StoryEditor

Babiš či nástup euroskeptikov. Pozrite sa na výsledky v EÚ

26.05.2014, 01:30
Autor:
red, tasrred, tasr

Česko: Tesné víťazstvo Babišovho ANO

Voľby do Európskeho parlamentu v Česku vyhralo hnutie ANO. Hlas mu dalo 16,13 percent voličov. Druhá TOP 09 získala 15,95 a ČSSD 14,17 percent. Do europarlamentu prešli aj komunisti, občianski demokrati, ľudovci a Slobodní.

Francúzsko: Nástup nacionalistov

Historickým víťazstvom vo voľbách do Európskeho parlamentu sa stal krajne pravicový Národný front (NF) po prvý raz najsilnejšou stranou Francúzska, uviedla dnes tlačová agentúra DPA.

Strana pod vedením Marine Le Penovej získala podľa predbežných výsledkov 26 percent hlasov, v eurovoľbách v roku 2009 to bolo 6,3 percenta. Le Penová na základe výsledku NF požaduje rozpustenie francúzskeho parlamentu a odstúpenie premiéra Manuela Vallsa.

Francúzski vládnuci socialisti museli znovu prijať ťažkú porážku. Strana prezidenta Francoisa Hollanda získala 13,9 percenta hlasov, kým v roku 2009 mala 16,5 percenta. V súvislosti so zlou ekonomickou situáciou utrpeli socialisti bolestivé straty už v marcových komunálnych voľbách.

Hollande nadnes zvolal dôležitých ministrov na mimoriadnu schôdzu do Elyzejského paláca. Premiér Valls sa o voľbách do EP vyjadril, že ide o najvážnejší moment pre Francúzsko a EÚ, hovoril o šoku a zemetrasení.

Konzervatívny Zväz za ľudové hnutie (UMP) sa stal druhou najsilnejšou stranou za NF, s výsledkom 20,7 percenta jasne zvíťazil nad socialistami. Vnútorne rozpoltená strana exprezidenta Nicolasa Sarkozyho však získala menej hlasov ako v roku 2009.

Ľavicovo-liberálny denník Libération dnes v súvislosti s víťazstvom NF napísal, že sa síce očakávalo, avšak aj tak je to zemetrasenie, ktoré otrasie celým Francúzskom a Európou.

"Víťazstvo strany Marine Le Penovej, spolu s dobrými výsledkami iných strán odmietavých voči EÚ, znamená skutočné nebezpečenstvo pre európsku myšlienku," uviedol Libération. Dodal, že tento vírus, ktorý roky vyčíňa vo Francúzsku, môže nakaziť aj iné krajiny EÚ, kde rastie hnev voči úspornej politike a obavy z prisťahovalectva.

Veľká Británia: Vyhrali euroskeptici

Pravicovopopulistická Strana nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) vyhrala eurovoľby v Británii, ktorá sa tak po Francúzsku stala druhou najväčšou európskou krajinou s víťazstvom pravicovo orientovanej strany. Informovala dnes o tom agentúra DPA.

Po spočítaní veľkého počtu hlasov mala strana UKIP 28 percent. Podľa výpočtu BBC by tak mohla získať 24 zo 73 britských kresiel v EP, pritom doteraz ju zastupovalo 13 europoslancov.

Šéf UKIP Nigel Farage, ktorý jasne obhájil kreslo v EP, označil volebný výsledok za "najnezvyčajnejší výsledok za 100 rokov". Dodal, že to nie je to posledné, čo o strane bolo počuť.

Na druhom mieste sa umiestnili labouristi so zhruba 25,5 percentami a približne 20 kreslami. Tesne za nimi nasledovali konzervatívci britského premiéra Davida Camerona s 24 percentami a 19 kreslami v EP. V eurovoľbách pred piatimi rokmi bodovali konzervatívci lepšie.

Britské konzervatívne noviny Times o voľbách napísali: "Politici v Európe by mali rozumieť, že strach na kontinente nie je len hospodársky. Mnohí voliči sa obávajú, že prisťahovalci sa nezačlenia do spoločnosti. Iní sa obávajú, že kresťanské hodnotové predstavy sú vytláčané nenáboženskými liberálnymi konceptami."

Grécko: Vyhrali ľavicoví radikáli

Grécka radikálna ľavicová strana Syriza, zameraná proti medzinárodnej finančnej pomoci, zvíťazila v dnešných gréckych voľbách do Európskeho parlamentu. Nedosiahla však taký silný výsledok, aby mohla destabilizovať vládu premiéra Antonisa Samarasa. Ukázal to exit poll, na ktorý sa odvolala tlačová agentúra Reuters. Hlasovanie do europarlamentu prestavuje pre Samarasa prvý veľký test odvtedy, čo sa pred dvoma rokmi dostal k moci, a analytici upozorňovali, že porážka o viac ako päť percentuálnych bodov ohrozí premiérovu krehkú koalíciu, ktorá má v parlamente väčšinu len vďaka dvom kreslám.

