StoryEditor

Pápež sa lúčil. Pozdravil aj Slovákov

27.02.2013, 11:05
Autor:
TASR, redTASR, red
FOTO | Benedikt XVI. vystúpil na svojej poslednej audiencii na Námestí svätého Petra.

Pápež Benedikt XVI. sa dnes v príhovore k veriacim zhromaždeným na Námestí sv. Petra vo Vatikáne poďakoval Bohu i cirkevným a svetským hodnostárom, ako aj "Božiemu ľudu". Ubezpečil ich, že zostávajú v jeho modlitbách a vyzval ich, aby sa modlili za nového pápeža. "Nech ho Pán sprevádza svetlom a silou Ducha svätého," uviedol.     

V slovenčine pozdravil a požehnal aj slovenských pútnikov vo Vatikáne a poďakoval sa im za modlitby a pozornosti. "Zo srdca žehnám vás i vaše rodiny vo vlasti," povedal pápež po slovensky.      

V príhovore sa Benedikt XVI. znova vrátil k svojmu rozhodnutiu odstúpiť. Povedal, že cítil, ako mu unikajú sily, a prosil Boha, aby mu "dal svetlo", aby mohol urobiť rozhodnutie pre dobro cirkvi.      

"Urobil som to s plným vedomím vážnosti, ale s pokojom v duši," povedal.     

"Milovať cirkev znamená mať odvahu robiť aj ťažké rozhodnutia a mať na zreteli nielen vlastné dobro, ale aj dobro cirkvi," zdôraznil Benedikt XVI. a poďakoval sa veriacim za to, že jeho rozhodnutie rešpektujú.     

Vysvetlil, že po zvolení za pápeža bol zaneprázdnený záležitosťami cirkvi, "patril všetkým, celej cirkvi". "Cítim to práve teraz, že človek nachádza život, keď ho daruje. Mnohí, ktorí milujú Pána, milujú aj pápeža," dodal. Povedal, že sa cítil ako v ich objatí, v ich spoločenstve. "Pápež patrí všetkým a všetci patria jemu. Vždy a navždy," zdôraznil.     

Dodal, že odstúpením sa nevracia k súkromnému životu. "Neopúšťam kríž, ale novým spôsobom chcem byť pri ukrižovanom Kristovi," uviedol.      

"Nebudem už mať moc úradu, ale v službe modlitbou zostanem," spresnil. "Chcem cirkvi slúžiť navždy. Myslite na mňa, modlite sa za kardinálov, ktorých čaká úloha zvoliť nového pápeža."     

Pripomenul prítomným, že "Boh vedie svoju cirkev, aj v tých ťažkých chvíľach". "Nikdy nestraťme túto víziu cirkvi," vyzval. Boh nás nikdy neopúšťa a zahŕňa nás svojou láskou, dodal.     

Benedikt XVI. uviedol, že v úrade zažíval "chvíle radosti a svetla, ale aj ťažšie momenty v živote cirkvi". " "Pán nám dal mnoho dní slnka a ľahkého vánku, v ktorých sme ulovili mnoho rýb; boli však aj časy, v ktorých sme čelili rozbúreným moriam a protivetru ..., keď sa zdalo, akoby Pán spal. Ale vždy som mal istotu, že Pán je v tejto lodi...On nedovolí, aby sa potopila. On ju vedie prostredníctvom ľudí, ktorých si vybral," uviedol pápež. Zdôraznil, že jeho srdce "je naplnené vďačnosťou Bohu, lebo vždy udeľoval cirkvi i mne svetlo, útechu a lásku".     

Vyzval veriacich, aby žili podľa evanjelia, v pravde a láske a v Roku viery si obnovili dôveru v Boha, "ako otca a v jeho náruč, ktorá nás vždy objíma a dáva nám silu kráčať v ťažkostiach".      

"Buďme vďační za dar viery. Ďakujme za to každý deň, modlitbou i kresťanským životom," apeloval pápež.     

Poďakoval sa aj svojim spolupracovníkom: kardinálom, rímskej diecéze, ktorej je biskupom, ako aj zasväteným osobám i radovým veriacim. Všetkým sa poďakoval za to, že sa s ním prišli rozlúčiť v hojnom počte. "Vidím živú cirkev," povedal pápež v dojímavom príhovore.      

Po príhovore ho v rôznych jazykoch pozdravili zástupcovia veriacich z celého sveta a poďakovali sa mu za jeho pôsobenie na čele cirkvi. Benedikt vždy odpovedal v príslušnom jazyku, pričom prítomným zakaždým udelil apoštolské požehnanie.       

Jeho príhovoru predchádzal úryvok z List sv. Pavla Kolosanom, prečítaný lektormi v rôznych jazykoch.     

