StoryEditor

Ruskí vojaci na Ukrajine nie sú. Na sankcie nie je dôvod, vyhlásil Zeman

05.09.2014, 13:44
Miloš Zeman je presvedčený, že na Ukrajine prebieha občianska vojna. "Niekoľko stoviek dobrovoľníkov," by podľa neho postrieľala aj česká armáda.

Český prezident Miloš Zeman tvrdí, že na Ukrajine nedošlo k ruskej invázii, že konflikt zostáva občianskou vojnou a že v Donbase nie sú žiadni ruskí vojaci. Povedal to v relácii Pressklub Frekvencia 1. "Niekoľko stoviek dobrovoľníkov" by podľa Zemana počas jedného týždňa postrieľala aj česká armáda.

Kým premiér takzvanej Doneckej republiky Alexander Zacharčenko tvrdí, že v Donbase operujú ruskí vojaci počas svojej dovolenky a ruský veľvyslanec pri OSN Vitalij Čurkin hovorí o ruských dobrovoľníkoch, ktorých prítomnosť na Ukrajine vraj "nikto neskrýva", český prezident Miloš Zeman vníma situáciu inak.

"Zatiaľ nebolo preukázané, že na Ukrajine je ruská invázna armáda a ja beriem vážne vyhlásenie ministra zahraničia Sergeja Lavrova, že tam žiadni ruskí vojaci nie sú. Úvahy o tom, že tam síce sú, ale sú na dovolenke, mi pripadajú trochu komické, pretože v súčasnej dobe je východná Ukrajina asi najhorším miestom na dovolenku," povedal český prezident v relácii Pressklub Frekvence 1, nahratom v stredu 3. septembra.

Zeman: Je to občianska vojna
Ešte 30. augusta sa Zeman pritom prikláňal k tomu, že Rusi na východe Ukrajiny skutočne sú. "Myslím, že ak by sa preukázalo, že ide skutočne o ruskú inváziu, a toto podozrenie silnie s každým zvyšujúcim sa počtom údajných ruských vojakov na Ukrajine, potom by samozrejme na mieste boli tvrdšie opatrenia," povedal prezident Miloš Zeman.

Zeman, ktorý sa teraz zúčastňuje summitu NATO vo Walese, kde už svojim názorom vzbudil rozruch, uviedol, že konflikt na Ukrajine je potrebné "pravdivo pomenovať". "Naozaj to je občianska vojna, samozrejme že sa z nej môže stať ruská invázia, ale v tejto fáze je to občianska vojna medzi dvoma skupinami ukrajinských obyvateľov," myslí si český prezident.

Slovo invázia začal na konci augusta používať ukrajinský prezident Petro Porošenko. Rovnako Ella Poljakovová z Putinovej rady pre ľudské práva uviedla: "Ak sú na rozkaz veliteľa na území iného štátu masy ľudí v tankoch alebo obrnených transportéroch a používajú ťažké zbrane, považujem to za inváziu."

Bez ohľadu na snahu o presnú definíciu slova invázia je však skutočnosťou, že do 28. augusta povstalci na východe Ukrajiny pozvoľna ustupovali a v obkľúčení sa podľa ukrajinských zdrojov ocitli obe ich bašty Doneck a Luhansk. Potom však do tej doby vyčerpane pôsobiaci povstalci zrazu prešli do tvrdého protiútoku a na ústup sa museli dať Ukrajinci.

Na juhu bolo dobyté - podľa Ukrajiny ruskými vojakmi - mesto Novoazovsk a bojuje sa pri prístave Mariupol.

"Tie stovky dobrovoľníkov by postrieľala aj česká armáda"
Zo Zemanových slov, ktorými komentoval sankcie voči Rusku, tiež vyplynulo, že je rozdiel medzi vpádom stoviek tisíc ruských vojakov a nasadením niekoľkých stoviek neoznačených bojovníkov (Západ hovorí o zhruba tisícke ruských vojakov operujúcich na Ukrajine).

"Myslím, že pán premiér by mal počkať, kým sa preukáže, či ruský kontingent skutočne vstúpil na Ukrajinu a či sa invázna armáda neskladá z niekoľkých stoviek dobrovoľníkov. Tých by postrieľala aj naša česká armáda počas jedného týždňa," vyhlásil prezident. Dodal, že v auguste 1968 do Československa vpadlo v prvom slede 150-tisíc vojakov a celkovo pol milióna. "Toto je invazívna armáda," povedal.

Sankcie, ktoré teraz Západ uvalil na Rusko, Zeman označil (vzhľadom na to, že na Ukrajine "prebieha občianska vojna a konflikt sa týka v prvom rade Ukrajiny") za úplne zbytočné a neefektívne. Sankcie vrátane vojenských opatrení by považoval za "absolútnu nutnosť, ak by došlo k ruskej invázii na Ukrajinu".

Zdroj: iDnes.cz

01 - Modified: 2006-10-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Rozpočet je takmer hotový
01 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 02 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 03 - Modified: 2024-04-24 15:54:16 - Feat.: - Title: Veľký balík peňazí. Biden podpísal zákon o pomoci pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan za takmer 100 miliárd dolárov 04 - Modified: 2024-04-24 16:32:42 - Feat.: - Title: Rusi hlásia prielom na fronte. Ukrajinská chyba im prihrala kľúčové mesto 05 - Modified: 2024-04-24 09:05:09 - Feat.: - Title: V obave skryl tvár, pravidelne sa sťahujú, aby ich Rusi nevypátrali. Viesť zbrojovku na Ukrajine je nebezpečné
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 10:28