StoryEditor

Merkelová urobila historický krok, chváli kancelárku turecký premiér

22.01.2016, 19:45
Autor:
TASRTASR

Turecký premiér Ahmet Davutoglu varoval v súvislosti utečeneckou krízou pred presúvaním zodpovednosti na iných. Kríza môže byť vyriešená len spoločne, povedal podľa televízie ZDF v Berlíne na tlačovej konferencii s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou po skončení prvých nemecko-tureckých medzivládnych konzultácií.

Utečenecká kríza nie je podľa Davutogla krízou samotného Nemecka, Turecka alebo Európy a vzájomné presúvanie problémov ju nevyrieši. Turecko urobilo v uplynulých rokoch pre utečencov zo Sýrie všetko možné bez toho, aby za to žiadalo pomoc. Jeho krajina v tom bude pokračovať, ale problém s utečencami nezvládne sama.

Tri miliardy pre Turecko

Merkelová Davutogla opäť ubezpečila, že Ankara odstane od EÚ sľúbené tri miliardy eur na zlepšenie situácie utečencov. Pripomenula, že v Turecku sa momentálne nachádza 2,5 milióna sýrskych utečencov, takmer milión z nich sú deti.

Peniaze, ktoré Turecko zatiaľ nedostalo, by mali byť investované do vzdelávacích projektov a zlepšenia zdravotnej starostlivosti pre utečencov. EÚ od Ankary takisto očakáva opatrenia na zníženie prísunu utečencov cez tzv. balkánsku trasu, čo sa zatiaľ nestalo.

Merkelová tiež zdôraznila, že zotrváva na svojich postojoch k utečeneckej politike, ktoré okrem potreby celoeurópskeho riešenia zahŕňajú aj riešenie príčin migračnej krízy.

Pevné kvóty pre utečencov v Turecku

Okrem zlepšenia životných podmienok utečencov je však podľa nej dôležité tiež umožniť utečencom legálne prekročenie grécko-tureckých hraníc. K tomu by mali pomôcť napríklad pevne stanovené počty pre prijímanie utečencov pobytom v Turecku.

"Je potrebné premeniť nelegálnu migráciu na legálnu," uviedla Merkelová. "Samozrejme to bude znamenať, že sa budeme musieť podieľať na záťaži, ktorú to prinesie, a to finančnými prostriedkami, ale aj legálnymi kontingentmi, ktoré dajú ľuďom šancu prísť do Európy bez toho, aby ohrozili svoj život," dodala.

"Nesmieme dopustiť, aby v Egejskom mori medzi Gréckom a Tureckom vládli zločineckí prevádzači a stále znova privádzali ľudí do ohrozenia a zarábali na tom," doplnila s poukázaním na piatkové potopenie troch lodí, pri ktorom zomrelo 45 migrantov.

Merkelová urobila historický krok

Najbližšími príležitosťami pohnúť sa dopredu sú podľa Merkelovej summit EÚ 18. februára, na ktorom sa má ako hosť zúčastniť aj Turecko, ako aj darcovská konferencia v Londýne plánovaná na 4. februára, kde sa má hovoriť o pomoci pre Libanon a Jordánsko, ktoré tiež prijali mnoho utečencov zo Sýrie.

Davutoglu vyzdvihol postoje kancelárky k utečencom. "Pani Merkelová urobila vo svedomí ľudstva historický krok," povedal turecký premiér. O 15 alebo 20 rokov sa na to bude spomínať ako na "dobrý krok", ktorý zachránil veľa ľudských životov.

Merkelovej motto v utečeneckej kríze ("Zvládneme to") sa nielen v Európe, ale aj v Nemecku stretáva s čoraz väčšou kritikou. Platí to najmä o jej kroku zo začiatku septembra 2015 týkajúceho sa dramatickej situácie sýrskych utečencov v Maďarsku, na základe ktorého mohli do Nemecka bez registrácie prísť tisíce migrantov. Napriek tomu, dnes kancelárka povedala, že sa necíti byť osamotená.

01 - Modified: 2008-01-16 05:22:00 - Feat.: 0 - Title: Paulovich: Kullová a Novotný sú občanmi SR v službách Američanov
01 - Modified: 2024-04-17 19:24:34 - Feat.: - Title: Migranti sa snažili prejsť do Poľska. Z Bieloruska ich prišlo dvesto 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Nový turecký pašalík? Vplyv Erdogana na nemeckú politiku silnie, varujú špióni 03 - Modified: 2024-04-16 20:54:49 - Feat.: - Title: Netanjahu chce vyvolať regionálny konflikt, aby politicky prežil, vyhlásil Erdogan 04 - Modified: 2024-04-15 08:27:47 - Feat.: - Title: Ako ukončiť vojnu na Ukrajine? Turci predložili nový návrh: zmrazenie hraníc na súčasnej frontovej línii 05 - Modified: 2024-04-14 21:32:00 - Feat.: - Title: Turecko po útoku Iránu na Izrael vyzvalo na koniec eskalácie v regióne, mohla by vyústiť do vojny
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 10:21