StoryEditor

Do Budapešti prišli ďalšie masy utečencov, podľa vlády sú stále agresívnejší

05.09.2015, 12:04
Maďarsko prepravilo počas noci 4500 migrantov k rakúskym hraniciam. Podchod v budapeštianskej stanici sa však už opäť zapĺňa.

K rakúskym hraniciam odviezli v Maďarsku uplynulú noc 104 autobusmi takmer 4500 migrantov. Podľa agentúry MTI o tom dnes novinárov informoval štátny tajomník maďarského ministerstva vnútra Károly Kontrát.

Ako dodal, jednorazový odvoz migrantov, o ktorom rozhodol krízový štáb v piatok, sa úspešne skončil. Týkal sa migrantov idúcich pešo smerom na západ po diaľnici M1, migrantov z okolia železničnej trate 1, ako aj migrantov z okolia Východnej stanice (Keleti pályaudvar) v Budapešti.

Obnovujú medzinárodné spoje

Tranzitná zóna v podchode Východnej stanice v Budapešti (Keleti pályaudvar), z ktorej v noci nadnes odviezli autobusy stovky migrantov k rakúskym hraniciam, je opäť plná ľudí. Oznámila to dnes televízna stanica M1 s tým, že migranti sa dožadujú ďalších autobusov, ktoré by ich prepravili do Rakúska.

Na samotnej stanici je podľa hovorcu vlády Andrása Giró-Szásza je už len 150 ilegálnych migrantov, čo umožňuje obnoviť medzinárodné vlakové spoje. V súvislosti s tým, že na stanici sa zhromažďujú ďalšie masy migrantov, hovorca dodal, že priebežne zasadá krízový štáb.

"Sme z Bangladéša, na ceste sme už rok - cez Indiu, Pakistan a Turecko. Preplavili sme sa sa do Grécka nebezpečne člnom. Ideme do Nemecka piati kamaráti, rodina potom príde za nami," opisuje pre HN dlhú cestu Avul Kazam Azad.

"Na Keleti sme niekoľko týždňov, je to tu veľmi zlé," hovorí nám Avul a naradostene ukazuje lístok na rakúske hranice.

Agentúra MTI informovala, že budapeštiansky magistrát zastavil výstavbu novej tranzitnej zóny v blízkosti Východnej stanice. Toto rozhodnutie bolo prijaté po tom, čo migranti opustili v noci takúto zónu zriadenú priamo na stanici. Magistrát oznámil, že mesto poskytlo na ich prepravu 60 autobusov.

Rakúsko môže dokázať solidaritu, odkazujú Maďari

Hovorca maďarskej vlády Zoltán Kovács dnes prišiel na hraničný priechod Hegyeshalom-Nickelsdorf, aby sa informoval o situácii migrantov smerujúcich do Rakúska. Na tlačovej konferencii podľa agentúry APA vyhlásil, že Rakúsko má teraz príležitosť dokázať svoju solidaritu. Problém nelegálnej migrácie v Európe je možné vyriešiť iba spoločným úsilím, povedal ďalej. Podmienky na Východnej stanici sú podľa Kovácsa neznesiteľné, utečenci sú navyše stále agresívnejší a čoraz menej ochotní spolupracovať s úradmi.

Polícia v rakúskej spolkovej krajine Burgenland podľa svojho hovorcu Helmuta Marbana očakáva, že z Maďarska dnes prejde cez hraničný priechod v Nickelsdorfe do 10-tisíc migrantov. Doteraz ich je okolo 4000. Z Nickelsdorfu už odišli do Viedne, resp. Salzburgu dva mimoriadne vlaky s vyše 400 ľuďmi. Medzi hranicami a Viedňou začali v polhodinových intervaloch premávať mimoriadne vlaky, uviedla agentúra Reuters.

 

01 - Modified: 2007-09-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Prichádza Alfred Hitchcock
01 - Modified: 2024-04-23 20:02:39 - Feat.: - Title: Spojené štáty chcú vidieť skutočný pokrok pred obnovením financovania pomoci palestínskym utečencom 02 - Modified: 2024-04-23 11:33:11 - Feat.: - Title: Najmenej päť migrantov zahynulo pri pokuse o preplávanie Lamanšského prielivu 03 - Modified: 2024-04-23 09:53:01 - Feat.: - Title: Rada Európy aj OSN kritizujú Londýn. Žiadajú britskú vládu, aby prehodnotila deportácie migrantov do Rwandy 04 - Modified: 2024-04-20 18:32:04 - Feat.: - Title: Južné krajiny EÚ žiadajú väčšiu spoluprácu s krajinami pôvodu migrantov 05 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Utečencov Európa nechce a zároveň potrebuje (komentár)
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 13:36