StoryEditor

Šaron odmietol referendum o odsune z Gazy

28.10.2004, 00:00
Autor:
TASRTASR

Izraelský premiér Ariel Šaron odmietol výzvu štyroch ministrov svojej koaličnej vlády na vyhlásenie celonárodného referenda o pláne na evakuáciu pásma Gazy. Minister financií a bývalý premiér Benjamin Netanjahu spolu s ďalšími tromi ministrami po utorkovom schválení plánu v parlamente (kneset) vyhlásil, že ak Šaron nebude súhlasiť s referendom o svojom pláne, podá z funkcie ministra demisiu a podobne tak urobia aj traja ďalší ministri z jeho strany Likud -- Limor Livnatová (školstvo a kultúra), Danny Naveh (zdravotníctvo) a Jisrael Katz (poľnohospodárstvo). "Nikdy neustúpim nátlaku a hrozbám a neprijmem žiadne ultimáta. Moje stanovisko k referendu sa nezmenilo. Som proti nemu, pretože povedie k strašnému napätiu a rozdeleniu verejnosti," povedal v tejto súvislosti Šaron pre včerajšie vydanie izraelských novín Haarec.
Šaronov plán schválil parlament 67 hlasmi proti 45, sedem poslancov sa hlasovania zdržalo. K evakuácii všetkých židovských osád v pásme Gazy a štyroch osád na západnom brehu Jordánu by malo dôjsť do konca budúceho roku.
V pásme Gazy žije asi 1,3 milióna Palestínčanov a medzi nimi v 21 osadách asi 8500 Izraelčanov. Každú z evakuovaných rodín izraelská vláda finančne odškodní. Podmienkou na finančné odškodnenie je dobrovoľný odchod z evakuovaných židovských osád v stanovenom termíne.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 04:51