StoryEditor

Reuters: Víťazom utečeneckej krízy rozdeľujúcej Európu je Viktor Orbán

07.11.2015, 10:37
Zatiaľ čo v Európe je terčom kritiky, doma Viktor Orbán žne ovácie.

Tvrdým postupom proti utečencom a výstavbou plota na hraniciach sa mu podarilo zvrátiť klesajúce volebné preferencie vládnej strany Fidesz a zobrať vietor z plachiet krajnej pravici. Otázkou je, na ako dlho mu táto politika vystačí.

Viktor Orbán sa podľa agentúry Reuters stal víťazom krízy, ktorá rozdelila Európu. Hoci ďalšie Orbánove politické zámery - napríklad vytváranie pracovných miest - zatiaľ príliš nevychádzajú, veľká časť voličov premiéra podporuje.

Dôvod je naporúdzi - stavba plotu na hraniciach so Srbskom a Chorvátskom zmenila migračné toky a do krajiny sa tak teraz dostane len pár desiatok ľudí denne. Svojou prísnou politikou si získal priazeň hlavne mladých Maďarov, ktorí často zastávajú konzervatívnejší postoj než ich západoeurópski rovesníci, píše portál iDNES.cz.

"Neexistovalo žiadne spoločné európske riešenie," hovorí 21-ročný Orbánov priaznivec Mate Sebok. "Maďarsko muselo chrániť svoje vlastné hranice. Ešte pred pár mesiacmi bola stanica obsypaná migrantmi, teraz je tu konečne pokoj," dodáva mladý študent s tým, že by Fidesz volil znova.

Krátko po voľbách mal Fidesz v roku 2014 podporu asi 37 percent voličov. Po niekoľkých korupčných škandáloch a nepopulárnych krokoch vlády klesli tento rok v júni jej preferencie na 20 percent.

Po stavbe plotu na srbskej hranici získala strana späť štyri percentá. Krok prilákal asi 300 tisíc nerozhodných voličov, predovšetkým vo veku 30 až 40 rokov. Preferencie ďalej stúpli po stavbe plotu na hranici s Chorvátskom.

Podľa posledných prieskumov by Fidesz vyhral u voličov všetkých vekových kategórií - výnimkou sú Maďari mladší ako 30 rokov, ktorí preferujú krajne pravicový Jobbik.

Proti všetkým

Hoci je sústavne obviňovaný z xenofóbie a populizmu, Orbán sa vo svojich výrokoch nijako nekrotí. Naopak prechádza do protiútoku a Európsku úniu kritizuje za neschopnosť migračnú krízu vyriešiť. A zároveň tak berie vietor z plachiet krajnej pravici, ktorá sa proti jeho politike môže ťažko vymedzovať.

V nedávnom rozhovore pre rozhlas Orbán uviedol, že sa Maďarsko nachádza v "inej časovej zóne" ako zvyšok Európy, pretože uzavretím svojej južnej hranice dokázalo odraziť "inváziu".

Hovorca organizácie Migration Aid Zsuzsanna Zsohar pripustila, že Maďarsko má právo určovať, koho do zeme vpustí. "Zároveň je však ako člen OSN povinné pomáhať ľuďom, ktorí utekajú z konfliktných zón," uviedla. "Vzhľadom k svojmu terajšiemu správaniu stratilo Maďarsko právo hovoriť o solidarite," dodala.

Prchavé víťazstvo

"Je zrejmé, že Orbán ťaží z migračnej krízy. Čo bude ale robiť v nasledujúcich rokoch?" Pýta sa Csaba Tóth, riaditeľ think tanku Republikon. A poukazuje na úskalia populistických riešení, ktoré krátkodobo prináša hlasy, ale často sa rúca pod návalom dlhodobých problémov.
Tento rok síce Maďarsko očakáva stabilný hospodársky rast okolo troch percent. Budúci rok by sa však podľa predikcií mal rast spomaliť. Krajina sa navyše stretáva s masívnym odlivom pracovnej sily. Mnoho Maďarov totiž odchádza za lepším platom a istejšou prácou do zahraničia.

"Som veľmi rozčarovaná z vládnej politiky zamestnanosti," hovorí bývalá zdravotná sestra Tamas. Dvaja jej potomkovia už do zahraničia odišli a tretí sa k emigrácii chystá, len čo doštuduje medicínu. Na to, aby sa rozhodla, koho bude v budúcich voľbách v roku 2018 voliť, je vraj ešte skoro.

Maďarská národná banka sa snaží stagnujúce hospodárstvo naštartovať podpornými programami, v rámci ktorých chce do domácej ekonomiky napumpovať stovky miliárd forintov. Lenže miestne banky sú po rokoch tvrdej daňové regulácie k požičiavaniu zdržanlivé a väčšina investícií tak pramení z európskych fondov.

Pozrite si, čo si myslí poslanec Blaha o utečencoch a kvótach:

01 - Modified: 2007-11-04 06:16:00 - Feat.: 0 - Title: Tím SR "16" na turnaji v Paríži na konečnom 4. mieste
01 - Modified: 2024-04-17 19:24:34 - Feat.: - Title: Migranti sa snažili prejsť do Poľska. Z Bieloruska ich prišlo dvesto 02 - Modified: 2024-04-12 15:06:51 - Feat.: - Title: Nemecký parlament schválil platobnú kartu pre utečencov a uchádzačov o azyl 03 - Modified: 2024-04-11 22:10:14 - Feat.: - Title: Orbán v Maroku rokoval s predsedom Internacionály demokratického stredu Pastranom o suverenite národov 04 - Modified: 2024-04-11 10:59:43 - Feat.: - Title: Kritik Orbánovej vlády Péter Magyar zakladá vlastnú stranu 05 - Modified: 2024-04-11 08:14:28 - Feat.: - Title: Po stroskotaní lode pri pobreží Talianska zahynulo deväť migrantov, 15 je nezvestných
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 09:35