StoryEditor

Gréci očakávajú rekord. Od turistov vyberú 13 miliárd

19.11.2013, 14:51
Autor:
tasr, stltasr, stl
Turizmus sa na gréckom HDP podieľa takmer jednou pätinou. Krajina v budúcom roku očakáva príchod 18 miliónov návštevníkov.

Príjmy Grécka z cestovného ruchu by v budúcom roku mali vzrásť o 13 % na rekordných 13 miliárd eur. To je prognóza SETE, najväčšej gréckej organizácie v oblasti cestovného ruchu, ktorá tak zvyšuje šance, že ekonomika Grécka sa nakoniec predsa len dostane z dlhoročnej hlbokej recesie. Informovala o tom agentúra Reuters.

Turizmus je najväčším ťahúňom gréckej ekonomiky, keďže na hrubom domácom produkte (HDP) sa podieľa zhruba 17 %. Kľúčový je aj pre zamestnanosť v krajine. Každý piaty obyvateľ Grécka pracuje v sektore cestovného ruchu. Šéf SETE Andreas Andreadis v rozhovore pre Reuters uviedol, že Grécko očakáva najmä zvýšenie prílevu turistov z Británie, ale aj z Ruska a ďalších krajín východnej Európy. "Náš prvý odhad pre rok 2014 je, že by sme mali mať viac než 18 miliónov návštevníkov a príjmy okolo 13 miliárd eur. V obidvoch prípadoch ide o rekordné čísla," povedal Andreadis.

Dôvodom rastu počtu turistov sú nízke ceny. Grécki hotelieri, majitelia reštaurácií a ďalších podnikov v oblasti cestovného ruchu znížili ceny a skvalitnili služby s cieľom prilákať čo najviac návštevníkov. Je to často ich jediná možnosť príjmu v situácii, keď krajina zápasí s dlhoročnou finančnou krízou.

Čiastočne však prílev turistov posilnil aj menší počet protestov proti úsporným opatreniam, ktoré ešte pred pár rokmi boli takmer každodennou záležitosťou. Opakom je dnes situácia v Egypte, ďalšej vyhľadávanej turistickej destinácii, kde protesty proti zosadeniu islamistického prezidenta Muhammada Mursího mnohých cudzincov odradili. To je tiež dôvod, vďaka ktorému podiel Grécka na svetovom trhu s cestovným ruchom opäť začína rásť.

"Prvýkrát za posledné roky sa Grécku opäť darí zvyšovať svoj podiel na trhu na úkor jeho najväčších konkurentov," povedal Andreadis, pričom dodal, že krajina je na najlepšej ceste splniť tohtoročný cieľ v oblasti počtu zahraničných návštevníkov, ako aj príjmov. Vláda očakáva, že v tomto roku navštívi Grécko okolo 17 miliónov turistov, pričom príjmy z turizmu by mali dosiahnuť 11,5 miliardy eur. "Aby sa tento cieľ splnil a v tomto trende Grécko pokračovalo, musí si udržať imidž stabilnej krajiny," dodal.

Vzhľadom na to, že domáci dopyt, investície a priemyselná produkcia doplácajú na rozpočtové škrty vlády, výdavky zahraničných turistov sú kľúčovým zdrojom príjmov gréckeho štátneho rozpočtu. Očakáva sa, že tento rok ešte klesne grécka ekonomika približne o 4 %. V budúcom roku sa už predpokladá jej rast, no zatiaľ len veľmi mierny.

01 - Modified: 2005-09-20 06:53:37 - Feat.: 0 - Title: V Nemecku sa začal politický poker
01 - Modified: 2024-04-25 11:45:55 - Feat.: - Title: Benátky začali vyberať poplatok za vstup, väčšina využila výnimku. Pre časť obyvateľov to nie je riešenie 02 - Modified: 2024-04-01 17:25:00 - Feat.: - Title: Prekonanie počtu turistov spred pandémie sa v tomto roku ešte neočakáva 03 - Modified: 2024-04-01 15:19:18 - Feat.: - Title: Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov 04 - Modified: 2024-03-20 11:29:13 - Feat.: - Title: Amsterdam už skúša naozaj všetko, aby odradil neporiadnych turistov. Mesto proti nim bojuje zvláštnym kvízom 05 - Modified: 2024-03-13 14:35:48 - Feat.: - Title: KOMENTÁR: Blížime sa k návratu pred pandémiu a máme šancu pokoriť svetovú métu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 17:26