StoryEditor

Slováci našli v Guatemale unikátne mestá Mayov

13.09.2013, 12:08
Autor:
redred

Slovenský archeologický tím pod hlavičkou Slovenského archeologického a historického inštitútu SAHI sa zaslúžil o objavy celosvetového významu na území dnešnej Guatemaly.

Jedinečné objavy
Tím pod vedením profesora Milana Kováča sa už päť rokov venuje výskumom jednej z kolísok svetových civilizácií - Mayom.

Ich najnovším a jedinečným objavom je päť úplne nových mayských miest, ktoré identifikovali v hlbinách džungle.

V ďalšom meste objavili viac ako dve desiatky stél, ktoré slúžia ako unikátny písomný dokument o danej dobe, panovníkovi, ríši a kultúre.

Unikátne masky
Absolútne prelomovým je objav dvoch najväčších doposiaľ objavených štukových masiek božstva podsvetia, z ktorých každá má rozlohu viac ako sto metrov štvorcových. Guatemala stále skrýva tajomstvá, o ktorých vieme pomerne málo.

Slovenský tím SAHI prišiel do občianskou vojnou zničenej Guatemaly prvýkrát v roku 2007, kde sa výskumy v tom čase nachádzali na bode mrazu. Presne 35 rokov tam trvala občianska vojna, ktorá vysilila krajinu. A predsa Guatemala, rokmi zmietaná vojnou, ukrýva poklady, o ktorých sa nám zatiaľ iba zdá.

"Slovenský tím, ktorý napokon začal s vykopávkami v roku 2009 si za tých päť rokov vybudoval v Guatemale status elity, v projektoch takzvanej skupiny A. Napriek všeobecnej nedôvere k cudzincom nás neodvolávajú, nerobia prieky, skôr naopak, našu prácu si veľmi vážia,“ hovorí vedúci slovenského tímu zo SAHI Milan Kováč.

Z celosvetového pohľadu sú nálezy, ktoré sa podarilo vykopať nášmu archeologickému tímu unikátne. Medzi ne patria:

Mestá
Päť miest, ktorých osídlenie sa datuje od 3. storočia pred našim letopočtom až do 9. storočia nášho letopočtu. Všetky boli objavené v severovýchodnej oblasti guatemalskej provincie Petén, uprostred nepreniknuteľného pralesa. Zaujímavé je, že zvyšky objavených miest pomenúvajú archeológovia sami, pretože žiadna písomná zmienka ani mapa sa nezachovala. "Mestám dávame mená v mayskom jazyku podľa toho, čo nám pripomínajú,“ upresňuje Milan Kováč, vedúci slovenského archeologického tímu v Guatemale.

Stély
Objavy kamenných tesaných monumentov - stél sú významné hlavne z dôvodu, že obsahujú nápisy v mayských hieroglyfoch. Slovenský tím našiel a rozlúštil niekoľko stél. Asi najvýznamnejším nálezom z hľadiska stél sú veľmi dobre zachované stély č. 1, 6 a 15 z mesta Ch´anal. "Stélu č. 6 sa nám podarilo nájsť už v roku 2011, ale ani v nasledujúci rok sme nemali dostatočnú techniku na to, aby sme ju vyzdvihli zo zeme, meria totiž okolo päť metrov a váži štyri tony,“ spomína Milan Kováč.

Masky
Vo Uaxactúne na Hornom námestí objavili archeológovia dve veľmi zachovalé štukové masky. Každá z nich dosahuje dĺžku 20 metrov. Pochádzajú približne z 1. storočia po Kristovi. Je pravdepodobné, že ide o najväčšie mayské štukové masky, ktoré sa doteraz podarilo nájsť. Zdobená plocha každej z nich predstavuje viac ako 100 metrov štvorcových.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 14:10