StoryEditor

Fico vyvolal v Moskve veľký záujem, kritizoval sankcie voči Rusku

02.06.2015, 07:58
Pracovný pobyt premiéra Fica sledujeme online. Dnes čaká premiéra Roberta Fica maratón náročných rozhovorov. My sme pri tom.

V Moskve ho postupne prijme šéf ruského parlamentu Sergej Naryškin, premiér Dmitrij Medvedev a nakoniec aj prezident Vladimir Putin. Hlavnou témou rozhovorov budú ekonomické vzťahy. Fico chce od ruských partnerov predovšetkým ubezpečenie, že Slovensko bude mať naďalej zabezpečené dodávky ruského plynu a ropy.

Fica sprevádza na dvojdňovej pracovnej návšteve Moskvy početná delegácia. Do Ruska cestoval šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák, minister životného prostredia Peter Žiga i minister školstva Juraj Draxler. Okrem toho premiéra sprevádzali i podnikatelia, ktorí dnes s ruskými partnermi podpíšu niekoľko zmlúv.

Už včera sa Lajčák stretol so svojim rezortným kolegom Sergejom Lavrovom. „Minister Lajčák otvoril tému nedávneho dokumentu ruskej štátnej televízie Rossija 1, ktorý nepravdivou a skresľujúcou formou interpretoval inváziu vojsk Varšavskej zmluvy do Československa v roku 1968. Minister tlmočil slovenské znepokojenie z takéhoto prístupu a vyjadril nádej, že v budúcnosti nedôjde k podobnému manipulovaniu s historickými faktami,“ uviedol pre HN hovorca rezortu Peter Stano.

z Moskvy od vyslaného redaktora Pavla Novotného

 

Fico vyvolal v Moskve veľký záujem, kritizoval sankcie voči Rusku 18:53 Fico vyvolal v Rusku záujem Premiér Robert Fico má za sebou náročný deň, počas ktorého vyvolal v Rusku veľký záujem. "Nechcem sankcie." Tak znel titulok Ficovho veľkého rozhovoru pre televíziu Rossijskaja. Fico v rozhovore pre agentúru TASS odmietol európske sankcie proti Rusku. Rozhovor viackrát odvysielala ruská televízia. Podvečer delegácia odletela z moskovského letiska Vnukovo späť do Bratislavy. 17:25 Rusko by nám mohlo pomôcť s vrtuľníkmi Slovensko sa podľa premiéra Roberta Fica zaujíma aj o renováciu ruských vrtuľníkov a lietadiel, s ktorou by nám mohlo pomôcť práve Rusko. Fico aj o tejto téme hovoril počas dnešného ostro sledovaného stretnutia v Kremli s prezidentom Vladimirom Putinom.
 
17:19 Hovorili aj o vrtuľníkoch Slovensko sa podľa Fica zaujíma aj o renováciu ruských vrtuľníkov a lietadiel, s ktorou by nám mohlo pomôcť práve Rusko. Aj o tejto téme hovoril premiér v Kremli s prezidentom Vladimirom Putinom. 17:17 Ekonomika na stole Okrem hokeja sa Ficov rozhovor s Putinom v Kremli týkal predovšetkým ekonomických tém. Premiér ruského prezidenta ubezpečil, že Slovensko má stále záujem o vybudovanie širokorozchodnej železnice. Dôležitou témou bola tiež plynová bezpečnosť po tom, ako by podľa očakávania mali 1. januára 2020 prestať tiecť dodávky plynu z Ruska cez Ukrajinu. Putin povedal, že tento dátum je ešte stále politickou otázkou. Po tom, ako bol South Stream zrušený, sa do popredia čoraz viac dostáva projekt East Ring. Ide o dodávky plynu z Ruska cez Turecka a Balkán na Slovensko.
 
16:59 Putin pomôže Slovanu v KHL Dnešný rozhovor premiéra Roberta Fica s ruským prezidentom Vladimirom Putinom sa týkal aj zotrvania hokejového klubu Slovan Bratislava v ruskej lige KHL. Fico Putina vyzval na hľadanie mechanizmu, ako by Slovan mohol v KHL zotrvať. Napríklad aj tým, že by sa do sponzorstva KHL vo väčšej miere zapojil Gazprom. Putin prisľúbil, že sa vynasnaží pomôcť, podľa neho by sa však peniaze na zotrvania Slovana v KHL mali hľadať aj na Slovensku.
 
