poslednom čase intenzívne diskutovalo.

Peskov označil piatkové rokovania v Moskve, ako aj na ne nadväzujúci telefonický rozhovor v nedeľu za "konštruktívne a obsažné".

Putinov názor, že konanie stredajšej schôdzky šéfov štátov a vlád tzv. normandskej štvorky je ešte neisté, potvrdzuje aj dnešné vyhlásenie hovorcu nemeckého ministerstva zahraničných vecí, ktorý však uviedol, že Nemecko spraví všetko, čo je v jeho silách, aby sa rokovania v Minsku uskutočnili. Prípravné rokovania pred minskou schôdzkou sa dnes konajú práve v Berlíne.


Ruský prezident Vladimir Putin na stretnutí s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a 
francúzskym prezidentom

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov počas víkendu vyjadril nádej, že v Minsku budú prijaté dôležité rozhodnutia.

Západné krajiny podľa Lavrova čoraz lepšie chápu, že je nutné vzdať sa obviňovania Ruska a výziev na jeho potrestanie v súvislosti s vývojom na Ukrajine a že, naopak, začať hovoriť o vytvorení pevného systému európskej bezpečnosti. Lavrov súčasne uviedol, že väčšina západných politikov sa s Ruskom zhoduje v negatívnom názore na dodávky zbraní ukrajinskej armáde.

Putin: Dohodnúť sa musia Ukrajinci

K situácii na Ukrajine sa dnes v rozhovore pre egyptský denník al-Ahram vyjadril aj samotný prezident Vladimir Putin. Rozhovor sa uskutočnil v súvislosti s nadchádzajúcou Putinovou návštevou v Egypte.

Ruský prezident vyhlásil, že podmienkou pre riešenie krízy na Ukrajine je okamžité zastavenie "trestnej operácie" vládnych síl na juhovýchode krajiny a vypracovanie takého návrhu ústavnej reformy, ktorá by vyhovovala všetkým občanom Ukrajiny.

Podľa Putina kríza na Ukrajine bude pokračovať dovtedy, kým sa medzi sebou nedohodnú samotní Ukrajinci, kým sa na Ukrajine nezastaví vyčíňanie radikálov a nacionalistov a kým sa spoločnosť "neskonsoliduje na základe pozitívnych hodnôt a skutočných záujmov Ukrajiny".

Putin upozornil, že na dosiahnutie týchto cieľov je nutné, aby vedenie v Kyjeve dokázalo načúvať vlastnému národu a bolo schopné nájsť spoločný jazyk so všetkými politickými silami a regiónmi.

01 - Modified: 2007-03-10 08:33:28 - Feat.: 0 - Title: Prihlášky na niektoré VŠ sa podávajú už len pár dní
01 - Modified: 2022-04-01 09:37:31 - Feat.: - Title: Z Ruska je Mordor a vojaci sú ohyzdi. Ukrajinci dávajú jasne najavo, čo si myslia o nepriateľovi 02 - Modified: 2022-03-30 12:21:20 - Feat.: - Title: Cárovná propagandy a železná bábika televízie. Putinove novinárky šíria klamstvá nielen o nacistoch 03 - Modified: 2022-03-19 13:31:49 - Feat.: - Title: Putin mal na štadióne oblečenú 12-tisícovú bundu, čo je 25-násobok priemerného mesačného platu v Rusku 04 - Modified: 2021-06-14 14:45:55 - Feat.: - Title: Putin poprel nielen účasť Ruska na počítačových útokoch v USA, ale aj údajnú objednávku atentátu na Navaľného 05 - Modified: 2018-01-12 08:20:46 - Feat.: - Title: Putin možná povolí reklamu tvrdého alkoholu - kromě whisky
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 16:24