StoryEditor

Jakarta medzi dvoma mlynskými kameňmi

05.09.2003, 00:00
Štvorročný trest odňatia slobody pre indonézskeho duchovného vodcu Abú Bakara Bašira, ktorý súd v Jakarte vyniesol tento týždeň, priniesol rozčarovanie jeho skalným priaznivcom aj odporcom. Domáci obdivovatelia krehkého učiteľa islamu hovoria aj naďalej o jeho nevine a kritizujú vlastnú vládu za podliehanie tlaku zo strany Spojených štátov, ktoré otvorene označujú Bašira za nebezpečného teroristu. Druhá skupina sa domnieva, že štyri roky väzenia sú v porovnaní s pätnástimi rokmi, ktoré mu pôvodne za všetky vážne obvinenia hrozili, príliš miernym trestom. Pravda je skôr na ich strane, čo nakoniec dokazuje aj správanie samotného odsúdeného. Šesťdesiatpäťročný Bašir tentoraz v súdnej sieni nevyronil ani slzu, naopak, prítomným a skandujúcim moslimským veriacim rozdával úsmevy a po prečítaní rozsudku mohol dokonca dlhý deň strávený na súde skončiť rovnakým spôsobom, akým ho začal. Tichým hlasom vyzval svojich priaznivcov, aby zachovali pokoj, "pretože víťazstvo je na dosah ruky".

Nedostatok dôkazov
Podľa šalamúnskeho rozhodnutia súdu sa Bašir síce zúčastnil na prípravách protivládnych akcií, údajne sa však nenašli dôkazy, že by stál priamo v čele hnutia, ktoré sa usiluje o zvrhnutie indonézskej vlády a dokonca aj o život Megawati Sukarnoputriovej pôsobiacej v tom čase vo funkcii viceprezidentky. Oveľa väčšie pohoršenie vyvolali v susednom Singapure (a niet pochýb, že aj v Austrálii a Washingtone) slová reprezentantov indonézskej justície, že sa nepodarilo skutočne dokázať, že Bašir je duchovným lídrom regionálnej teroristickej organizácie Džamáa Islámíja (DI) predĺženej ruky Al-Kajdy v juhovýchodnej Ázii. Pritom v priebehu štvormesačného ostro sledovaného procesu niekoľko svedkov potvrdilo pravý opak.

Nevinný veriaci?
Abu Bakar Bašir sa snaží pôsobiť na ľudí dojmom nevinného veriaceho, ktorý bez svojej typickej bielej moslimskej čiapočky neurobí ani krok. Tento skalný zástanca islamského zákona nazývaného šaría nestál pred súdom po prvýkrát. V roku 1982 si začal v indonézskej väznici odpykávať trojročný trest spoločne s ďalším duchovným Abdulláhom Sungkarom. Obaja boli odsúdení za pokus o nastolenie islamského práva v Indonézii. Bašir sa tejto myšlienky dodnes nevzdal. Šíri ju ďalej prostredníctvom svojho učenia, v centrálnej Jáve vlastní školu vyučujúcu islam. Za bývalého Suhartovho režimu mu hrozilo v Indonézii ďalšie uväznenie, preto po prepustení strávil nejaký čas v Malajzii. Podľa pôvodnej obžaloby práve tu založil v roku 1993 spoločne so Sungkarom teroristickú sieť Džamáa Islámíja. Jedným z regrutovaných bol tiež Riduan Isamuddín, nazývaný Hambali, ktorého teraz zadržiavajú a vyšetrujú Spojené štáty. Minulý rok vo februári to bol práve Singapur, ktorý označil Bašira za duchovného vodcu DI, organizácie, ktorá pripravovala na ostrove niekoľko teroristických akcií.
Abú Bakar Bašir predstavoval kvôli svojmu vplyvu v domácich náboženských kruhoch od začatia procesu "veľkú rybu". Indonézia prejavila zatiaľ ochotu obetovať menšie ryby typu Amroziho bin Nurhasjima, známeho tiež pod prezývkou "smejúci sa vrah". Tento organizátor útoku na Bali bol nedávno odsúdený na trest smrti.

Lakmusový papierik
Indonézska kultúra je povestná svojou náchylnosťou na kompromisy. Ale svojím príliš miernym trestom pre Bašira nevyslala Jakarta najlepší signál okolitým ázijským susedom, Austrálii, Spojeným štátom a ďalším západným krajinám, ktoré spoločne bojujú proti terorizmu. Súdny proces s militantným klerikom bol od samého začiatku považovaný za akýsi lakmusový papierik, do akej miery je Indonézia ochotná pri takej ťažkej úlohe s týmito štátmi spolupracovať. Pozorovatelia sa zhodujú v tom, že Jakarta v teste veľmi neuspela. Za hlavný dôvod nízkeho rozsudku sa dá považovať delikátna situácia, v ktorej sa indonézska vláda nachádza. V dôsledku svojej pozície "medzi dvoma mlynskými kameňmi" chcela Jakarta na jednej strane aspoň čiastočne uspokojiť hlasy západných demokracií volajúcich po potrestaní fanatického klerika, na druhej strane upokojiť masy vyznávajúce jeho učenie a hroziace ďalšími bombovými atentátmi, prípadne väčšími vzburami. Svet skutočne nesmie zabúdať na to, že v Indonézii žije najpočetnejšia moslimská komunita na svete - vyše 200 miliónov ľudí. Rozbušku, ktorá by spustila reťazovú reakciu a ďalšiu radikalizáciu tunajších vyznávačov islamu, je to posledné, čo región juhovýchodnej Ázie potrebuje.
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 05:38