16:42 Minister Lajčák je na Facebooku tiež aktívny
 
Aj keď vzťahy Slovenska a Ruska sú tradične dobré, vo vzťahoch EÚ s Ruskom stále trvá ochladenie. O príčinách a najmä v... Posted by Miroslav Lajčák on Tuesday, June 2, 2015
16:40 Fico je už v Kremli Premiér Robert Fico je už v tejto chvíli v Kremli na ostro sledovanej schôdzke s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Obaja sa zvítali ako priatelia s úsmevom.
Snímka: TASR/AP
15:50 Medvedev varoval úniu Ruský premiér Medvedev sa nevyhol varovaniu pre Európsku úniu. "Ak budú prijaté nové sankcie proti Rusku, zareagujeme patričnými protiopatreniami," povedal novinárom Medvedev. 15:22 Plynová otázka Ficove rozhovory s Medvedevom sa nevyhli ani plynovej otázke. "Cez Ukrajinu prestane v januári 2020 tiecť ruský plyn a každá slovenská vláda musí zabezpečiť, aby žiadna rúra nezostala po tomto termíne suchá," povedal Fico novinárom. Riešením by mohol byť projekt East ring, ktorý privedie plyn z Ruska cez Turecko a Balkán do Európy. Slovensko nesmie podľa premiéra zostať mimo tohto projektu. Vyslovil sa i za zvýšenie vzájomného obchodu, ktorý doplatil na sankcie. 14:20 Fico komunikuje na Facebooku Na premiérovom profile pribudla ďalšia fotografia. Tentoraz s ruským kolegom Dmitrijom Medvedevom.
Po oficiálnom rokovaní s premiérom Ruskej federácie aj trochu neformálnych rozhovorov. :)Posted by Robert Fico on Tuesday, 2 June 2015
13:22 Jaslovské Bohunice? Što éto? Návšteve Fica v Moskve venujú ruskí novinári veľkú pozornosť. Zaujíma ich pritom najmä ekonomická spolupráca. "Príliš hlboko do slovenskej ekonomiky nevidím, ale viem, že v hre je napríklad reverzný tok plynu či jadrová energetika," hovorí Galina Dudinová, novinárka ekonomického denníka Kommersant. Tá ma následne žiada, aby som jej v delegácii ukázal hovorcu rezortu slovenskej diplomacie Petra Stana. Chce totiž urobiť rozhovor s ministrom zahraničných vecí Miroslavom Lajčákom. O Slovensko sa zaujímajú aj iní novinári. Vidno však, že príliš veľké vedomosti o nás nemajú. "Jaslovské Bohunice? Mochovce? Što éto," pýta sa do telefónu ruský novinár svojho kolegu na druhej strane.
 
12:24 Fica vítajú ako dobrého priateľa Predseda ruského parlamentu Sergej Naryškin privítal premiéra Roberta Fica širokým úsmevom ako dobrého priateľa. Počas svojho úvodného príhovoru netajil dobrú náladu. Samotný Fico pôsobil trochu vážnejším dojmom, aj on sa však postupne uvoľnil. Na stretnutí so Sergejom Medvedevom vyzerali premiéri zladene. Obaja mali na sebe tmavé obleky a tmavomodré kravaty. Sedeli v luxusných vykladaných kreslách v Krbovom salóniku, kde Medvedev prijíma svojich hostí. V minulosti tam hovoril napríklad s americkým viceprezidentom Joem Bidenom. Salónik dostal názov podľa toho, že medzi kreslami je ornamentmi zdobený krb. Po rozhovore čaká oboch premiérov spoločný obed. 12:16 Fotka z rokovania na Facebooku
 
