StoryEditor

Diskusia o rezolúcii k Iraku

08.09.2003, 00:00
Autor:
HNHNTASRTASR

Konzultácie Bezpečnostnej rady OSN za zatvorenými dverami venované americkému návrhu novej rezolúcie Spojených národov o Iraku sa skončili v piatok večer v New Yorku. Ako po skončení konzultácií uviedol britský veľvyslanec pri OSN Emyr Jones Parry, členovia BR absolvovali "dobrú prvú a veľmi informačnú výmenu názorov" na návrh rezolúcie. Podľa Parryho v ďalšej etape bude na autoroch návrhu, aby ho formálne predstavili ostatným členom Bezpečnostnej rady.
Francúzsko a Nemecko sa postavili proti novému návrhu Spojených štátov, pretože podľa nich neposkytuje OSN dostatočne významnú úlohu pri obnove a správe Iraku. Ďalší kritik vojenskej operácie v Iraku, Rusko, konštatovalo, že americký návrh rezolúcie treba ešte ďalej seriózne dopracovať. Čína -- stály člen BR OSN -- vyzvala na prijatie novej rezolúcie OSN o Iraku. Ministerstvo zahraničných vecí viedlo, že čínski diplomati študujú americký návrh rezolúcie, počítajúci so zapojením väčšieho počtu krajín do procesu riadenia povojnového Iraku. OSN musí zohrávať kľúčovú úlohu pri zlepšení bezpečnostnej situácie v krajine, opätovnom nastolení irackej suverenity a urýchlení obnovy Iraku, konštatoval hovorca ministerstva. Hovorca nenaznačil, aké sú prvé dojmy Pekingu z nového amerického návrhu. Uviedol, že Čína chce dôkladne túto otázku prediskutovať so všetkými zainteresovanými stranami, a verí, že čoskoro sa podarí nájsť kompromisné stanovisko.
Americký prezident George W. Bush plánoval v noci na pondelok vo Washingtone vystúpiť s príhovorom k národu venovanom Iraku.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 09:16