StoryEditor

Rodisko Ježiša prechádza krízou. Pod historickými pamiatkami musia vykopať tunel

23.12.2014, 11:23
Autor:
TASRTASR

Počas vianočného obdobia sa mesto Betlehem, ktoré má 28.000 stálych obyvateľov, borí s problémami veľkomiest - dopravnými zápchami v úzkych uličkách: uličky okolo Baziliky Narodenia Pána, samozrejme, z toho nevynímajúc. Mesto zvažuje radikálne riešenie tohto problému vybudovaním tunela pod ústredným betlehemským Námestím jasličiek. Píše o tom dnes agentúra AP.

"Betlehem prechádza krízou," hovorí jeden z mestských radcov. "Domnievame sa, že riešením dopravy je vybudovať podzemný tunel medzi oboma stranami námestia".

Mestská správa dúfa, že toto palestínske mesto v budúcnosti obklopí viacero tunelov.

Malému Betlehemu bránia v rozmachu z troch strán ďalšie mestá. A zo severu a juhovýchodu tiež izraelský bezpečnostný múr a židovské osady, v dôsledku čoho môže mesto rásť iba do výšky.

Navyše je hlavným tranzitným bodom pre vodičov zo severu či juhu Predjordánska, čo zápchy ešte znásobuje.

Mimoriadne hektická je predovšetkým oblasť okolo Baziliky Narodenia, vybudovanej nad miestom, kde sa podľa kresťanov narodil Ježiš. Je plná turistov a áut pokúšajúcich sa dostať cez Námestie jasličiek. Navyše, počas sviatkov - ako je napríklad rozsvietenie vianočného stromu či oslavy Štedrého dňa, keď je námestie plné ľudí - je pre dopravu celkom uzavretá.

Osemdesiatmetrový tunel naplánovali architekti pod úzkou dvojprúdovou cestou, ktorá križuje Námestie jasličiek pred Bazilikou Narodenia Pána. Projekt ráta s dokončením tunela do dvoch rokov. Bude stáť v prepočte štyri až päť miliónov dolárov a zaplatiť ho sa zaviazala palestínska samospráva. Ak návrh schvália, výstavba by sa mohla začať na jeseň budúceho roka.

Doprava by sa premiestnila do tunela a Námestie jasličiek by sa zmenilo na pešiu zónu.

Plán však musí najskôr schváliť UNESCO, pretože Bazilika Narodenia je miestom svetového kultúrneho dedičstva.

A pretože tunel má ísť v tesnej blízkosti cirkevných pozemkov, musia sa k nemu vyjadriť aj predstavitelia všetkých troch cirkví, ktoré miesto spravujú - rímskokatolíckej, gréckej pravoslávnej i arménskej.

Treba rátať aj s tým, že postup stavby vo Svätej zemi môžu zmariť prípadné významné archeologické nálezy. Aby sa tomu vyhli, navrhujú architekti vykopať tunel maximálne 11 metrov pod zemou, pretože významné náleziská sa zvyčajne nachádzajú hlbšie.

"Betlehem si nezaslúži byť prepchatý ľuďmi a hustou dopravou. Mal by byť viac otvorený s voľnými priestranstvami, aby ľudia mohli prísť a tešiť sa z Ježišovho domova," citovala AP riaditeľa Nadácie pre rozvoj Betlehema, ktorá pomáhala pri vypracovaní štúdie tunela.

01 - Modified: 2007-01-30 13:47:38 - Feat.: 0 - Title: Gašparovič: Obrana by mala dostávať 2 % HDP
01 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 02 - Modified: 2024-04-18 14:00:59 - Feat.: - Title: V Bratislave sa poobede tvoria kolóny, zdržíte sa aj 20 minút 03 - Modified: 2024-04-19 12:52:07 - Feat.: - Title: V Bratislave vznikne veľký parkovací dom pre takmer 500 áut. Má slúžiť aj tým, ktorí smerujú do centra mesta 04 - Modified: 2024-04-17 16:51:42 - Feat.: - Title: "Iba núdzový personál." Rozsiahly štrajk organizovaný odbormi v Grécku ochromil dopravu 05 - Modified: 2024-04-17 14:21:24 - Feat.: - Title: Veľká prasklina ohrozuje termíny na Višňovom. Ráž pripúšťa scenár, že sa spustí dočasne len jedna rúra
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 16:05