StoryEditor

Ukrajinská identita je silnejšia. Vedia to aj Rusi

14.05.2014, 14:11
Autor:
jmjm
Bratislavu čakajú tri dni diskusií o najhorúcejších výzvach, ktorým čelí svet v oblasti bezpečnosti.

Prípad Ukrajiny je skúška Európskej únie a toho, ako je schopná jednotne konať,“ vyhlásil známy autor mnohých bestsellerov z oblasti zahraničnej politiky Timothy Snyder. Práve v týchto dňoch je spolu s ďalšími osobnosťami na konferencii Globsec v Bratislave o najhorúcejších výzvach, ktorým čelí svet v oblasti bezpečnosti.

Podľa Snydera si aj Rusi teraz uvedomujú, že ukrajinská identita je silnejšia ako sa čakalo. „Prieskumy naviac ukazujú, že pod vplyvom krízy sa ešte posilňuje. Ideologický koncept euroázie je politický nástroj na zničenie Európskej únie, zabraňujúca spoločnej enegetickej politike,“ dodal Snyder.


Čo povedali:
Miroslav Lajčák, minister zahraničných vecí
Prípad Ukrajiny ukázal, že musíme prehodnotiť aj vlastnú politiku, a to aj na úrovni Európskej únie. Myslím si, že to bude vhodné urobiť na summite v decembri. Musíme prehodnotiť aj energetickú bezpečnosť a poprepájať energetické siete. Musíme vyriešiť otázku vzťahu k Rusku, ako aj k východným krajinám. NATO musí zasiahnuť. A aj zasiahlo rýchlo a efektívne. Je serióne rozhodnuté zasiahnuť, ak to bude potrebné. Slovensko je krajina na hranici terajšej krízy a je ňou priamo ovplyvnené. Sme pripravení využiť všetky prostriedky, ktoré nám členstvo v NATO umožňuje. Boli sme jednou z prvých krajín, ktoré poskytli Ukrajine humanitárnu pomoc. Netreba však popri Ukrajine zabúdať, že sú tu aj ďalšie oblasti, ktoré si vyžadujú našu pozornosť ako napríklad Sýria.



János Martonyi, minister zahraničných vecí Maďarska
Zdalo sa, že svet a udalosti v ňom sú predvídateľné. Ukázalo sa, že to nie je pravda. Ukázal to prípad Ukrajiny. My v strednej Európe cítime najviac potrebu prehĺbenia spoločnej politiky na úrovni EU. Globsec je veľmi dôležitá konferencia na prehĺbenie regionálnej spolupráce. Maďarsko urobilo veľa na medzinárodnej úrovni v mene posilnenia energetickej bezpečnosti.


Timothy Snyder, autor mnohých bestsellerov z oblasti zahraničnej politiky
Prípad Ukrajiny je skúška Európskej únie a toho, ako je schopná jednotne konať. Východná hranica Ukrajiny sa teraz stáva emocionálnou hranicou Európy. Aj Rusi si teraz uvedomujú, že ukrajinská identita je silnejšia ako sa čakalo. Prieskumy naviac ukazujú, že pod vplyvom krízy sa ešte posilňuje. Ideologický koncept euroázie je politický nástroj na zničenie Európskej únie, zabraňujúca spoločnej enegetickej politike. Snyder upozorňuje, že ak dôjde k deštrukcii Ukrajiny, nemôžeme očakávať napredovanie EÚ. Dôvodom je, že Rusko bude úspešné v fragmentácií snáh Európy.


Edgars Rinkevičs, minister zahraničných vecí Lotyšska
Európska únia by mala zakročiť silnejšie, ale zachovať si jednotnosť pri tejto akcie. Je to veľmi ľahké povedať, ale ťažké urobiť. Teraz sa ukáže, akí sme jednotní.
 

01 - Modified: 2006-05-16 06:01:00 - Feat.: 0 - Title: Rakúšanka ako prvá pokorila 9 osemtisícoviek bez kyslíka
01 - Modified: 2024-04-23 17:36:05 - Feat.: - Title: Mnohé krajiny Európskej únie sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu. Zbrane si chcú nechať 02 - Modified: 2024-04-23 15:16:10 - Feat.: - Title: Slovenskí europoslanci chcú rovnováhu pri obchode s agrokomoditami z Ukrajiny. Majú platiť prísne pravidlá 03 - Modified: 2024-04-23 16:48:10 - Feat.: - Title: Slovákom nie je osud Ukrajiny ľahostajný. Na muníciu vyzbierali 3,5 milióna eur, suma stále rastie 04 - Modified: 2024-04-23 11:33:18 - Feat.: - Title: Európsky parlament schválil predĺženie voľného obchodu s Ukrajinou. Budú však platiť isté obmedzenia 05 - Modified: 2024-04-23 11:15:40 - Feat.: - Title: Ukrajinský minister pôdohospodárstva je podozrivý z machinácií so štátnymi pozemkami
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 20:33