StoryEditor

Miliardár Donald Trump zvažuje boj o Biely dom

29.05.2013, 00:00

Do boja o Biely dom sa chystá známy americký miliardár a mediálny magnát Donald Trump (na snímke). Jeho cieľom je zmeniť smerovanie americkej ekonomiky, keďže s tým Obamovým ostro nesúhlasí.

Trumpov najbližší spolupracovník Michael Cohen oznámil, že magnát už investoval milión dolárov do príprav na kampaň pred voľbami v roku 2016. "Každý mi hovorí -- prosím, kandiduj na prezidenta. Bol by som oveľa šťastnejší, keby už prišla nejaká veľká a kompetentná osobnosť. Som republikán, ale viac než čokoľvek iné, milujem túto krajinu," vysvetlil svoje dôvody Trump.

Útoky na Obamu
Biznismen sa už rozhodol preveriť svoje šance na úspech vo voľbách hlavy v USA. "Spomínaný milión dolárov vyčlenil na prieskum svojich šancí v každom štáte a na odhady, nad kým by musel vyhrať," tvrdí Cohen.

Od najvyššej politiky v Spojených štátoch pritom Trump nemá ďaleko. Už počas vlaňajšej predvolebnej kampane vyzbieral milióny dolárov pre napokon neúspešného republikánskeho kandidáta Mitta Romneyho. Trumpov celkový majetok pritom Forbes odhaduje na 3,2 miliardy dolárov.

Magnát sa už viackrát snažil politicky zdiskreditovať demokrata a súčasnú hlavu štátu Baracka Obamu. Po prvý raz sa tak stalo v roku 2011, keď ho vyzval, aby ukázal svoj rodný list. Objavili sa totiž pochybnosti, či sa Obama skutočne narodil na území USA. V opačnom prípade by nemohol kandidovať za šéfa Bieleho domu.

Vlani pred voľbami lídra USA vzbudil Trump veľkú pozornosť návrhom, nech Obama zverejní svoje univerzitné dokumenty a pas. Sľuboval za to päť miliónov dolárov dobročinnej organizácii podľa Obamovho výberu.

Top heslá miliardára
Daňové úľavy pre veľké firmy, podpora pre krachujúce podniky, odmietanie zvyšovania daní či rázny stop imigračnej reforme. To budú zrejme top heslá miliardára, ak zabojuje o kreslo prezidenta pod hlavičkou republikánov. Podľa expertov je jeho šanca na úspech zatiaľ otázna. "Mnohých biznismenov láka kreslo prezidenta USA. Ide im najmä o všeobecné spoločenské uznanie. Je však ťažké povedať, či by mal Trump šancu na úspech," povedal pre HN bývalý slovenský veľvyslanec v USA a prezident Slovenskej atlantickej komisie Rastislav Káčer.

Možnosti na dobytie Bieleho domu pritom magnát mapuje v čase, keď má u republikánov najväčšie úspechy. Stavil totiž na kariéru rečníka na stretnutiach strany. Naposledy sa minulý týždeň objavil v Oakland County v štáte Michigan, kde rečnil pred viac než dvoma tisíckami ľudí na benefičnej večeri republikánov.
Podľa Cohena práve účasť magnáta na týchto prejavoch naznačuje, že jeho popularita je veľmi silná a stále rastie. "Dostali sme viac ako dve desiatky ďalších žiadostí, aby sa objavil na politických podujatiach," tvrdí Cohen.

Trump pritom predpokladá, že sa o kreslo pobije s demokratkou Hillary Clintonovou. Stihol už vystríhať republikánov, že ak si ako kandidáta nevyberú "tú správnu osobu", budú neúprosne prevalcovaní demokratmi.

Podľa Cohena už Trump dokonca rozmýšľa, čo by sa stalo s jeho biznisom, ak by presedlal na politiku. V takom prípade by zveril podnikanie a majetok svojim deťom. V New Yorku totiž vlastní vyše polovice Manhattanu. Vybudoval tu i slávny Trump Tower. Vlastní rezidenčné nehnuteľnosti, hotely, kasína, golfové kluby i golfové ihriská po celom svete. Oľga Gluštíková

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 01:11