StoryEditor

Mediálne šialenstvo sa začína, oznamujú titulky z Británie

24.07.2013, 00:00
Autor:
aszasz

Britský denník Telegraph s radosťou oznamuje na titulnej strane: "Je to chlapec!" V hlavnej téme reportér Gordon Rayner zhŕňa deň, ktorý viedol až k oznámeniu narodenia princa, vrátane toho, ako si väčšina svetových médií nenechala ujsť príchod vojvodu a vojvodkyne v Nemocnici Sv. Márie.
The Telegraph tvrdí, že narodenie princa je dôvodom na veľké oslavy.

The Guardian, ktorý na svojej stránke vytvoril tlačidlo, ktorým "vypnete" všetky správy o princovi, zvolil triezvy titulok: "A birth, a boy, a prince, a king" -- Pôrod, chlapec, princ, kráľ.

Denník venoval kráľovskému dieťaťu štyri strany, využili napríklad zoznam udalostí, ktoré sa stali 23. júla v minulosti.
Vo svojom úvodníku The Guardian víta dieťa, a kladie otázku, či, nastane čas, keď nastúpi na trón. Či v čase, keď dospeje, bude Británia stále národom, ktorý bude mať panovníka, ktorého určí tradícia, a svojím spôsobom narodenie.

Odpoveď? "Vzhľadom na to, čo sme sa naučili za posledných 50 rokov: monarchia má logiku, vzdorovitú odolnosť, takže sa zdá, že by odpoveď mohla byť áno."

The Independent, ktorý sa snaží -- ak je to možné -- nepísať o kráľovskej rodine, oznamuje: Zvláštna zásielka -- vojvodkyňa porodila princa -- a kŕmenie mediálneho šialenstva sa začína."

Komentátor Grace Dent sa zamýšľa nad tým, či nie je čas dopriať novej rodinke trochu súkromia a ukončiť rozruch okolo tehotenstva.


Daily Mail venuje novorodencovi neuveriteľných 20 strán. Na titulke dostáva priestor starý otec -- princ Charles. Noviny pripravili ako suvenír špeciálnu edíciu a na dieťa sa pozreli zo všetkých možných uhlov. Napríklad o tom, že je to najťažšie dieťa -- princ narodený za posledných sto rokov.


The Sun využil možnosť urobiť slovnú hračku zo svojho názvu: The son (slnko -- syn). Využili snímku stojana pred Buckinghamským palácom. V dolnej časti používajú fotografie vojvodu a vojvodkyne s úsmevom a krátkou správou: "O 16.24 h sa včera v Nemocnici sv. Márie v Londýne narodil chlapček, ktorý váži 3,8 kilogramu. Náš budúci kráľ, je čas začať oslavy.

Vnútri je 12-stranový špeciál s názvom: Jeho kráľovská výsosť, princ z Cambridge.


The Times, ktoré sú známe špeciálnymi edíciami, nezostali nič dlžné svojmu názvu. Využili atypickú snímku, ale zachovali formát. Na zadnej strane dostal priestor Wiliamov citát: "Nemohli by sme byť šťastnejší..."
Vnútro sa začína titulkom: Princ sa narodil, a hlavný príbeh sa začína: Je to chlapec -- a prepisovanie histórie bude musieť počkať.


Daily Express vyrobil špeciálnu edíciu a osem rozkladacích strán. Vnútri denníka sa podrobne rozoberá udalosť a píše sa dokonca o tom, že to môže byť dobrý impulz pre ekonomiku. Zmienka je aj o tom, že sa mladí rodičia budú spoliehať hlavne na seba a nebudú chcieť pestúnky.


Daily Mirror tiež ponúkol svojim čitateľom špeciál s 10 stranami o "royal baby" s titulom: Náš malý princ.
Rovnako si však neodpúšťa kritiku: hovorí o tom, že "milióny Britov sú nútené oslavovať príchod privilegovaného cudzinca len preto, že kráľovská spermia oplodnila dievča z vyššej strednej triedy". Milióny Britov majú podľa neho iné problémy: platiť účty, nájsť si prácu, chrániť deti pred trestnou činnosťou...


Daily Star vykresľuje na štyroch stranách charakter kráľovského dieťaťa. Predpovedá, že nový princ by mal byť "citlivý" a "starostlivý ako Lady Di".
A astrológ Lori Reid predpovedá: "Rak sa stará o svoj domov a o jeho udržiavanie. Sú to veľkí zberatelia a majú blízko k matke. Sú citliví a emocionálni, ale na druhej strane majú pevné a ťažké ,puzdro".

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 06:54