StoryEditor

Jadrový Irán je väčšou hrozbou než Islamský štát, vyhlásil Netanjahu

29.09.2014, 22:51
Autor:
tasr, stltasr, stl

Irán s jadrovými zbraňami by predstavoval pre svet väčšiu hrozbu než militanti z Islamského štátu (IS), ktorí obsadili rozsiahle územia v Iraku a Sýrii, varoval dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

V prejave na každoročnom zasadnutí Valného zhromaždenia OSN podľa agentúry Reuters zdôraznil, že IS musí byť porazený. "Poraziť Islamský štát a nechať Irán stať sa jadrovou veľmocou znamená vyhrať bitku a prehať vojnu," vyhlásil izraelský premiér.

Podľa Netanjahua musí byť Irán úplne odstavený od jadrových kapacít vo vojenskej oblasti. Zámerom nedávneho iránskeho "podlizovania sa" Západu bolo, aby sa Teherán zbavil medzinárodných sankcií a "odstránil prekážky" na "ceste k bombe".

Spojené štáty minulý týždeň odmietli návrh iránskych predstaviteľov, podľa ktorého by Teherán spolupracoval v boji proti silám IS výmenou za ústupky v otázke jeho jadrového programu.

Iránski a západní diplomati 26. septembra v New Yorku uviedli, že na jadrových rokovaniach bol dosiahnutý len malý pokrok. Vo všeobecnosti sa očakávalo, že práve rokovania v New Yorku budú prelomové, ale názorové rozdiely "v hlavných témach" sa nepodarilo preklenúť. Podľa nemenovaného západného diplomata sa vyhovujúce riešenie nepodarilo nájsť ani v otázke obohacovania uránu, ani vo veci sankcií.

Netanjahu vo svojom vystúpení obhajoval aj nedávnu operáciu izraelskej armády v pásme Gazy. "V dejinách ľudstva neexistovala žiadna armáda, ktorá urobila viac, aby sa zabránilo civilným obetiam, ako izraelská," povedal Netanjahu. Vyjadril ľútosť nad "každou" civilnou obeťou, Izrael však podľa neho urobil všetko pre to, aby sa im zabránilo.

Netanjahu obvinil radikálne hnutie Hamas, že v pásme Gazy útočilo z civilných objektov: "Priniesť čo najviac civilných obetí je ich taktika. To je dôvod, prečo sú rakety skryté v školách a nemocniciach a civilisti sú zastrelení na úteku. To sú vojnové zločiny!" Riešenie konfliktu je podľa Netanjahua stále možné a on sám je ochotný pristúpiť na "historický kompromis". Napomáha tomu aj nová situácia na Blízkom východe, keď popredné štáty arabského sveta pochopili, že čelia rovnakým hrozbám ako Izrael. Jednou z nich je Islamský štát.

01 - Modified: 2006-10-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Citát: ODS
01 - Modified: 2024-04-19 21:33:32 - Feat.: - Title: Izraelský útok na Isfahán si podľa iránskeho ministra zahraničia nevyžiadal obete. USA sa nevyjadria 02 - Modified: 2024-04-19 15:16:56 - Feat.: - Title: Muž z iránskeho konzulátu vo Francúzsku mal vraj pri sebe iba atrapy granátov 03 - Modified: 2024-04-19 13:40:05 - Feat.: - Title: Iránsky prezident Raísí nekomentoval výbuch v centrálnej časti krajiny 04 - Modified: 2024-04-19 13:14:38 - Feat.: - Title: Pri iránskom konzuláte v Paríži zadržali muža, ktorý sa vyhrážal, že sa odpáli 05 - Modified: 2024-04-19 09:31:10 - Feat.: - Title: Ceny zlata prudko stúpli po izraelských útokoch na Irán
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 13:37