StoryEditor

Putin chce modernizovať armádu aj jadrové zbrane

11.12.2015, 13:44
Autor:
TASRTASR

Ruský prezident Vladimir Putin sa dnes vyslovil za modernizáciu systému protivzdušnej obrany (PVO) a tzv. jadrovej triády, čo je označenie používané pre trojzložkovú jadrovú výzbroj umožňujúcu zasadiť prvý alebo odvetný útok.

Zložkami jadrovej triády sú strategické bombardéry, zo zeme odpaľované medzikontinentálne balistické strely a balistické strely vystreľované z ponoriek.

Putin ako hlavný veliteľ ruských ozbrojených síl dnes v Moskve na zasadaní rozšíreného kolégia ministerstva obrany vytýčil hlavné ciele tohto rezortu na budúci rok a vypočul si správu o aktuálnom stave ruskej armády, ktorú predniesol minister obrany Sergej Šojgu.

Ako informovala agentúra RIA Novosti, Putin na zasadnutí osobitne vyzval na dôslednú prípravu vojakov a dokonalé oboznámenie s novou technikou a jej zvládnutie.

Mimoriadnu pozornosť je podľa Putina potrebné venovať posilneniu bojového potenciálu strategických jadrových síl a realizácii obranných vesmírnych programov, ako aj zvyšovaniu efektivity ich systémov. Šéf Kremľa vyhlásil, že ministerstvo obrany, ako aj ďalšie rezorty musia sledovať vojensko-politickú situáciu vo svete a v prípade nutnosti navrhnúť adekvátne zmeny v pláne obrany štátu.

Ruský prezident, ktorý je aj hlavným veliteľom ozbrojených síl, sa vyslovil tiež za rozvoj spolupráce so spojencami a partnermi z Organizácie Zmluvy o kolektívnej bezpečnosti, ktorej členom a signatárom sú okrem Ruska aj Bielorusko, Kazachstan, Kirgizsko, Tadžikistan a Arménsko.

Putin navrhol pokračovať v praxi vopred neohlásených cvičení vo vybraných vojenských okruhoch a vyzval na sústredenie sa na nácvik vojenských operácií v hornatom teréne.

Vyslovil sa aj k situácii v Sýrii, pričom dôrazne varoval pred pokusmi o provokácie voči ruským jednotkám v tejto krajine a nariadil postupovať "maximálne tvrdo" pri likvidácii akýchkoľvek cieľov ohrozujúcich ruské ozbrojené sily v Sýrii.

Na dnešnom zasadnutí rozšíreného kolégia ministerstva obrany Putin súčasne informoval o prijatí dodatočných bezpečnostných opatrení na ochranu ruských jednotiek na misii v Sýrii. Spomenul v tejto súvislosti vyslanie moderného systému protivzdušnej obrany i nariadenie, že všetky operácie bojových lietadiel kryjú stíhačky.

Teroristov v Sýrii Putin označil za priamu hrozbu pre Rusko. Vysvetlil, že aktivity Ruska nevychádzajú z "abstraktných záujmov, ale zámerom je ochrániť krajinu".

V rámci svojho vystúpenia Putin vyhlásil, že ruské jednotky spôsobili teroristom v Sýrii veľké škody, preto si za svoje pôsobenie zaslúžia vysoké kladné ohodnotenie. Minister obrany Sergej Šojgu následne vo svojom vystúpení spresnil, že lietadlá ruských ozbrojených síl v Sýrii vykonali asi 4000 bojových misií, pri ktorých zničili viac ako 8000 objektov vojenskej infraštruktúry IS, čím islamisti utrpeli značné škody.

Putin dnes v Moskve informoval, že podporná misia ruského letectva v Sýrii vyústila do zjednotenia úsilia Sýrskej slobodnej armády (FSA) a sýrskej vládnej armády, ktoré spoločne útočia na pozície islamistických teroristov.

Na zasadaní rozšíreného kolégia ministerstva obrany Putin vyhlásil, že by chcel "osobitne zdôrazniť, že práca našej leteckej skupiny viedla k zjednoteniu úsilia tak vládnych síl, ako aj Sýrskej slobodnej armády".

Podľa agentúry RIA Novosti Putin spresnil, že spoločne so sýrskou armádou podniká útoky na pozície islamistov asi 5000 príslušníkov FSA. Dochádza k tomu v provinciách Homs, Hamá, Aleppo a Rakka.

Putin dodal, že ruské letectvo tak poskytuje podporu nielen vládnym jednotkám, ale aj časti jednotiek FSA, ktorým tiež dodáva výzbroj, strelivo a ďalšie materiálne zabezpečenie.

Podľa agentúry TASS Putin nariadil zosúladiť operácie ruských ozbrojených síl v Sýrii s veliteľskými centrálami Izraela a koalície vedenej Spojenými štátmi.

01 - Modified: 2007-12-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Konečne lámeme bariéry
01 - Modified: 2023-01-11 12:06:45 - Feat.: - Title: Veľký obrat na pumpách. Ceny palív sa vrátili do bodu, keď Rusi zaútočili na Ukrajinu 02 - Modified: 2023-01-10 17:35:06 - Feat.: - Title: Otočka na pumpách. Čo je za náhlym zdražením benzínu a zlacnením nafty 03 - Modified: 2023-02-03 07:54:26 - Feat.: - Title: Germanistka o nemeckej váhavosti: Obávajú sa aj jadrových zbraní či konfliktu s Ruskom 04 - Modified: 2022-05-04 09:05:46 - Feat.: - Title: Výnimka pre Slovensko a Maďarsko. Ruskú ropu budeme môcť nakupovať dlhšie ako ostatní 05 - Modified: 2022-04-20 09:55:09 - Feat.: - Title: Nechcené proroctvo: Sovieti v rozprávke z roku 1973 označujú "Z" za symbol fašizmu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 16:02