StoryEditor

Pre imigrantov nevaríme, napísala česká reštaurácia. Majiteľovi sa vyhrážali

03.09.2015, 19:40

Pizzeria v Hrušovanoch nad Jevišovkou pri Znojme na juhovýchode Českej republiky na svojom facebookovom profile v stredu zverejnila fotku s nápisom "V našej reštaurácii pre imigrantov nevaríme!" Jej vyhlásenie spustilo lavínu nesúhlasných reakcií. Znojemská pesničkárka Tereza Holubová tam kvôli tomu dokonca zrušila svoje sobotňajšie vystúpenie.

Ľudí to nenechalo chladnými

Obľúbená pizzeria sa dočkala výsmechu. "Keď je manžel imigrant, môže si doniesť vlastné jedlo v krabičke? Alebo musí počkať vonku? Keď môj starý otec bol Maďar a babička Nemka, mám ja vôbec nárok na jedlo?," pýta sa užívateľka Michala Ayara.

"Ako ich budete spoznávať? Ukážu občiansky? A ako rozoznáte turistu od imigranta?" reagovala dotazom aj Pavla Kubálková. "Je vtipné, že talianska reštaurácia v Českej republike neuvarí imigrantovi," napísal Michael Kabát. "Dávam palec hore za vykopanie vlastného reštauračného hrobu," napísal na facebookový profil Vojta Tesárek.

V komentároch boli aj reakcie obhajujúce postup reštaurácie. Napríklad Petr Rykr napísal: "Grand Italia, držte sa!!!!!! Robíte dobre a máte moju podporu." 

Samozrejme humor bol tiež poruke. "Ja mám Slovákov rád, dajte im najesť pls," vyjadril sa Radomír Čajka.

Majiteľ reštaurácie, ktorý je momentálne v Taliansku, svoj názor telefonicky obhajoval. "My nerozlišujeme, či niekto cudzinec je alebo nie je. Ja neriešim akej je zákazník národnosti. Ak dôjde a je to platiaci zákazník, tak mu uvarím. Tým príspevkom reagujem na vlnu imigrantov, ktorí sa valia Európou a všade chcú bývať a jesť zadarmo. Tým my nevaríme," povedal pre iDNES.cz majiteľ reštaurácie Tomáš Ševčík.

To, že by chcel svoj názor ďalej šíriť a získať pre svoju vec ďalšie reštaurácie, majiteľ odmieta. "Len som to dal na facebook našej reštaurácie s tým, že nesúhlasím s vlnou imigrantov. Nie je to žiadna kampaň," obhajoval sa Ševčík. Rovnako tak nebude ani tlačiť banery a samolepky s nápisom, ako sľuboval pod svojím príspevkom na facebooku. "To som tam napísal len z hecu," dodal.

Udalosť už vyšetruje aj polícia

Reštaurácia už priznala, že na fotku prišlo od stredy 200 záporných recenzií, urážok a hrozieb. "Vyhrážajú sa mi, že som nácek a nech zdochnem a podobne. Díval som sa na profily tých ľudí a z 99 percent to sú cudzinci. Je dosť smutné, že my Česi nemôžeme ani povedať svoj názor, keď sme proti niečomu," dodal Ševčík.

Počíta aj s tým, že mu kvôli jeho názorom napríklad niekto rozbije okno. "Už v stredu tu jedni boli a skúšali, že pán je cudzinec a či mu dáme jedlo," dodal.

K radikálnemu postoju ho vraj priviedli dlhoročné pravidelné cesty do Talianska. "Keď im dajú na výber z troch jedál a oni rozbijú mesto, pretože nedostanú pizzu alebo hamburger, tak to prepáčte, ale pre takýchto ľudí my nevaríme," rozčúlil sa Ševčík.

Príspevok však už získal aj pozornosť polície, ktorá ho prišla vo štvrtok ráno do Hrušovan vyšetrovať. "Celou záležitosťou sme sa začali zaoberať. Teraz všetko preverujeme a zisťujeme," oznámila policajná hovorkyňa Lenka Drahokoupilová.

01 - Modified: 2007-09-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Program spomienkového dňa
01 - Modified: 2024-04-23 20:02:39 - Feat.: - Title: Spojené štáty chcú vidieť skutočný pokrok pred obnovením financovania pomoci palestínskym utečencom 02 - Modified: 2024-04-23 11:33:11 - Feat.: - Title: Najmenej päť migrantov zahynulo pri pokuse o preplávanie Lamanšského prielivu 03 - Modified: 2024-04-23 09:53:01 - Feat.: - Title: Rada Európy aj OSN kritizujú Londýn. Žiadajú britskú vládu, aby prehodnotila deportácie migrantov do Rwandy 04 - Modified: 2024-04-20 18:32:04 - Feat.: - Title: Južné krajiny EÚ žiadajú väčšiu spoluprácu s krajinami pôvodu migrantov 05 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Utečencov Európa nechce a zároveň potrebuje (komentár)
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 05:05