StoryEditor

Buffett chce staviť na eurozónu

06.05.2013, 00:00
Legendárny investor oznámil, že pripravuje veľké obchody na starom kontinente.

Americký miliardár Warren Buffett najnovšie cíti nové investičné príležitosti v Európe. A to aj napriek dlhovej kríze, ktorá už niekoľko rokov ničí eurozónu. „Radi by sme investovali do veľkého biznisu v Európe. Platiť budeme v hotovosti,“ oznámil cez víkend 82-ročný investičný mág na výročnom zhromaždení jeho spoločnosti Berkshire Hathaway.

Biznis zajtrajška
Práve Európa by totiž podľa muža prezývaného vďaka jeho investičným schopnostiam aj veštec z Omahy mala byť „biznisom budúcnosti“. Ako šéf veľkého konglomerátu spolu s jeho dlhoročným obchodným partnerom Charliem Mungerom potvrdil, že preraziť v Európskej únii mu nezabráni ani pretrvávajúca finančná kríza.

Buffett si však neodpustil veľkú kritiku na adresu lídrov eurozóny. „Európa nie je mimo, len podľa môjho názoru musí opraviť chyby vo svojom menovom systéme. Musí nájsť štruktúru, ktorá bude fungovať,“ povedal Buffett pred 35-tisíc akcionármi.

Legendárnemu biznismenovi v posledných rokoch výrazne narástol investičný apetít. Naposledy vo februári kúpil amerického výrobcu kečupov Heinz. Za kečupové impérium zaplatil viac než 23 miliárd dolárov. Najnovšie plánuje ďalšie obrie investície. Odhaduje sa, že by mohlo ísť o zhruba 49 miliárd dolárov v hotovosti.

Warren Buffett je pritom známy svojím citom pre investície. Jeho rozhodnutie je podľa expertov dobrou správou pre Európu. „Dá sa to čiastočne interpretovať ako vyslovenie dôvery Európe a eurozóne. Buffett tu vidí príležitosť na zbohatnutie, pretože ocenenie aktív je tu na veľmi nízkych úrovniach. Rozhodne mu nejde o to, aby Európe pomohol. Chce tu zarobiť,“ povedal pre HN Tomáš Menčík, ekonomický analytik českej spoločnosti Cyrrus.

Energetika či maloobchody
A do akých sektorov by mohli v Európe potiecť Buffettove miliardy? Podľa jeho aktuálnej investičnej stratégie ho lákajú predovšetkým poisťovne a zaisťovne. Už dnes vlastní desatinu akcií nemeckej zaisťovne Munich Re.

Záber jeho akvizícií je však podľa expertov podstatne širší. Buffett totiž kupuje takmer všetko – od prepravných firiem až po maloobchodné reťazce. „Mohol by ho zaujímať najmä plyn, ropa či prepravcovia energii. Tiež telekomunikačné spoločnosti a maloobchodné reťazce predovšetkým v južnej Európe, tam by som videl najväčšiu šancu. Hlavne maloobchody sú sektorom, ktorý je tu v problémoch a Buffett s ním už má skúsenosti v iných častiach sveta,“ hovorí Menčík.

Buffett však vie už teraz, do čoho určite nalievať miliardy nebude. O biznis v leteckej doprave rozhodne nemá záujem. „Investori nalievali peniaze do leteckých spoločností a výrobcov za posledných sto rokov s hroznými výsledkami,“ tvrdí miliardár.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 12:15