Rokovanie s predsedom Štátnej Dumy Sergejom Naryškinom. Posted by Robert Fico on Tuesday, June 2, 2015
11:35 Fico je u Medvedeva Krátko po jedenástej hodine slovenského času pricestoval premiér Robert Fico do luxusnej rezidencie svojho ruského kolegu Dmitrija Medvedeva v podmoskovskej štvrti Gorki 9. Na oboch premiérov tu okrem slovenských novinárov čaká aj množstvo zástupcov ruských médií. "Slovensko je pre nás veľmi dôležitá krajina. Čakáme na to, ako sa na júnovom summite postaví k otázke európskych sankcií," uviedla pre HN Galina Dudinová, korešpondentka zahraničnej redakcie ruského ekonomického denníka Kommersant. 10:53 Fico: Sankcie krízu nevyriešia "Nepotrebujeme žiadne rinčanie zbraňami, nepotrebujeme sa predháňať v sankciách, ale potrebujeme normálny dialóg, ako tento problém vyriešiť. V tomto dialógu je úloha parlamentov nezastupiteľná. Chcem potvrdiť pripravenosť slovenskej strany pokračovať v košickom dialógu," vyhlásil Fico. Takto zhodnotil Robert Fico ukrajinskú krízu. Vyriešiť ju podľa jeho slov môže len dialóg a nie zbrane či sankcie. 10:16 Na Slavíne bude múzeum Fico a Naryskinom sa vrátili aj k oslavám porážky fašizmu. Fico povedal, že Slovensko sa chystá na Slavíne zriadiť múzeum druhej svetovej vojny. Naryskin sa poďakoval za to, že sa u nás staráme o hroby padlých sovietskych vojakov. 09:10 Policajti púšťajú Fica Zo Štátnej dumy, ktorá sa preslávila napríklad tým, že ju začiatkom 90. rokov ostreľovali tanky pri pokuse o komunistický štátny prevrat, sa Fico vybral do rezidencie premiéra Dmitrija Medvedeva v luxusnej štvrti Gorkij 9 asi hodinu jazdy od centra Mosky. Rusi sa ukazujú ako pozorní hostitelia. Premiérovi na inak preplnených diaľniciach otvárajú cestu všadeprítomní ruskí policajti i za cenu toho, že bežní Moskovčania uviazli v niekoľkokilometrových kolónach. 08:50 "Ste náš partner" Premiér Robert Fico má za sebou prvé zo série stretnutí s troma najvyššími ruskými ústavnými činiteľmi. "Ste náš partner a politik, ktorý bráni záujmy Slovenska," privítal ho v Štátnej dume, dolnej komore ruského parlamentu, jej šéf Sergej Naryškin. Stretnutie sa konalo v obrovskej budove Dumy v centre Moskvy. 08:06 Tri plusy a tri mínusy Ficovej návštevy v Moskve Plusy: 1. Ropa
Slovensko je stále závislé od Ruska pri dodávkach surovín. Fico chce s Putinom, hovoriť najmä o zabezpečení dohodnutých dodávok.
2. Plyn
Návšteva je dôležitá aj pre dodávky ruského plynu. Dô- vodom obáv je aj konflikt na Ukrajine, cez ktorú plyn prú- di na Slovensko. 
3. Biznis s Ruskom
Súčasťou návštevy bude aj stretnutie Fica so šéfom medzinárodnej investičnej banky či okrúhly stôl s podnikateľmi. 
Mínusy: 1. Konflikt na Ukrajine
Vari najvážnejším dôvodom, prečo je Fico za svoju cestu do Moskvy kritizovaný, je prebiehajúci konflikt na východe Ukrajiny. 
2. Čierna listina
Cesta sa koná len pár dní po tom, ako Moskva zverejnila čiernu listinu 89 predstaviteľov EÚ, ktorým nepovolia vstup do Ruska.
3. Ekonomické sankcie
Medzi Západom a Ruskom prebieha vojna sankcií. Obe strany voči sebe zaviedli už niekoľko kôl ekonomických opatrení.  
01 - Modified: 2007-06-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Juhoafrická republika? Svet v štáte
01 - Modified: 2023-01-11 12:06:45 - Feat.: - Title: Veľký obrat na pumpách. Ceny palív sa vrátili do bodu, keď Rusi zaútočili na Ukrajinu 02 - Modified: 2023-01-10 17:35:06 - Feat.: - Title: Otočka na pumpách. Čo je za náhlym zdražením benzínu a zlacnením nafty 03 - Modified: 2023-02-03 07:54:26 - Feat.: - Title: Germanistka o nemeckej váhavosti: Obávajú sa aj jadrových zbraní či konfliktu s Ruskom 04 - Modified: 2022-05-04 09:05:46 - Feat.: - Title: Výnimka pre Slovensko a Maďarsko. Ruskú ropu budeme môcť nakupovať dlhšie ako ostatní 05 - Modified: 2022-04-20 09:55:09 - Feat.: - Title: Nechcené proroctvo: Sovieti v rozprávke z roku 1973 označujú "Z" za symbol fašizmu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 02:38