StoryEditor

Rómom sa nepáčil prejav pápeža: Prečo nekritizuje slovenské úrady?

09.11.2015, 18:36

Nečakaná kritika sa zniesla na pápeža Františka kvôli jeho vystúpeniu v rámci nedávneho stretnutia s Rómami. Podľa ich európskeho fóra totiž svojimi slovami namiesto povzbudenia prispel k šíreniu negatívneho obrazu Rómov. Vatikán sa ku kritike doteraz nevyjadril.

Stretnutie pápeža Františka s niekoľkými tisíckami Rómov a Sintov sa odohralo 26. októbra. "Cieľom akcie je pripomenúť Rómom a celej komunite otvorenosť cirkvi pre tých, ktorí žijú na okraji spoločnosti," oznámil pred stretnutím Vatikán. Niektorí si však zo stretnutia odniesli trochu iné pocity, píše idnes.cz.

Prezident Európskeho fóra Rómov a kočovníkov (ERTF) Gheorghe Raducanu v otvorenom liste pápežovi napísal, že „nevedomky podporil marginalizáciu a diskrimináciu Rómov".

Naráža tak zrejme na výrok, v ktorom pápež nabádal Rómov, nech nedávajú médiám dôvody na to, aby o nich negatívne informovali. Tým podľa ERTF naznačuje, že negatívny mediálny obraz Rómov je v podstate oprávnený.

Ku kritike sa pripojil aj William Bila, ktorý prispieva na blog Európskeho centra pre práva Rómov, pripomína portál Romea.cz. Bila sa zameriava okrem iného na pápežov výrok, v ktorom vyhlásil, že by rómski rodičia nemali brániť svojim potomkom chodiť do školy. Podľa Bilu by však táto kritika mala smerovať skôr na jednotlivé štáty, ktoré svojimi legislatívnymi postupmi Rómov vytláčajú zo spoločnosti a zo školskej dochádzky.

"Prečo pápež nekritizuje úrady na Slovensku a v Českej republike, proti ktorým Európska komisia začala konanie kvôli segregovanému školstvu, ktoré je v rozpore s Európskym súdom pre ľudské práva," pýta sa vo svojom článku Bila, podľa ktorého František opomenul tiež jasné odsúdenie „rasistického správania k Rómom".

Príliš silná kritika

Je tvrdá kritika pápeža namieste? Ak sa pozrieme na kompletný prejav Františka pri príležitosti stretnutia s Rómami, zistíme, že skôr nie. Ohľadom predsudkov voči Rómom totiž vyhlásil: „Dúfam, že aj pre váš národ sa teraz začína písať nový príbeh. Treba otočiť list. Je na čase vykoreniť po stáročia existujúce predsudky a vzájomnú nedôveru, ktoré sú často príčinou diskriminácie, rasizmu a xenofóbie." To je v rozpore s obvineniam ERTF, že pápež podporuje rómsku diskrimináciu.

Nepresná je tiež kritika v otázkach školstva. Pápež totiž síce nabáda rómske rodiny, aby svojim deťom nebránili v návšteve školy, zároveň ide však aj do všeobecnejšej roviny. „Je známe, že nedostatočné školské vzdelanie vašich mladých ľudí je tou najväčšou prekážkou pri hľadaní práce. Vaše deti majú právo chodiť do školy. Nikto vám ho nesmie brať," uviedol v októbri František.

Stretnutie si pochvaľovala aj väčšina prítomných Rómov. "Stretnutie so Svätým otcom znamená povzbudenie pre celú rómsku komunitu. Vplyv cirkví a náboženských spoločností v rómskych komunitách je veľký. Tam, kde aktívne pôsobia registrované cirkvi a náboženské spoločnosti, stanú sa zázraky v životoch ľudí, pretože úprimný záujem cirkví o Rómov žijúcich v osadách ich mení k lepšiemu," citoval po akcii portál Romea.cz slovenského vládneho splnomocnenca pre rómske komunity Petra Polláka.

Púť ako pripomienka histórie

Rómsku púť organizovala Pápežská rada pre pastoráciu migrantov a ľudí mimo domova. Cieľom bolo pripomenúť polstoročie od chvíle, keď pápež Pavol VI. v roku 1965 navštívil rómsky tábor v talianskej Pomezii a požehnal obyvateľom tohto mesta. Pavol VI. vtedy obyvateľov tábora označil za "večných pútnikov" a uistil ich, že aj keď na nich spoločnosť zabúda, stoja "v srdci Cirkvi".

Podľa oficiálnych štatistík žije v Európe, Amerike a Ázii spolu 36 miliónov príslušníkov rómskych etník. Polovica z nich, teda 18 miliónov, žije v Indii. V 24 krajinách sveta majú miestne cirkvi zvláštne pastoračné štruktúry pre príslušníkov týchto komunít, uvádza Radio Vaticana.
 

01 - Modified: 2007-11-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Opozícia chce stínať hlavy
01 - Modified: 2024-04-08 09:00:00 - Feat.: - Title: Oslavujeme Svetový deň Rómov. Ako dobre poznáš ich kultúru a históriu? Otestuj sa v našom kvíze 02 - Modified: 2024-04-07 07:36:35 - Feat.: - Title: Slovenskí Rómovia v Bruseli vystúpili pri príležitosti Medzinárodného dňa Rómov 03 - Modified: 2024-04-03 13:00:00 - Feat.: - Title: Pápež František mení stáročné pravidlá pohrebov hlavy cirkvi. Jeho telo nebude vystavené, pochovajú ho na úplne inom mieste 04 - Modified: 2024-03-31 11:08:12 - Feat.: - Title: Pápež vyzval na prímerie v Gaze aj v ďalších konfliktoch sveta a poskytnutie humanitárnej pomoci 05 - Modified: 2024-03-28 18:42:58 - Feat.: - Title: Pápež na Zelený štvrtok umyl nohy väzenkyniam v rímskej väznici
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 21:50