StoryEditor

Zavolal do televízie, že chystá útok. Muž potom zastrelil v Česku osem ľudí

24.02.2015, 14:32
Aktualizované. V reštaurácii Družba v Uherskom Brode sa popopoludní strieľalo. Podľa českého ministra vnútra zomrelo deväť ľudí vrátane páchateľa.

Strelec, ktorým bol podľa zatiaľ nepotvrdených informácií približne šesťdesiatročný miestny občan, spustil podľa zatiaľ dostupných správ streľbu medzi poludním a jednou hodinou popoludní.

Zásahová jednotka do reštaurácie vnikla o pol tretej. Strelca sa podarilo zneškodniť. Či zomrel, alebo je živý, nebolo dlho jasné, podľa informácií od ministra vnútra zomrel.

Minister Chovanec zdôraznil, že nešlo o teroristický čin. Vyšetrovanie polície sa bude zaoberať tým, či muž svoj zbrojný preukaz získal legálne. Preverovať sa bude aj pôvod dvoch pištolí. "Otázkou je, či boli držané legálne alebo nelegálne," podotkol Chovanec.

Útočník s predstihom zavolal o svojom úmysle vraždiť do televízie Prima. Potvrdil to Pavol Lebduška, redaktor Krimi správ.

Sústrasť pozostalým po obetiach útoku v Uherskom Brode, ako aj celému českému národu v súvislosti s dnešnou streľbou v reštaurácii v Uherskom Brode vyjadril dnes predseda vlády SR Robert Fico svojmu českému kolegovi Bohuslavovi Sobotkovi.

"Táto zbytočná smrť zasiahla náš národ o to viac, že jej obeťou boli nevinní ľudia, občania krajiny, ktorú bude Slovensko vždy vnímať ako svojho najbližšieho suseda," uviedla hovorkyňa premiéra Beatrice Szabóová.


Čítajte viac o masakre v Uherskom Brode:
Zachránilo ma, že som išiel na záchod, opisuje muž masaker v Česku
S demokraciou sme to prehnali, tvrdí starosta Uherského Brodu


Strelec sa zabil

Zásahová jednotka do reštaurácie Družba v Uherskom Brode vnikla o pol tretej. Podľa starostu Patrika Kunčara páchateľom mal byť 60-ročný miestny občan, ktorý vtrhol do krčmy s dvomi strelnými zbraňami. Po streľbe, pri ktorej zabil osem ľudí, obrátil zbraň proti sebe.

Minister Chovanec rovnako ako policajný prezident Tomáš Tuhý zamierili na miesto tragédie.

Streľbu polícii nahlásil Vlastimil Šmíd riaditeľ Centra plaveckých aktivít Delfín, ktoré je vedľa reštaurácie.

Ako sa ľudia zachraňovali

"Štyria ľudia utiekli z reštaurácie zadným vchodom a ukryli sa u nás. Neboli zranení, len vydesení. Ja som zavolal políciu, ktorá takmer okamžite prišla. Na ich pokyn sme centrum z bezpečnostných dôvodov uzavreli," povedal pre Aktuálně.cz.

"Sedel som vo vnútri, dával si pivo, sedel som chrbtom, počul som streľbu, rany. Ja aj ostatní chlapi sme od stola začali utekať preč zadným vchodom, ktorý odomkol personál. Spamätávajú sa ešte teraz," povedali redaktorke MF DNES návštevníci reštaurácie.

"Z miesta sme zatiaľ prevážali jednu postrelenú ženu na ARO do nemocnice v Uherskom Hradišti. Bola vo vážnom stave, ale pri vedomí. Na mieste teraz zasahujú policajti. Pripravení sme aj na pomoc prípadným ďalším zraneným," povedal iDNES.cz pred štrnástou hodinou hovorca krajských záchranárov Petr Olšan. Neskôr už o ďalších zranených či prípadných obetiach odmietol hovoriť.

Padlo 25 rán

Podľa starostu Patrika Kunčara, ktorý hovoril s veliteľom zásahu, došlo k streľbe v reštaurácii na križovatke ulíc 26. apríla a Vlčnovská. Padlo údajne až 25 rán.

Jedným z prvých, kto sa o divokej situácii v známej Uherskobrodskej krčme dozvedel, bol len pár minút po paľbe riaditeľ neďalekého Centra plaveckých aktivít Delfín Vlastimil Šmíd, informuje o tom regionálna časť Olomouckého webu denik.cz

"Okolo trinástej hodiny mi volali dievčatá z našej pokladnice, nech nahlásim streľbu z reštaurácie Družba, odkiaľ práve dobehol muž, ktorému sa z miesta podarilo utiecť," povedal pre deník.cz Vlastimil Šmíd.

Zdroj: iDnes.cz

01 - Modified: 2007-03-23 13:20:00 - Feat.: 0 - Title: Ropný koncern OMV potvrdil nové ložisko plynu v Pakistane
01 - Modified: 2024-04-17 11:07:26 - Feat.: - Title: Severokórejská armáda počas vojny zmasakrovala stovky veriacich, tvrdí Komisia pre pravdu a zmierenie 02 - Modified: 2024-04-16 08:08:29 - Feat.: - Title: Kauza herca Baldwina, ktorý pri nakrúcaní zastrelil kameramanku, má dohru. Do väzenia však nejde on, ale niekto úplne iný 03 - Modified: 2024-04-13 08:33:52 - Feat.: - Title: Útok nožom a streľba v Sydney: Z nákupného centra evakuovali stovky ľudí, na mieste zasahuje polícia 04 - Modified: 2024-04-09 06:56:26 - Feat.: - Title: Žena strieľala na vodičov na diaľnici, vraj kvôli zatmeniu Slnka 05 - Modified: 2024-04-08 11:15:08 - Feat.: - Title: Bizár v lesoch Poľany. Dvoch zamestnancov štátnej ochrany prírody naháňal medveď, namiesto zvieraťa postrelil jeden druhého
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 11:57