StoryEditor

Ukrajina často nehovorí o reverznom toku plynu pravdu, tvrdí Lajčák

08.04.2014, 10:29
Autor:
tasr, stltasr, stl

O možnosti reverzných dodávok plynu zo Slovenska na Ukrajinu bude vo štvrtok a v piatok (10.-11.4.) hovoriť s najvyššími predstaviteľmi krajiny minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.

Ten sa v danom termíne chystá do Kyjeva na bezpečnostné fórum, kde vystúpi ako jeden z rečníkov. Pôjde aj o dobrú príležitosť na bilaterálne stretnutia s dočasným ukrajinským prezidentom Oleksandrom Turčynovom, premiérom Arsenijom Jaceňukom, jeho rezortným partnerom Andrijom Dešcyciom, ako aj s jedným hlavných kandidátov na budúceho prezidenta Petrom Porošenkom.

Ako Lajčák povedal v pondelok (7.4.) slovenským novinárom počas jeho pracovnej návštevy v Odese, na rokovaniach chce otvoriť špecifický bod, a tým je reverzný tok plynu. Dodal, že táto téma začína prerastať bilaterálny rozmer. "Hovorí sa o nej v Bruseli, v Bielom dome a hovorí sa o tom spôsobom, o ktorom som presvedčený, že nie je vo vzťahu ku Slovensku korektný a že ukrajinskí partneri veľmi často nehovoria pravdu," upozornil minister.

Myslí si však, že aj Slovensko si musí položiť otázku, prečo sa dostalo do situácie, keď je ako keby súčasťou problému, a to napriek presvedčeniu, že je súčasťou riešenia. "Chyba je tiež v komunikačnej stratégii na slovenskej strane," konštatoval.

Ešte predtým ako odcestuje na Ukrajinu, sa na túto tému bude rozprávať s premiérom Robertom Ficom, ministrom hospodárstva Tomášom Malatinským ako aj s predstaviteľmi Eustreamu. "V Kyjeve sa odo mňa bude očakávať jasné jednoznačné vyhlásenie," avizoval šéf slovenskej diplomacie.

Ukrajinský minister energetiky Jurij Prodan minulý týždeň obvinil SR, že blokuje začatie reverzných dodávok plynu cez svoje územie na Ukrajinu. "So Slovenskom máme momentálne vážne problémy. Nanešťastie, slovenská strana ich prakticky nerieši. Nechcú nás dokonca pustiť spolu so slovenskými odborníkmi na hraničnú odovzdávaciu stanicu vo Veľkých Kapušanoch, aby sme si mohli prezrieť technickú dokumentáciu a fyzicky sa pozrieť na ich plynovody a zistiť, čo môžeme urobiť pre zavedenie reverzných dodávok zo slovenského územia," povedal Prodan.

Slovenský prepravca plynu, spoločnosť Eustream, však podľa hovorcu Vahrama Chuguryana nezaznamenal žiadny záujem zo strany Ukrajiny navštíviť slovenské plynárenské objekty, ani kompresorovú stanicu vo Veľkých Kapušanoch. "Akékoľvek tvrdenia opačného charakteru sú jasným výmyslom," uviedol.

Lajčák sa v pondelok večer presunul z Odesy do Tbilisi, kde je na oficiálnej návšteve. Spolu so svojou gruzínskou partnerkou Majou Pandžikidzeovou tu dnes otvorí slovenské veľvyslanectvo. Pôjde o ambasádu s minimálnym personálnym obsadením v priestoroch Delegácie EÚ v Tbilisi. Rovnako ho prijmú predseda parlamentu David Usupašvili, premiér Irakli Garibašvili a prezident Giorgi Margvelašvili.

01 - Modified: 2006-03-30 05:01:37 - Feat.: 0 - Title: Na ochranu proti vode ani koruna
01 - Modified: 2024-04-23 11:33:18 - Feat.: - Title: Európsky parlament schválil predĺženie voľného obchodu s Ukrajinou. Budú však platiť isté obmedzenia 02 - Modified: 2024-04-23 11:15:40 - Feat.: - Title: Ukrajinský minister pôdohospodárstva je podozrivý z machinácií so štátnymi pozemkami 03 - Modified: 2024-04-23 07:48:24 - Feat.: - Title: Ukrajinec sa chcel vyhnúť povolaniu do vojny. Cez rieku preplával na nafukovačke do Bieloruska 04 - Modified: 2024-04-21 11:29:13 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že dobylo ukrajinskú dedinu Bohdanivka 05 - Modified: 2024-04-21 10:10:00 - Feat.: - Title: Rusko môže zosilniť útoky na Ukrajine, kým dorazí nová americká pomoc
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 13:33