StoryEditor

"Bol to milý sused," opisujú v USA únoscu

09.05.2013, 00:00
Zadržaný zločinec Ariel Castro, ktorý desať rokov väznil tri Američanky v Clevelande, ukazoval svojmu okoliu dve podoby.

Navonok pôsobil ako milý sused, vždy ochotný každému pomôcť. V skutočnosti bol obávaným únoscom, ktorý desať rokov väznil v svojom dome v Clevelande tri mladé Američanky. Takéto dve tváre ukázal Ariel Castro, z ktorého domu ženy v utorok oslobodili. „Bol vždy milý a úctivý. Získal si dôveru okolitých rodičov aj detí,“ tvrdí o svojom susedovi Juan Perez, ktorý býva v Clevelande o dva domy ďalej než Castro.

Obľúbený sused
Iba 23-ročná Gina DeJesusová, 27-ročná Amanda Berryová a 32-ročná Michelle Knightová. Tieto tri ženy americká polícia oslobodila po núdzovom telefonáte iného všímavého suseda, Charlesa Ramseya. Ten počul z domu 52-ročného Castra krik o pomoc jednej z Američaniek.

Keď sa susedia zišli pred rokom na sviečkovej spomienke na stratené dievča Amandu Berryovú, bol tam aj dlhé roky rozvedený Ariel Castro. Upokojoval vtedy matku zmiznutého dievčaťa.

Ariel, rovnako ako všetci ostatní susedia, vyzeral v roku 2004 otrasený zo zmiznutia Giny DeJesus a ďalších dvoch tínedžeriek. Bol dokonca blízkym priateľom rodiny DeJesusovcov. Potom, čo sa Gina stratila, pomáhal otcovi dievčaťa lepiť po okolí plagáty s jej fotkou s prosbou o informácie. Bol aj obľúbený medzi deťmi – donedávna totiž pracoval ako vodič školského autobusu.

Castro pritom podľa všetkého nebol za únosmi sám. Pomáhať mu mali jeho dvaja bratia – 54-ročný Pedro a 50-ročný Onil. V dome, v ktorom žil Ariel, pritom objavili okrem väznených žien aj šesťročné dievčatko – dcérku Amandy. Úrady teraz vyšetrujú podozrenie, že otcom môže byť práve Ariel Castro, ktorý si z väznených žien mal urobiť sexuálne otrokyne.

Príbuzní troch bratov tvrdia, že celý prípad ich šokoval. Anthony Castro, ktorý je synom zatknutého Ariela, v rozhovore pre britské médiá povedal, že so svojim otcom bol v kontakte len niekoľkokrát ročne. Iba veľmi zriedkavo navštevoval jeho dom. Pri jeho poslednej návšteve pred dvomi týždňami ho otec ani nevpustil dovnútra. „Dom bol vždy zamknutý. Boli tam miesta, na ktoré sme nikdy nemohli vkročiť. Zámky boli na pivnici aj v podkroví domu. Boli aj na garáži,“ opisuje Anthony.

Arielov syn momentálne žije v americkom meste Columbus. V minulosti ako študent žurnalistiky písal dokonca článok aj o zmiznutí Giny DeJesus do miestnych novín v Clevelande. „Napísal som o tom takmer pred desiatimi rokmi. Netušil som, že stopa môže viesť tak blízko k mojej rodine. Je to neuveriteľné,“ tvrdí Anthony.

Muž dvoch tvárí
Experti tvrdia, že v prípade Ariela ide z psychologického hľadiska o typický príklad muža dvoch tvárí. Veľmi príjemne sa totiž k svojmu okoliu správajú práve muži, ktorí stoja za brutálnym domácim násilím. „Páchatelia často pôsobia navonok ako milí ľudia. Stretol som sa najmä s prípadmi, že takíto ľudia sú doma despotickými tyranmi. Takže by mohlo ísť o prípad tohto druhu,“ povedal pre HN expert na kriminálnu psychológiu Martin Gronský.

Práve kvôli pozitívnemu správaniu sú takíto ľudia ťažko odhaliteľní. Okoliu by totiž ani nenapadlo, že sú schopní urobiť niečo veľmi zlé.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 17:23