StoryEditor

Grécki neonacisti už zrejme nedostanú príspevky. Pre útok na rapera

22.09.2013, 16:59
Autor:
TASRTASR

Grécky minister Nikos Dendias dnes navrhol prijať zákon, ktorý by zastavil finančné príspevky štátu na fungovanie pravicovej strany Zlatý úsvit v prípade, že polícia zistí prepojenie strany na nedávny útok na antirasistického rapera.

V rámci vyšetrovania zabitia rapera Pavlosa Fissasa 45-ročným mužom sympatizujúcim so Zlatým úsvitom vyšetrovatelia momentálne preverujú telefonické rozhovory poslancov strany.

Minister na ochranu občanov Nikos Dendias dnes uviedol, že navrhne zastaviť finančné subvencie pre stranu, ak líder strany alebo viac ako desatina jeho poslancov bude obvinená zo zločinu, za ktorý hrozí 10-ročný trest väzenia.

Prívržencov strany Zlatý úsvit, prejavujúcich obdiv k Adolfovi Hitlerovi, obviňujú zo stoviek rasistických útokov voči imigrantom v Grécku.

V súvislosti s násilnými útokmi, ktoré sa udiali v rôznych častiach Grécka v posledných dvoch rokoch, už grécky Najvyšší súd a jednotka pre boj s terorizmom viackrát vypočúvali členov strany Zlatý úsvit. Tento týždeň polícia v sídlach strany podnikla 13 razií. Ako v sobotu informoval stranícky denník, "nenašli vôbec nič".

Podľa agentúry Reuters hlasy po zakázaní strany Zlatý úsvit sa v Grécku ozývajú čoraz častejšie. Minister Dendias však uviedol, že na zákaz strany by bolo nutné urobiť zmeny v ústave, čo by mohlo trvať roky. Pripustil, že možno už nastal čas na diskusiu o zmene.

Strana Zlatý úsvit je momentálne treťou najsilnejšou stranou v Grécku, v parlamente má 18 poslancov. Podporu voličov si získala okrem iného aj vďaka rozdávaniu potravín a jedla zadarmo a veľmi ostrou protiimigračnou rétorikou.

Ako však vyplýva z najnovších prieskumov verejnej mienky, po dobodaní rapera Pavlosa Fissasa však jej podpora klesla o 1,5 percentuálneho bodu na 7 percent.

Vedenie strany tvrdí, že s útokom na Fissasa nemá nič spoločné, a obviňuje vládu a médiá, že rozpútali "hon na čarodejnice," aby Zlatý úsvit pripravili o hlasy voličov.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 12:25