StoryEditor

Elity sveta mieria na rande. Týchto päť tém bude hýbať Davosom

20.01.2015, 23:00
Svetové ekonomické fórum. Tohtoročnému stretnutiu budú dominovať geopolitické otázky a najväčšie hrozby moderného sveta.

Najočakávanejšia udalosť týchto dní, ktorú si ekonómovia zapísali do kalendára, sa začína už dnes vo švajčiarskom meste Davos. Ide o zasadanie Svetového ekonomického fóra, kde sa stretne elita svetovej ekonomiky a bude až do soboty rozoberať najzávažnejšie problémy a výzvy súčasnosti. Prinášame vám päť tém, ktoré budú dominovať tohtoročnému Davosu.

1. Riešenie geopolitických kríz

Konflikty na východe Ukrajiny naďalej destabilizujú krajinu, napäté vzťahy sú však aj na Strednom východe a v ďalších častiach sveta. Medzinárodné spoločenstvo sa preto bude zaoberať tým, aby pomohlo zabezpečiť trvalý mier.

2. Pandémie a zdravie

Boj proti šíreniu vírusov je stále celosvetovou prioritou, ako ukázal aj nedávny prípad vypuknutia eboly. Zároveň sú v súčasnosti najväčším tichým zabijakom neprenosné ochorenia, ako napríklad diabetes. Na fóre sa tak bude diskutovať, čo môže svet urobiť pre zabezpečenie zdravia v budúcnosti.

3. Rast a stabilita

Dôležitým bodom zasadnutia Svetového ekonomického fóra v Davose bude diskusia na tému odlišný rast a menová politika. Vzhľadom na expanzívnu menovú politiku v jednej časti sveta, ktorá sa blíži ku koncu, centrálne banky v iných častiach sveta ďalej podnecujú rast a zamestnanosť so zmiešanými výsledkami. Základné otázky preto budú, čo tento rok môže priniesť, ak ide o rast a menové politiky na celom svete.

4. Inovácie a priemysel

Účastníci fóra sa budú zaoberať aj budúcnosťou technológií a ich rozširovaním do viacerých oblastí ekonomiky, ako aj tým, aká je správna rovnováha medzi hospodárskou súťažou a inováciami v sektore technológií. Predstavitelia verejného, ale aj súkromného sektora si tak budú klásť otázku, čo dobré môže urobiť technológia pre svet.

5. Spoločnosť a bezpečnosť

V súčasnosti je jedným z najvážnejších problémov spoločnosti nerovnosť príjmov a agenda rozvoja. Niektoré krajiny sa totiž stále snažia oživiť rast, zatiaľ čo v iných krajinách sa točí diskusia okolo prerozdeľovania bohatstva. Najvyšší predstavitelia vlád, ale aj finančných inštitúcií sa preto budú zaoberať otázkami rovnosti a vyváženosti, ako aj tým, ako začleniť potreby v rozvojových krajinách.

Prečo je Svetové ekonomické fórum dôležité

Výročné zasadanie v Davose spája najväčšie elity ekonomiky – cez politikov, predstaviteľov bánk a finančných inštitúcií až po samotných zástupcov priemyselných a obchodných spoločností. Fórum tak dáva príležitosť prediskutovať a dohodnúť sa na spoločných krokoch voči mnohým ekonomickým aspektom naprieč svetom. „Svetové ekonomické fórum slúži medzinárodnému spoločenstvu ako platforma pre spoluprácu verejného a súkromného sektora,“ vysvetľuje dôležitosť podujatia zakladateľ Svetového ekonomického fóra Klaus Schwab. „Táto spolupráca vedie k riešeniu problémov, ktorým všetci čelíme, a je dôležitejšia ako kedykoľvek predtým. Ale to si vyžaduje vzájomnú dôveru. Dúfam, že výročná schôdza slúži ako východiskový bod pre renesanciu globálnej dôvery,“ dodáva Schwab.

Kto sa na zasadnutí Svetového ekonomického fóra zúčastní:

Na podujatí sa zúčastní viac ako 40 hláv štátov či vlád na celom svete. Medzi účastníkmi je 2500 delegátov z oblasti podnikania, mimovládnych organizácií, bánk či sociálnych skupín.

 

01 - Modified: 2007-02-21 06:08:19 - Feat.: 0 - Title: Americkí hasiči už jazdia aj na vodík
01 - Modified: 2024-01-31 14:40:31 - Feat.: - Title: Javier Milei obhajuje kapitalizmus a tvrdia o ňom, že je exot. A to je vlastne desivé 02 - Modified: 2024-01-24 12:45:27 - Feat.: - Title: Fico síce hovorí o štvordňovom pracovnom týždni, avšak vláda Slovákom pracovný deň pridala 03 - Modified: 2024-01-22 23:00:00 - Feat.: - Title: Palec hore pre prezidenta Argentíny 04 - Modified: 2024-01-19 11:14:03 - Feat.: - Title: Centrálne banky klimatickú zmenu neovplyvnia 05 - Modified: 2024-01-18 23:00:00 - Feat.: - Title: Západné sankcie áno, konfiškácia bohatstva oligarchov však nie. Švajčiari ďalej bránia ruský majetok
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 09:39