Syriza si však dnes zabezpečila len trojpercentný náskok - získala 26 až 30 percent hlasov. Za ňou sa umiestnila Samarasova strana Nová demokracia (ND) s 23 až 27 percentami. Ukázal zo spoločný exit poll agentúr Metron Analysis, Alco, MRB, Marc and Opinion.

Krajne pravicová strana Zlatý úsvit, ktorá odmieta obvinenie úradov, že je neonacistickou zločineckou organizáciou, sa prvýkrát dostane do europarlamentu, keďže podľa exit pollu získala 8 až 10 percent hlasov.

Holandsko: Euroskeptici Geerta Wildersa  získajú štyri mandáty

Krajne pravicová Strana za slobodu (PVV) holandského euroskeptika Geerta Wildersa po eurovoľbách pravdepodobne získa štyri kreslá v Európskom parlamente napriek stratám hlasov. Uviedla to dnes agentúra DPA s odvolaním sa na priebežné výsledky hlasovania.

Wildersova strana podľa nich získala 13,2 percenta hlasov, čo znamená, že je tretím najväčším príjemcom hlasov v Holandsku. V porovnaní s voľbami z roku 2009 stratila PVV 3,5 percentuálneho bodu. Najviac hlasov v eurovoľbách získali holandskí kresťanskí demokrati s piatimi a ľavicovo orientovaní liberáli zo strany D66 so štyrmi mandátmi v europarlamente. Vládnuca pravicovo orientovaná Ľudová strana pre slobodu a demokraciu (VDD) a sociálni demokrati (PvdA) získali každá po tri mandáty.

"Zelení" - koalícia dvoch kresťanských strán - a euroskeptickí socialisti získali po dva mandáty. Do europarlamentu sa prvýkrát dostane aj strana bojujúca za ochranu zvierat - so ziskom jedného mandátu, píše DPA.

Švédsko a Fínsko: Bodujú euroskeptici

Euroskeptici zo strany Švédski demokrati sú podľa prvých odhadov exit polls na ceste k získaniu svojho prvého mandátu v Európskom parlamente, informovala dnes agentúra DPA. Strana podľa prvých odhadov, ktoré zverejnila švédska televízia, získala sedem percent hlasov, čo v porovnaní s rokom 2009 predstavuje vzostup o 3,27 percentuálnych bodov.

Fínska euroskeptická pravicovo-populistická strana Praví Fíni podľa prvých odhadov exit polls získa dve z 13 fínskych kresiel v Európskom parlamente. Prilepšila si o jeden mandát, informovala dnes agentúra DPA. Strana získala 13,2 percenta hlasov a v porovnaní s rokom 2009 zaznamenala vzostup o 3,4 percentuálneho bodu. 

Maďarsko: Orbánov Fidesz prevalcoval súperov

Voľby do Európskeho parlamentu v Maďarsku, ktoré sa dnes skončili o 19.00 h, podľa neoficiálnych výsledkov vyhral vládny blok Fidesz-KDNP so ziskom 53 percent voličských hlasov. Podľa informácií spravodajských serverov z kruhov delegátov volebných komisií za Fidesz ultrapravicový Jobbik získal 15 percentnú podporu, čím predbehol Maďarskú socialistickú stranu (MSZP). Socialisti získali 11 percent, o jedno percento viac ako Demokratická koalícia (DK).

Taliansko: Triumf premiérovej strany

Stredoľavá Demokratická strana (PD) talianskeho premiéra Mattea Renziho získala podľa prvých prognóz po voľbách do Európskeho parlamentu 33 percent hlasov. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na taliansku televízni stanicu La7. Podľa prvých odhadov exit-polls po PD nasleduje populistické a euroskeptické Hnutie piatich hviezd (M5S), ktoré vo svojich prvých eurovoľbách získalo 26,5 percenta hlasov.

Konzervatívna opozičná strana Forza Italia (FI) bývalého talianskeho premiéra Silvia Berlusconiho skončila so ziskom 18 percent hlasov na treťom mieste. Do europarlamentu by sa mohla dostať aj pravicovo-populistická strana Liga severu (Lega Nord), ktorá podľa prvých odhadov získala šesť percent hlasov.

Nemecko: Eurovoľby vyhrali Merkelovej konzervatívci

Konzervatívci nemeckej kancelárky Angely Merkelovej získali najviac hlasov vo voľbách do Európskeho parlamentu, informovala agentúra Reuters.

