StoryEditor

Nezvestní z Libanonu mali byť zapletení do kauzy so zbraňami v Česku

19.07.2015, 11:37
Autor:
TASRTASR

Všetci piati českí občania nezvestní v Libanone boli údajne zapletení do kauzy obchodníkov so zbraňami zadržiavanými práve v Česku. S touto exkluzívnou informáciou prišiel dnes bez uvedenia zdrojov v internetovom vydaní bulvárny český denník Blesk.

Medzi osobami, ktoré zmizli bez stopy v údolí Bikáa a ktorých osobné veci i cestovné pasy sa našli v sobotu v skorých ranných hodinách v opustenom motorovom vozidle zanechanom asi 300 metrov od vojenského stanovišťa, boli podľa spomínaného periodika Jan Š., advokát Alího Fajáda pri súdnom konaní v ČR, Adam H., ktorý počas procesu tlmočil v súdnej sieni, ako aj Pavel K. a Miroslav D. z nemenovanej regionálnej televízie, ktorí chceli ako reportér a kameraman nakrútiť o Fajádovi a obchodovaní so zbraňami platenú reportáž na vlastnú päsť, avšak nie pre predmetnú televíziu.

Sobotňajšie informácie českých médií hovorili o tom, že Fajád a ďalší dvaja muži z Pobrežia Slonoviny by mali putovať do USA, pretože sa pokúsili predať zbrane a kokaín americkým agentom predstierajúcim členstvo v Revolučných ozbrojených silách Kolumbie (FARC), povstaleckej organizácii, ktorá už istý čas rokuje o zložení zbraní s kolumbijskou vládou.


Prečítajte si aj: V Libanone našli auto s piatimi českými pasmi, môže ísť o únos


Mestský súd v Prahe súhlasil v apríli s vydaním trojice do Spojených štátov, avšak odvolací Vrchný súd v Prahe na sklonku mája toto rozhodnutie zrušil, takže mestský súd bude v kauze rozhodovať opätovne a proti rozhodnutiu bude opäť možný opravný prostriedok, uviedol v sobotu pre iDNES.cz námestník ministra spravodlivosti ČR Petr Jägr. Oficiálne potvrdenie extradície zo strany ministra spravodlivosti ČR bude tak možné až po tom, ako rozhodnutie justície bude právoplatné.

Fajádovi blízki protestovali v marci proti jeho vydaniu do USA tak pred českou, ako aj americkou ambasádou v Bejrúte.

O Fajádovi sa medzičasom v českých médiách objavili informácie, že ide o Libanončana, avšak ukrajinského občana, ktorý je bratom taktiež nezvestného taxikára-vodiča opusteného motorového vozidla, ktorý pracoval pre skupinu nezvestných Čechov. Pôvodné informácie hovorili iba tom, že pochádzajú z rovnakej obce.

O dvoch jeho komplicoch píše Blesk ako o Faouzim Jaberovi a Chálidovi Marabihovi, ktorí by mali pochádzať podľa iných českých zdrojov z Pobrežia Slonoviny.

České ministerstvo zahraničných vecí už v sobotu deklarovalo, že sa s ohľadom na prebiehajúce vyšetrovanie a pátranie po nezvestných nemieni vyjadrovať k žiadnym špekuláciám.

Krízový štáb rezortu diplomacie v Prahe nadviaže na sobotňajšie rokovanie v utorok.

01 - Modified: 2007-07-26 09:46:00 - Feat.: 0 - Title: V prípade vraždy bývalého policajta obvinili dvoch mužov
01 - Modified: 2024-04-23 18:47:38 - Feat.: - Title: Pri izraelskom údere na juhu Libanonu zomrela žena a 12-ročné dieťa. Napätie sa zvyšuje 02 - Modified: 2024-04-23 15:55:06 - Feat.: - Title: Česko oceňuje dohodu Arménska a Azerbajdžanu, nestabilita nahráva Rusku, tvrdí český minister Lipavský 03 - Modified: 2024-04-23 10:54:00 - Feat.: - Title: Web ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho 04 - Modified: 2024-04-22 08:12:17 - Feat.: - Title: V obľúbenej dovolenkovej destinácii si v noci zmrzlinu už nedáš. Talianske mesto zakáže nočný predaj jedla 05 - Modified: 2024-04-19 21:25:06 - Feat.: - Title: S kontrolami na hraniciach so Slovenskom zatiaľ nepočítame, môže sa to zmeniť, povedal český minister
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 06:07