Na audiencii sa zúčastnili biskupi, kardináli, vrátane tých, čo sa zúčastnia na konkláve, ale aj svetskí hodnostári, ktorých pápež prijme po audiencii v sále sv. Klementa. Medzi nimi bol aj prezident SR Ivan Gašparovič.     

Ešte pred audienciou pápež z papamobilu, obklopeného ochrankou, požehnával prítomných, vrátane bábätka, ktoré mu podal jeho osobný tajomník.      

Zvyčajne sa generálna audiencia koná v Aule Pavla VI., ale vzhľadom na Benediktovo odstúpenie a s tým súvisiaci veľký záujem verejnosti o ňu, sa konala na Námestí sv. Petra, kde sa už od rána schádzali tisíce ľudí z celého sveta, veriacich i turistov, aby sa rozlúčili s pápežom, ktorý je prvým pontifexom po 600 rokoch vzdávajúcim sa úradu. Rozdaných bolo 50.000 voľných vstupeniek, ale priamo na Námestí sv. Petra bolo ľudí oveľa viac - podľa odhadov talianskej tlače do 100.000. Pripravené boli pre nich veľké obrazovky, aby mohli sledovať priebeh audiencie.    

V dave ľudí bolo vidieť transparenty s nápismi ďakujúcimi odstupujúcemu pápežovi za jeho službu cirkvi. Zdravice a skandovanie "Benedetto" sa rozliehali nad námestím dávno pred tým, ako sa tam objavil papamobil.      

"Je to ťažké. Je to nabité emóciami," uviedol pre agentúru AP Jan Marie, 53-ročný Riman, ktorý začal študovať v seminári. "Prišli sme podporiť pápežovo rozhodnutie," dodal.      

"Prišla som sa mu poďakovať za svedectvo, ktoré zanechal v cirkvi," vyhlásila Maria Cristina Chiariniová, ktorá do Ríma pricestovala z Ravenny s ďalšími asi 60 veriacimi zo svojej farnosti. "Cítime smútok, ale aj pokoj, lebo my, kresťania, máme nádej. Boh nás nenechá bez pastiera," vyhlásila.     

"Toto je deň, keď musíme veriť v Pána, je to deň nádeje," uviedla v rozhovore pre Reuters sestra Carmela. "Dnes nie je miesto na smútok. Mali by sme sa modliť, lebo v cirkvi je mnoho problémov, ale musíme veriť v Pána," dodala.     

"Bol veľmi pokorný," uviedla Rimanka Carla Mantoniová. "Chápem, prečo to urobil. Od začiatku bolo jasné, že sa lepšie cíti v  knižnici, ale uvedomil si, čo by mal urobiť pre seba i pre cirkev. Teraz sa bude modliť, bude sa modliť za nás všetkých, dodala.  

Vo štvrtok o 11.00 h sa pápež oficiálne rozlúči s kardinálmi a Vatikán opustí o 17.00 h na palube helikoptéry, ktorá ho prepraví do pápežskej letnej rezidencie v Castel Gandolfe. Tam by mal Benedikt ešte poslednýkrát ako pápež pozdraviť veriacich z balkóna paláca.       

O 20.00 h sa zavrú brány Apoštolského paláca, príslušníci Švajčiarskej gardy sa stiahnu do Vatikánu a pápežský stolec bude po siedmich rokoch, desiatich mesiacoch a deviatich dňoch Benediktovho pontifikátu oficiálne vyhlásený za uprázdnený.      

Režim sede vacante sa skončí až zvolením novej hlavy cirkvi na marcovom konkláve.     

Podľa agentúry Reuters v piatok sa vo Vatikáne začne generálna kongregácia, na ktorej sa zídu kardináli-volitelia, aby pripravili tajnú voľbu Benediktovho nástupcu. Pápež v pondelok urobil zmeny v kánonickom práve, na základe ktorého sa konkláve môže začať skôr ako 15 dní po uprázdnení pápežského stolca. V praxi to znamená, že kardináli rozhodnú o začiatku konkláve sami.     

Na záver audiencie sa pápež s veriacimi po latinsky pomodlil modlitbu Otče náš, potom udelil apoštolské požehnanie a požehnal predmety náboženského kultu.

Odchádzajúci pápež Benedikt XVI. počas prejavu na Námestí svätého Petra.

S pápežom sa prišli rozlúčiť a mníšky z Brazílie.

Mníška čaká na príchod pápeža Benedikta XVI.

Mníšky s transparentom ďakujú Benediktovi XVI.

 

Papamobil s Bemediktom XVI. prechádza davom.

Desaťtisíce ľudí na Námestí svätého Petra.

Transparent v španielčine s nápisom "Ďakujeme Vám otče".

 

Člen švajčiarskej gardy na Námestí svätého Petra.

01 - Modified: 2004-10-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: V Rusku plánujú celoštátny štrajk
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 20:29