StoryEditor

Demonštrácia učiteľov a zásah polície spôsobili v Brazílii chaos

02.10.2013, 10:24
Autor:
tasr, stltasr, stl

Demonštrácia učiteľov materských a základných škôl za vyššie mzdy vyústila v noci nadnes v brazílskom Riu de Janeiro do potýčok s policajtmi. Postup polície, ktorá použila ohlušujúce granáty, slzotvorný plyn a streľbu gumenými projektilmi, vyvolal v rušnom centre mesta chaos. Niektoré hlavné dopravné tepny a stanice metre v centre museli pre dopravu úplne uzavrieť, informovala agentúra AP.

Učitelia sa v utorok zhromaždili pred radnicou, kde sa malo rokovať o návrhu primátora mesta Eduarda Paesa na úpravu ich miezd a pracovného zaradenia, ktorý nepovažujú za uspokojivý a žiadajú dôsledné riešenie svojich požiadaviek. Časť učiteľov sa dokonca snažila preniknúť do rokovacej sály, v čom im zabránila poriadková polícia.

Učitelia v Riu štrajkujú už 46. deň. Ide o zamestnancov štátnych škôl, ktoré navštevujú deti z chudobnejších vrstiev spoločnosti; solventní ľudia posielajú deti radšej do súkromných škôl.

Štrajkujúcim sa nepáči plán radnice ohľadom počtu odučených hodín týkajúci sa len učiteľov, ktorí pracujú 40 hodín týždenne a len na jednej škole. Do tejto kategórie patrí len minimum vyučujúcich: väčšina z nich totiž musí pendlovať z jednej školy do druhej, čo považujú za ponižujúce, rovnako aj "plané sľuby, rečičky a klamstvá zo strany radnice", uviedol pre AP učiteľ Marcos Antonio.

Učiteľov materských a základných škôl, platených mestskou radou, podporujú aj federálnym štátom platení stredoškolskí učitelia, ktorí za vyššie mzdy štrajkujú už 55 dní.

Násilnosti sprevádzali učiteľský štrajk v Riu aj v pondelok v noci, keď sa k nim pridala skupina anarchistov. Demonštranti podpálili v centre Ria dve banky a poškodili fasádu sídla konglomerátu EBX, ktorý patrí miliardárovi Eikemu Batistovi. Polícia zatkla piatich ľudí, dvaja ďalší utrpeli zranenia.

Policajné zložky v Riu sa v posledných mesiacoch ocitli pod paľbou kritiky za ich príliš razantný postup počas vlny júnových protivládnych demonštrácií, ktoré sa začali v júni v Sao Paule ako pokojný občiansky protest proti vysokým cenám v mestskej hromadnej doprave. Na poste veliteľa polície síce došlo odvtedy k zmene, ale obvinenia z policajnej brutality voči demonštrantom pretrvávajú aj teraz.

01 - Modified: 2005-07-01 17:41:00 - Feat.: 0 - Title: Ruská spoločnosť Rosnefť dnes podpísala dohodu o spolupráci s 2 čínskymi firmami
01 - Modified: 2024-04-17 16:51:42 - Feat.: - Title: "Iba núdzový personál." Rozsiahly štrajk organizovaný odbormi v Grécku ochromil dopravu 02 - Modified: 2024-04-16 15:10:56 - Feat.: - Title: V Česku je málo študentov učiteľstva, minister volá po spoločenskej objednávke 03 - Modified: 2024-04-08 08:16:21 - Feat.: - Title: Koniec štrajkov na nemeckých letiskách. Pracovníci dostanú vyššie mzdy 04 - Modified: 2024-04-05 15:17:23 - Feat.: - Title: Ulicami Teheránu sa šíri hnev. Tisíce demonštrantov žiadajú pomstu za smrť dvoch generálov zabitých v Sýrii 05 - Modified: 2024-03-28 08:37:58 - Feat.: - Title: Tisíce vodičov autobusov v Soule pre štrajk nenastúpili do práce
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 07:06