Merkelovej stredopravý blok získal 35,3 percenta hlasov, vyplýva z konečných neoficiálnych výsledkov hlasovania. Sociálni demokrati (SPD), ktorí sa spolu s kancelárkou podieľajú na "veľkej koalícii", získali 27,3 percenta hlasov.

Nová euroskeptická strana Alternatíva pre Nemecko (AfD), ktorá vznikla zhruba pred rokom, získala sedempercentnú podporu. Strana sa vlani nedostala do nemeckého parlamentu, keď vo voľbách zo septembra 2013 získala 4,7 percenta hlasov, pripomína Reuters.

Krajne pravicovo orientovaná Národná demokratická strana (NPD) získala jedno percento hlasov a spolu s ďalšími malými stranami sa prvýkrát stane súčasťou europarlamentu - po rozhodnutí nemeckého ústavného súdu, na základe ktorého musela krajina znížiť svoj trojpercentný prah zvoliteľnosti.   

Dánsko: Vyhrali euroskeptici 

Euroskeptická Dánska ľudová strana získala najviac hlasov vo voľbách do Európskeho parlamentu. Vyplýva to z predbežných výsledkov po sčítaní 99 percent hlasov.

Dánsku ľudovú stranu podľa nich podporilo 26,7 percenta voličov; získa teda štyri z celkového počtu 13 dánskych kresiel v europarlamente. Hlavný kandidát tejto protiimigrantsky zameranej strany Morten Messerschmidt však medzičasom vylúčil spoluprácu s francúzskou krajne pravicovou stranou Národný front, pripomenula agentúra DPA.

Sociálni demokrati dánskej premiérky Helle Thorning-Schmidtovej skončili na druhom mieste so ziskom 19,1 percenta hlasov. Podľa projekcií dánskej stanice DR tak získajú tri miesto predchádzajúcich štyroch kresiel, píše DPA.

Španielsko: Hlavné strany utrpeli významné straty 

Španielska vládna konzervatívna Ľudová strana (PP) síce v krajine tesne vyhrala eurovoľby, ale v porovnaní s rokom 2009 utrpela silné straty. Informovala dnes o tom agentúra DPA.

Šesť rokov po vypuknutí ťažkej hospodárskej krízy potrestali španielski voliči v nedeľu aj sociálnodemokraticky orientovanú Socialistickú robotnícku stranu (PSOE), ktorá vládla v krajine do konca roku 2011.

Vláda v Madride oznámila, že PP podľa predbežných výsledkov získala 26 percent a 16 kresiel v Európskom parlamente (EP) - stratila teda sedem kresiel. PSOE dosiahla 23 percent a 14 mandátov, ale tak isto stratila sedem kresiel.

Zo strát dvoch veľkých strán profitovali hlavne ľavicové zväzy a regionálne strany, ako aj menšie konzervatívne a liberálne zoskupenia. Zjednotená ľavica (IU) strojnásobila počet mandátov na šesť, čím skončila celkovo tretia.

Veľkým prekvapením volieb v Španielsku bola ľavicovo orientovaná strana Podemos, založená v roku 2013, ktorá sa do EP dostala s piatimi zástupcami.

Pravicovoliberálny denník El Mundo k voľbám do EP uviedol, že Európa "bola dejiskom politického zemetrasenia" - vzostupu extrémnej pravice a strán, ktoré sú proti EÚ. Za najväčšmi znepokojujúci príklad označil denník Francúzsko a víťazstvo Národného frontu (NF), ako aj úspech britskej Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP).

01 - Modified: 2006-05-31 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Skúška odolnosti podielnikov
01 - Modified: 2024-04-24 21:48:19 - Feat.: - Title: Krajne pravicová strana Sparťania nesmie kandidovať v eurovoľbách v Grécku 02 - Modified: 2024-04-24 13:18:30 - Feat.: - Title: Prieskum: Eurovoľby by jednoznačne vyhralo Progresívne Slovensko 03 - Modified: 2024-04-19 12:01:33 - Feat.: - Title: Dankov zálusk na vysokú funkciu nezodpovedá jeho výtlaku, Ficova historická bájka v Hlase nenadchla 04 - Modified: 2024-04-18 09:27:28 - Feat.: - Title: Slováci si viac uvedomujú význam eurovolieb, reaguje hovorca europarlamentu na výsledky Eurobarometra 05 - Modified: 2024-04-10 17:31:29 - Feat.: - Title: "Dôležitosť Únie ukázal aj covid" Čaputová v Európskom parlamente vyzvala Slovákov na účasť v eurovoľbách
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 17:51