StoryEditor

"Zomiera, veď to vidíte." Deti v Jemene pripomínajú kostričky, vojna vyhnala lekárov

03.08.2015, 18:30
Autor:
iDnes.cziDnes.cz

Vojna v Jemene má dopad aj na jeho najmenších obyvateľov. Kvôli nedostatku potravín aj kvalifikovaných lekárov umierajú deti na podvýživu a komplikácie spojené s pôrodom a následnou starostlivosťou.

Ali Mohammed al-Tavari sa narodil tesne pred tým, ako v jeho krajine vypukla vojna. Šesťmesačný chlapček sa svojich prvých narodenín možno nedožije.

"Zomiera, veď to vidíte," hovorí jeho matka Wadha a pozerá na Aliho vychudnuté telíčko. Už pomýšľa na jeho pohreb. "Chcem ho uložiť smerom ku Kábe," pripomína svätyňu v Mekke, najposvätnejšom meste islamu. Čelom k nej sa všetci moslimovia modlia a pochovávajú svojich mŕtvych.

Na svet síce Ali prišiel v pôrodnici v jemenskej metropole Saná, odbornú starostlivosť mu tu však nezabezpečili. Stovky prevažne ázijských lekárov odišli z krajiny kvôli bojom späť do svojich domovov. Do práce nechodia ani miestni zdravotníci a pacientov tak mnohokrát ošetrujú ľudia bez potrebnej kvalifikácie.

Rovnako ako Aliho, ktorý po sfušovanej obriezke podľa svojej matky celý deň krvácal, a neskôr trpel hnačkou. Nedostatok jedla jeho stav ešte zhoršuje a chlapček teraz v nemocnici bojuje o život. Rovnako ako mnoho ďalších podvyživených detí, ktorých rodičia spadli kvôli vojne na dno.

"Kým vojna začala, mali sme slušný život, podnikali sme a obrábali polia. Ale nafta je teraz drahá a manžel už nemá ani na vodu," opisuje Wadha.

Šestnásťtisíc podvyživených detí
V Jemene bola podľa Svetového potravinového programu už pred vojnou miera podvyživených detí jednou z najvyšších na svete. Zhruba polovica detí pod päť rokov je príliš malá na svoj vek a "mapa hladu" pre tento rok uvádza, že v krajine trpí nedostatkom potravín až 35 percent populácie.

Viac ako šestnásťtisíc detí trpí ťažkou podvýživou a je v starostlivosti lekárov. Viac ako 1,3 miliónu detí podvýživa hrozí. "Čo Jemen teraz skutočne potrebuje, je návrat k mieru, vyriešenie energetickej krízy a obnova lekárskej starostlivosti," uviedol podľa agentúry Reuters zástupca Detského fondu OSN (UNICEF) v Jemene Julien Harneis.

Jemen je najchudobnejšia krajina regiónu a dováža až deväťdesiat percent základných potravín. Súčasná vojnová situácia, keď obchodníci často nie sú schopní jedlo bezpečne dopraviť až k ľuďom, zvyšuje ceny a postihuje tak práve tých najchudobnejších.

Občianska vojna v Jemene vypukla v septembri minulého roka, keď metropolu obsadili šíitski povstalci zo severu krajiny. Prezident Abdar Rabbú Mansúr Hádí na ich nátlak odvolal vládu, povstalcom to však nestačilo a začiatkom tohto roka zaútočili na vládne budovy.

Hádí utiekol do juhojemenského Adenu. Tam však čoskoro vypukli boje a prezident aj vládni predstavitelia potom našli azyl v Rijáde a v marci koalícia arabských krajín pod vedením Saudskoarabov začala bombardovať pozície povstalcov. Odvtedy zahynulo vyše 4 000 ľudí, väčšina Jemenčanov trpí nedostatkom potravín a humanitárnych potrieb.

Boje o najväčšiu základňu v krajine
V pondelok jemenská armáda podľa agentúr začala operáciu na oslobodenie najväčšej vojenskej základne v krajine, ktorú ovládajú šíitski povstalci. Boje o základňu Anad v provincii Láhidž začali ráno. Areál, ktorý sa rozkladá na ploche 15 kilometrov štvorcových, v minulosti používala aj americká armáda, ktorá odtiaľto viedla boj proti al-Káide.

Jemenská armáda už v nedeľu miesto obkľúčila tankmi a obrnenými vozidlami a povolala niekoľko sto vojakov. Prišli z neďalekého Adenu, ktorý armáda dobyla v polovici júla.

V Adene začína humanitárna operácia na pomoc civilistom, ale podľa agentúry AFP je zložitá. V meste je veľa zničených domov a pomoc, ktorá dorazila, je nedostatočná. "Prežívame skutočnú katastrofu, nie je voda, nejde elektrina a nepoberáme mzdu. Neodišiel som, pretože nemám kam," povedal jeden z obyvateľov mesta.

01 - Modified: 2007-08-10 07:40:00 - Feat.: 0 - Title: V Utahu pokračuje úsilie na záchranu baníkov
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 14:30:51 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 03 - Modified: 2024-04-10 08:12:52 - Feat.: - Title: Na juhu Slovenska prispeli k volebnému obratu maďarské médiá. Zasahovali do kampane v prospech Pellegriniho 04 - Modified: 2024-03-30 06:30:45 - Feat.: - Title: "Už to nie je pojem z minulosti." Tusk upozornil na hrozbu novej vojny v Európe, píšu médiá 05 - Modified: 2024-03-31 11:00:00 - Feat.: - Title: Príbeh ako z filmu Terminál. Muž býval mesiace na letisku: Z dôchodku si nedokázal zaplatiť podnájom
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 03:04