StoryEditor

Rakúsko zavrelo hranice, doprava kolabuje. Migrantov poslali z diaľnice preč

05.09.2015, 13:42
Autor:
TASRTASRturtur

Rakúska polícia dnes ráno na hraničnom priechode Hegyeshalom-Nickelsdorf zastavila premávku smerom do Rakúska kvôli migrantom idúcim pešo a autá obracia späť. Pred hraničným priechodom sa tak vytvorila kolóna dlhá 11 kilometrov. Situácia sa nezlepšila ani počas dňa.

Podľa vyslaného redaktora HNtelevízie Dominika Jursu vládne na hraniciach nervozita. "Doprava je takmer zastavená, autá púšťajú policajti len občasne. Vodiči trúbia, sú z toho nervózni."

Na rakúskej strane sú na hraničnom priechode stovky utečencov. "Vyzerá to tu ako na festivale. Ľudia sú radi, že sa dostali do Rakúska, v Maďarsku to bolo podľa ich slov zlé," dodal Jursa.

Maďarská polícia na svojej internetovej stránke odporučila vodičom smerujúcim do Rakúska obchádzku v smere na Rajku cez Bratislavu, prípadne aby použili štátnu cestu č. 85 k mestu Šopron.

Google mapa ukazuje aktuálnu dopravnú situáciu na diaľnici z Budapešti do Viedne:

Pokoj na našich hraniciach

Na slovensko-rakúskych hraniciach vládne pokoj. Hraničné priechody Bratislava - Berg a Jarovce -Kittsee boli dnes bez problémov prejazdné. Mnohí Slováci, ako to tradične, hlavne v sobotu býva, išli k susedom na nákupy. Parkoviská pri obchodných centrách boli preplnené.

Žiadne hliadky na hraniciach nestáli, nikto autá nekontroloval, išlo sa plynulo do Rakúska, ako aj z Rakúska na Slovensko. Schengen medzi SR a našimi západnými susedmi dnes bez problémov fungoval.

"Prešli sme okolo Hainburgu a Bergu asi 30 kilometrov. Stretli sme len jednu rakúsku policajnú hliadku a na našom území pri hraniciach jednu slovenskú. Rakúska však neriešila migrantrov, ale menšiu haváriu na ceste. Migrantov nikde vidieť nebolo," povedal redaktor HN Vladimír Turanský. 

Maďarsko: Zatvorenie hraníc je nepochopiteľné

Maďarská vláda rokuje s rakúskou stranou o príčinách uzatvorenia hraničného priechodu Hegyeshalom na vstupe do Rakúska. Povedal to dnes minister riadiaci úrad vlády János Lázár, podľa ktorého ide o nepochopiteľný krok, pretože pešo sa presúvajúci migranti nebránia v cestnej premávke.

V maďarskej verejnoprávnej televízii Lázár uviedol, že burgenlandská polícia nedostala jasné inštrukcie,  preto priechod uzatvorila. Následkom toho vznikla kolóna dlhá až 30 kilometrov.

Lázár na novinársku otázku týkajúcu sa vzťahu Maďarska s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou odpovedal, že je to naďalej spojenecký a úplne konštruktívny vzťah. "Domnievam sa, že nemecká vláda uznala, že vyhlásenie vyzývajúce migrantov zdržujúcich sa v Maďarsku, aby išli do Nemecka, nebolo presné," dodal.

Maďarsko podľa jeho slov aj naďalej splní svoje schengenské záväzky, pretože v opačnom prípade ho zo Schengenu vynechajú. Lázár označil za prioritu čo najskoršie dostavanie zábran na hraniciach so Srbskom, o čom bude rokovať v pondelok aj národnobezpečnostný kabinet.

Migrantov poslali z diaľnice preč

Maďarská polícia nariadila stovkám migrantov kráčajúcim v odstavnom pruhu opustiť diaľnicu M1, informoval agentúru MTI šéf polície Károly Papp. Podľa jeho vyjadrenia sú pravidlá cestnej premávky jednoznačné: chodec nemôže ísť po diaľnici.

Papp novinárom v Budapešti potvrdil, že oproti piatku, kedy bol uzatvorením časti diaľnice umožnený prechod po nej, sa postoj policajtov v tejto otázke zmenil. Zdôraznil, že na opustenie diaľnice v záujme bezpečnosti vyzvali aj skupinu 150 migrantov na 39. diaľničnom kilometri.

Minister vnútra Sándor Pintér pripomenul, že prisťahovalci sú čoraz agresívnejší. Napriek tomu sa prisťahovalecký úrad a príslušníci polície správajú zdržanlivo.

Z budapeštianskej Východnej stanice sa dnes vydalo na cestu pešo do Rakúska ďalších niekoľko stoviek migrantov. Podľa odhadov ich môže byť až 500, informovala agentúra MTI.

Podľa servera Index.hu ide zrejme o ilegálnych migrantov, ktorí vlakom pricestovali do Budapešti zo zberného tábora v Debrecíne a ktorých od Východnej stanice poslali preč.

Pochod zatiaľ nespôsobuje problémy v hlavnom meste; migranti idú niekde po chodníku, inde po vozovke. Obmedzenia v premávke boli nutné iba na trase po Rákócziho ceste a na Ulici Lajosa Kossutha.

 

 

01 - Modified: 2007-09-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Hantuchová hrá s bývalou svetovou jednotkou
01 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 02 - Modified: 2024-04-18 14:00:59 - Feat.: - Title: V Bratislave sa poobede tvoria kolóny, zdržíte sa aj 20 minút 03 - Modified: 2024-04-19 12:52:07 - Feat.: - Title: V Bratislave vznikne veľký parkovací dom pre takmer 500 áut. Má slúžiť aj tým, ktorí smerujú do centra mesta 04 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Dopravné značky, ktoré musia vodiči dokonale poznať. Mnohí však zaváhajú 05 - Modified: 2024-04-17 16:51:42 - Feat.: - Title: "Iba núdzový personál." Rozsiahly štrajk organizovaný odbormi v Grécku ochromil dopravu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 03:08