StoryEditor

"Naši horolezci? Boli to správni chlapi"

25.06.2013, 00:00
Petra Šperku a Antona Dobeša zavraždili radikáli z Talibanu pod deviatou najvyššou horou.

„Obaja boli špičkoví horolezci a správni chlapi. Správa o vraždení pod osemtisícovkou Nanga Parbat bola pre mňa šokom. Stále verím, že došlo k omylu a naši dvaja Slováci to prežili.“ Takto pre HN opísal elitný slovenský horolezec Peter Hámor informácie o tom, že alpinistov

Petra Šperku (na snímke) a Antona Dobeša zavraždili radikáli z Talibanu pod deviatou najvyššou horou sveta.

Práve ostrieľaní horolezci – tatranský záchranár Šperka a horský sprievodca Dobeš – boli podľa pakistanských úradov medzi desiatimi cudzincami, ktorých v nedeľu chladnokrvne postrieľali na úpätí Nanga Parbatu pakistanskí rebeli.

Spoľahliví kolegovia
Tatranec Šperka i Bánovčan Dobeš pritom patrili v slovenskej horolezeckej komunite medzi spoľahlivých kolegov, s ktorými každý rád spolupracoval. „Anton Dobeš sa s mojim životným partnerom Milanom Džuganom priatelil už od strednej školy, ako horolezecký tandem dokonca dostali prezývku siamské dvojčatá. Všade liezli spolu,“ vysvetľuje pre HN Ľubomíra Gajdošová, ktorá sa s Dobešom poznala dlhé roky.

Spolu s ním aj svojim priateľom Džuganom chodievali na výlety. „Tónko mi sľúbil, že ma naučí liezť. Bohužiaľ sa to už zrejme nikdy nestane,“ dodáva Gajdošová. O Dobešovi odmieta hovoriť v minulom čase – kým sa zlá správa nepotvrdí, chce veriť, že sa práve jemu podarilo útok Talibanu prežiť.

Bol to práve Dobeš, okrem iného komunálny poslanec v Uhrovci, ktorý Milanovi Džuganovi pomohol v jednej z najťažších chvíľ života. Keď spolu minulý rok liezli na najvyššiu horu sveta Mount Everest, Džugana zranil padajúci balvan na ruke. Dobeš mu potom pomáhal zliezť do tábora. Následne ešte raz vyliezol vyššie, aby zniesol aj telo tretej členky partie – kanadskej horolezkyne nepálskeho pôvodu Shriye Shahovej, ktorá výstup neprežila. Pomáhal kolegom aj za cenu, že Everest nezdolal.

Správa o tragédii Dobeša a Šperku zasiahla aj skúseného horolezcu Petra Hámora, ktorý ako prvý Slovák zliezol najvyššie hory na všetkých kontinentoch Zeme. „je to úplne nezmyselné vraždenie. Celé mi to pripomína masakru izraelských športovcov počas olympijských hier v Mníchove z roku 1972,“ tvrdí Hámor.

On sám sa s oboma slovenskými alpinistami pravidelne vídal na rôznych horách sveta. „S jedným som sa napríklad stretol v základnom tábore v pakistanského vrcholu Broad Peak, s druhým zase v Nepále,“ podčiarkol Hámor, ktorý rovnako ako Gajdošová nechce o nich hovoriť v minulom čase.

Kým smrť Dobeša a Šperku už zdroje z Pakistanu včera večer potvrdili, slovenské čakali na definitívnu správu z Islamabadu. „Ide zatiaľ o neoficiálne informácie, ktoré sa rôznia. Oslovili sme pakistanské úrady, aby nám potvrdili, či je táto informácia pravdivá, doteraz sa tak však nestalo,“ uviedol pre HN Peter Susko, šéf tlačového odboru rezortu slovenskej diplomacie.

Zatknutých 40 podozrivých
Pakistanské úrady medzitým zatkli zhruba štyri desiatky podozrivých ozbrojencov. Práve tí mali v nedeľu ráno vyzbrojení kalašnikovmi, v maskách a policajných uniformách vtrhnúť do základného tábora expedície a zabiť desiatich horolezcov a jedného pakistanského sprievodcu.

01 - Modified: 2004-11-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: história 02 - Modified: 2004-11-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: tipy psychológia 03 - Modified: 2004-11-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Rock Veteráni
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 05:09