StoryEditor

Američania chcú do východnej Európy poslať tanky. Rusi hrozia odpoveďou

15.06.2015, 14:56
Autor:
TASRTASR


Ruské ministerstvo obrany dnes prisľúbilo adekvátnu reakciu v prípade, že sa vo východnej Európe objavia americké tanky. Informovala o tom agentúra Interfax s odvolaním sa na vyhlásenie ruského generála Jurija Jakubova.

Ruské ministerstvo obrany tým reagovalo na správu, ktorá sa počas uplynulého víkendu objavila v západných médiách a podľa ktorej USA majú v pláne rozmiestniť svoje ťažké zbrane v Pobaltí, Poľsku, Rumunsku a Bulharsku a možno aj v Maďarsku.

"Ak sa ťažká bojová technika USA v podobe tankov, delostreleckých systémov a inej bojovej techniky skutočne objaví v rade krajín východnej Európy a Pobaltia, bude to najagresívnejší krok Pentagónu a NATO od čias studenej vojny. A Rusku nezostane nič iné, ako posilniť svoje sily a zdroje", upozornil Jakubov.

Dodal, že v reakcii na to budú posilnené ruské jednotky po celej dĺžke západnej hranice. Ako príklad uviedol, že dôjde k prezbrojeniu raketovej brigády v Kaliningradskej oblasti a zmeny čakajú napríklad aj skupinu vojsk v Bielorusku.

Generál zdôraznil, že Rusko odstúpilo od Zmluvy o konvenčných ozbrojených silách v Európe (CFE) a pri odvetných opatreniach na kroky USA nebude viazané nijakými obmedzeniami na počet tankov, lietadiel a delostreleckých systémov v prihraničných oblastiach. "Máme voľnú ruku na posilnenie našich západných hraníc," vyhlásil Jakubov.

Ruské tlačové agentúry, ako aj agentúra Reuters dnes citovali vyhlásenie hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova, ktorý odmietol komentovať medializované správy o dislokácii výzbroje USA vo východnej Európe. Spresnil, že Moskva sa vyjadrí až k oficiálnym vyhláseniam USA.

Denník New York Times (NYT) v sobotu napísal, že Pentagón chce vo východnej Európe a v Pobaltí umiestniť tanky, bojové vozidlá pechoty a ďalšie ťažké zbrane pre približne 5000 amerických vojakov. Zbrane majú údajne odradiť Rusko od ďalšej agresie v Európe a potvrdiť odhodlanie USA brániť spojencov v regióne.

Poľsko a Litva minulú nedeľu potvrdili, že rokujú s Washingtonom o rozmiestnení amerických ťažkých zbraní na svojom území.

Poľský minister obrany Tomasz Siemoniak dnes podľa Reuters vyslovil očakávanie, že USA prijmú rozhodnutie o rozmiestnení svojej bojovej techniky v priebehu niekoľkých týždňov.

01 - Modified: 2007-06-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kde šetriť
01 - Modified: 2024-02-13 12:49:23 - Feat.: - Title: Kvantita za kvalitu. Rusko na Ukrajine prišlo o tritisíc tankov, teraz sa spolieha na staršie vybavenie 02 - Modified: 2023-10-30 10:39:51 - Feat.: - Title: Izraelské tanky postúpili tri kilometre od hranice a sú na okraji mesta Gaza, hlásia svedkovia z miesta 03 - Modified: 2023-09-22 04:53:18 - Feat.: - Title: Americké tanky Abrams budú Ukrajine dodané "na budúci týždeň", povedal Biden po stretnutí so Zelenským 04 - Modified: 2023-09-19 09:45:08 - Feat.: - Title: Dánsko daruje Ukrajine ďalších 45 tankov, uviedol šéf obrany 05 - Modified: 2023-09-11 09:06:24 - Feat.: - Title: Návrat sovietskych čias? Rusko zrejme obnoví výrobu tankov T-80 zo sedemdesiatych rokov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 08:10