StoryEditor

Česká pravica sa rúti do slovenského modelu

18.06.2013, 00:00
Česká pravica zostala v troskách, povedal pre HN politológ Jiří Pehe (na snímke).

Čo znamená aktuálna kríza pre pravicové strany?
Česká pravica po nej zostala v troskách. Momentálne sa rúti do takzvaného slovenského modelu. Jej samodeštrukcia dosiahla takú úroveň, že je veľká šanca, že ju ľavica totálne prevalcuje.

Lenže súčasná koalícia sa predčasným voľbám bráni a chce naďalej vládnuť...
Má zrejme šancu dať dohromady potrebných 101 hlasov. Otázne však je, do akej miery to bude efektívne. Vládne strany veľmi poškodila súčasná kauza. Síce dajú dohromady vládnu väčšinu s nejakým novým premiérom, ale príliš si tým nepomôžu.

Prečo?
Razia spred niekoľkých dní je totiž iba prvým kolom. Česká polícia išla do veľkej policajnej akcie. Nasadila štyri stovky policajtov a prehľadala niekoľko desiatok budov aj kancelárií. Vypočúvala veľké množstvo ľudí. Využila zápletku so šéfkou Nečasovho kabinetu Janou Nagyovou na to, aby získala ďalšie informácie, ktoré jej chýbali do nejakej mozaiky. Moja predpoveď je taká, že o niekoľko týždňov bude nasledovať ďalšie kolo obvinení. Polícia bude mať dôkazy proti ďalším ľuďom a veľmi sa obávam, že väčšina z nich bude nejako spojená s Nečasovou ODS, prípadne s TOP 09.

Takže Nečasov nástupca to bude mať veľmi ťažké...
Stačí, keď sa pozriete na ľudí, ktorých občianski demokrati navrhujú na čelo vlády. Ide napríklad o ministra obchodu Martina Kubu či šéfa rezortu spravodlivosti Pavla Blažeka. Obaja sú ľudia, ktorí sú zaťažení špekuláciami o najrôznejších kontaktoch s kmotrami. Majú tiež veľmi pochybnú politickú minulosť. Ak ich ODS vymenuje do svojho čela a poputujú na pozíciu predsedu vlády, tak si koledujú o to, že česká vláda bude o dva mesiace v podobnej situácii ako teraz, keď musel rezignovať premiér Petr Nečas.

Neboli by teda najlepším riešením práve predčasné voľby?
Tie sa mi zdajú ako posledný možný scenár. Občianski demokrati totiž o ne nemajú veľký záujem a zdá sa, že momentálne ani strana TOP 09. Bez jednej z týchto dvoch veľkých strán pritom nie je možné predčasné voľby v Česku vyvolať. Preto si myslím, že voľby nebudú. Ak by boli, tak by v tomto okamihu znamenali úplnú skazu ODS a tiež veľké poškodenie TOP 09. To môže byť tiež jeden z dôvodov, prečo obe strany za každú cenu odmietajú predčasné hlasovanie.

Sú jedným z dôvodov aj nízke preferencie oboch pravicových strán?
Opozičná ČSSD zrejme dosiahne v budúcich voľbách nielen obyčajnú, ale možno až ústavnú väčšinu. ODS a TOP 09 sa spoliehajú na to, že ak budú pri moci ešte rok a zároveň prestanú hovoriť o škrtoch a podobných nepopulárnych veciach, získajú si voličov a ich šance sa zlepšia. To je zrejme súčasť ich stratégie. To, čomu teraz skutočne nerozumiem, je počínanie strany Karla Schwarzenberga. Strana TOP 09 by totiž v tejto chvíli ešte mala šancu zo škandálu vystúpiť. Mohla by sa tak prezentovať ako alternatíva ku zdiskreditovanej pravici, ale namiesto toho sa drží potápajúcej sa ODS. Môže to jednoducho pochovať i ju. 

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 03:24