StoryEditor

Do dvoch dní môžeme byť vo Varšave, vyhrážal sa podľa Nemcov Putin

18.09.2014, 17:56
Autor:
iDnesiDnes
Putinove vyhrážky údajne padli v rozhovore s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom, ktorý o nich informoval predsedu Európskej komisie Barrosa.

Ruský prezident Vladimir Putin sa údajne vyhrážal, že keby chcel, ruskí vojaci by mohli byť počas dvoch dní nielen v Kyjeve, ale aj v Rige, Vilniuse, Talline, Varšave a Bukurešti. Napísal to nemecký denník Süddeutsche Zeitung.

Putinove vyhrážky údajne padli v rozhovore s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom, ktorý o nich minulý piatok informoval predsedu Európskej komisie Josého Barrosa. Aspoň podľa záznamu, ktorý z rokovania Porošenka a Barrosa zadovážila európska diplomatická služba a ktorý videli nemeckí novinári.

"Ak sú tieto správy pravdivé, bol by to prvý prípad, keď sa vládca Kremľa vyhrážal priamo členom Európskej únie a NATO,“ upozornila poľská televízia TVN 24.

Putin údajne Porošenka tiež varoval, aby nevkladal prílišné nádeje do Európskej únie. Vraj keby chcel, tak by mohol v rámci Európskej únie za pomoci niekoľkých členských štátov vytvoriť "blokujúcu menšinu", ktorá by ochromila akékoľvek rozhodovanie únie o krokoch nepriaznivých voči Rusku.


Ruský prezident Vladimir Putin. Snímka: Reuters

Neprezrádzajte podrobnosti, hnevala sa naposledy Moskva

Sám Barroso koncom augusta podľa talianskeho denníka La Repubblica povedal, že mu Putin počas jedného telefonátu vyhrážal, že ak bude chcieť, zaberie Kyjev za dva týždne, a tak ho EÚ nemá provokovať ďalšími sankciami. Moskva následne vyjadrila pobúrenie nad tým, že predseda Európskej komisie prezradil podrobnosti z dôverných rozhovorov.

Barroso referoval o Putinových výrokoch počas mimoriadneho summitu EÚ v Bruseli, kde si český premiér vyhradil právo nesúhlasiť s časťou únijného návrhu na sprísnenie sankcií proti Rusku. Podobné výhrady vyjadrilo aj Slovensko, Maďarsko, Bulharsko alebo Cyprus. Naopak Pobaltie, Poľsko či Rumunsko patria k najhlasnejším kritikom ruskej politiky na Ukrajine.

Drsný Putin

Moskva oficiálne popiera, že by sa akokoľvek angažovala v konflikte na východe Ukrajiny, kde počas piatich mesiacov bojov medzi proruskými povstalcami a vládnymi jednotkami bolo zabitých viac ako tritisíc ľudí. Podľa Kyjeva a Západu ale práve Moskva zohráva v konflikte kľúčovú úlohu a snaží sa sankciami prinútiť Putina, aby prestal rebelov zásobovať zbraňami a vojakov. Porošenko niekoľkokrát rokoval s Putinom počas dohovárania prímeria, ktoré na východe Ukrajiny platia necelé dva týždne.

zdroj: idnes.cz

01 - Modified: 2006-10-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Manažéri musia komunikovať
01 - Modified: 2024-04-18 08:01:44 - Feat.: - Title: Do Kyjeva nečakane pricestoval nemecký minister hospodárstva 02 - Modified: 2024-04-14 18:00:00 - Feat.: - Title: Odporcovia liberalizácie interrupcií v Poľsku vyšli do ulíc Varšavy 03 - Modified: 2024-03-27 14:53:43 - Feat.: - Title: V Kyjeve žije viac než 400-tisíc vnútorne vysídlených ľudí 04 - Modified: 2024-03-25 14:02:34 - Feat.: - Title: Z Kyjeva hlásia výbuchy, najmenej päť ľudí utrpelo zranenia 05 - Modified: 2024-03-24 06:21:41 - Feat.: - Title: Ukrajina čelila ruským úderom, pod útokom boli Kyjev aj Ľvovská oblasť. Poľsko aktivovalo lietadlá
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 22:14