StoryEditor

Západ smeroval na Rusko tvrdú kritiku na pôde OSN

05.06.2015, 23:13
Autor:
TASRTASR

Západné krajiny a Rusko sa dnes na mimoriadnom zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN vzájomne obviňovali zo zodpovednosti za nárast násilia na východe Ukrajiny. Predstaviteľ medzinárodného monitorovacieho tímu pripísal obom stranám tamojšieho konfliktu vinu za porušovanie prímeria, informovala agentúra Reuters.

Diplomatická roztržka medzi veľvyslancami z Európy, USA a Ruska prišla deň po tom, ako Kyjev varoval pred možnou "totálnou inváziou" Ruska po najhorších bojoch vládnych síl s Ruskom podporovanými separatistami za niekoľko mesiacov.

Zástupca vedúceho monitorovacej misie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) Alexander Hug vo vystúpení pred BR OSN povedal, že obe strany konfliktu vystavujú civilistov ohrozeniu v čase, keď sa bezpečnostná situácia zhoršuje.

"Civilisti naďalej platia neprijateľnú cenu v tomto konflikte," uviedol Hug. "Sú zabíjaní a zranení, keď obe strany naďalej umiestňujú vojenské posty v civilnej infraštruktúre a okolo nej. Ich majetok a živobytie boli zničené."

Británia priamo prisúdila zodpovednosť za nové násilie Moskve. "Bol to separatistický útok na ukrajinské vojenské jednotky," povedal britský veľvyslanec Matthew Rycroft s tým, že išlo o "jasne zámerný" postup.

"Separatistické sily sú dielom Ruska, sú nástrojom Ruska," vyhlásil Rycroft. "Rusko má schopnosť a vplyv na to, aby kontrolovalo separatistické sily. Musí uplatniť tento vplyv, aby zaistilo plnenie minských dohôd," dodal v zmienke o dohode o prímerí, dosiahnutej vo februári v bieloruskej metropole.

Ruský veľvyslanec pri OSN Vitalij Čurkin predostrel opačný pohľad na situáciu. Z najnovších bojov obvinil Kyjev s tým, že porušuje minské dohody a ohrozuje civilistov. "Ak umožníme Kyjevu pokračovať... situácia sa môže vymknúť spod kontroly," vyhlásil.

Veľvyslankyňa USA Samantha Powerová hovorila o oznámeniach separatistických bojovníkov na sociálnej sieti Twitter, v ktorých sa chválili úspešným útokom na mesto Marjinka. Rusko podľa nej naďalej popiera "verejné tajomstvo", že vyzbrojuje povstalcov a vysiela ruských vojakov, aby anonymne zomierali na susednej Ukrajine.

Francúzsky veľvyslanec Francois Delattre sa vyjadril podobne: "Všetci vedia, akú rolu hrajú (Rusko) v tejto kríze od začiatku."

Veľvyslanci Litvy a Ukrajiny poznamenali, že Kyjev má právo brániť sa proti Ruskom podporovaným povstalcom.

 

01 - Modified: 2007-06-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Budú obhajovať dištanc
01 - Modified: 2024-04-21 11:29:13 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že dobylo ukrajinskú dedinu Bohdanivka 02 - Modified: 2024-04-21 10:10:00 - Feat.: - Title: Rusko môže zosilniť útoky na Ukrajine, kým dorazí nová americká pomoc 03 - Modified: 2024-04-21 05:50:00 - Feat.: - Title: Protivzdušná obrana zostrelila 50 ukrajinských dronov, tvrdí Moskva 04 - Modified: 2024-04-21 05:02:58 - Feat.: - Title: Južná Kórea podpísala dohodu s Ukrajinou o miliardovej ekonomickej pomoci 05 - Modified: 2024-04-20 14:09:00 - Feat.: - Title: Ukrajina, Izrael, Taiwan aj TikTok. V Kapitole začalo ostro sledované rokovanie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 08:02