StoryEditor

"Nikdy nebudeme topiť ženy a deti." Ochrániť Grécko je nemožné, Orbán s Ficom sa mýlia

25.01.2016, 19:27
Autor:
ČTKČTK
Pašeráci ignorujú reflektory, výkriky a varovné výstrely. Vracať lode s utečencami späť a uzavrieť námornú hranicu Grécka je prakticky nemožné.

V hlbokej nočnej tme sa na obrazovke radaru objaví rýchlo sa pohybujúca červená bodka. "To je pašerák," hovorí kapitán záchranného člna gréckej pobrežnej hliadky. Pridá plyn a loď sa počas chladnej januárovej noci zareže do vĺn.

Ale čln je stavaný na záchranné operácie a nie na naháňačky a nemá proti rýchlemu člnu pašerákov šancu. Pašeráci ignorujú reflektory, výkriky a varovné výstrely a šikovne navigujú na malú pláž medzi skalami, napísala agentúra AP, podľa ktorej je ilegálne vracať lode s utečencami späť a uzavrieť námornú hranicu Grécka je prakticky nemožné.

Vo dne, v noci hľadajú ľudský náklad

Pašerácka loď potom vyloží svoj ľudský náklad - ženy, mužov a deti riskujúce životy na púti za bezpečím a lepšou budúcnosťou v Európe. Utečenci sa na lane vyšplhajú na skalu a zamieria k majáku na ostrove. Čoskoro zistia, že je úplne opustený s výnimkou vojenského stanovišťa. Strávia tu vo vlhku nepríjemnú noc, kým pre nich pobrežná hliadka ráno nepošle člny.

Hodinu za hodinou, vo dne v noci, hliadkové a záchranné člny gréckej pobrežnej hliadky posilnené loďami európskej pohraničnej agentúry Frontex brázdia vody východného Egejského mora pri hraniciach s Tureckom. Hľadajú ľudí, ktorých pašeráci dopravujú na brehy gréckych ostrovov, ktoré sú frontovou líniou obrovskej ​​európskej migračnej krízy.

Aj keď sú pašeráci často zatknutí, hlavnou úlohou hliadok je hľadanie a záchrana utečencov. Po hodinách strávených na hliadkových člnoch sa ukazuje, že je skoro nemožné uzavrieť európsku námornú hranicu, ako niektorí ľudia po Grécku chcú.

Fico a Orbán ignorujú realitu

Niektoré európske krajiny - hlavne Maďarsko a Slovensko - ostro kritizovali Grécko za to, že nevie zabezpečiť svoju hranicu, ktorá je tiež vonkajšou hranicou Schengenu. "Celý čas hovoríme, že ak sú Gréci neschopní chrániť svoje hranice, mali by sme ísť spoločne na juh a chrániť ich," povedal v novembri maďarský premiér Viktor Orbán. Podobne sa vyjadril slovenský premiér Robert Fico.

Ale takéto výzvy ignorujú realitu na mori.

Bez ohľadu na to, koľko je v gréckych vodách lodí, snažiť sa prinútiť loď s utečencami vrátiť ju späť do tureckých vôd je ako ilegálne, tak nebezpečné - aj na pokojnom mori. Takže, ak turecká hliadka nezastaví loď s migrantmi a nevráti ju do Turecka, môžu lode Grécka a Frontexu urobiť len málo. Môžu buď zatknúť pašerákov a nabrať pasažierov alebo loď odprevadiť bezpečne do prístavu.

"Grécko stráži národné a európske hranice," uviedol v nedeľu vo vyhlásení námestník gréckeho ministra zahraničia Nikos Xydakis. "Čo nemôže a čo nebude robiť ... je potápať člny a takisto ženy a deti, pretože to zakazujú medzinárodné a európske zmluvy a hodnoty našej kultúry."

Minimum obetí je nadľudské úsilie

Čísla sú ohromujúce. V roku 2015 sa dostalo podľa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) do Grécka cez more 850-tisíc ľudí. Tento rok ich je cez nízke teploty a búrlivé dni už 35 455. Na ostrov Chios, kam prichádza po Lesbose najviac utečencov, sú tri lode pobrežnej hliadky a holandská posila.

"Ale keď máte 50 alebo 60 lodí s migrantmi denne, tak to tieto lode nezvládnu," povedal zástupca pobrežnej hliadky na ostrove Christos Fragias.

Tí, čo sa dostanú na Chios, mali šťastie. Podľa Fragiasa je tu relatívne málo obetí - vlani štyri alebo päť zo 180-tisíc utečencov.

"Je to nadľudské úsilie. Naša päťčlenná posádka vytiahne niekedy z vody 50, 60 ľudí za desať minút," povedal kapitán lode, ktorá vlani zachránila skoro 3 000 ľudí.

Musia si vyberať, koho zachránia

Popisoval aj dramatické scény zachraňovania utečencov z rozbúreného mora, na ktorom môžu za zlého počasia vlny zakrývať ľudí vo vode a kde je ťažké manévrovať vo vode plnej utečencov zo stroskotaného člna. "Zachraňovať ľudí v zlom počasí je veľmi ťažké. Pokiaľ dôjde k incidentom na mori, musíme kvôli obmedzeným kapacitám zvažovať, ktoré lode sú v nebezpečenstve a dať im prednosť," povedal kapitán.

Čln, ku ktorému bol privolaný, dorazil v bezpečí na pláž na južnej časti ostrova Chioas. Kapitán preto zamieril na sever k opustenému ostrovu, kam pašeráci previezli utečencov predchádzajúci večer. Na záchranu čaká do rána 283 ľudí, vrátane desiatok detí, staršej handikapovanej ženy a jedného človeka s amputovanou končatinou. Budú prevezení na Chios, na ktorý do večera dorazí celkom 1 026 ľudí.


 

01 - Modified: 2008-01-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Anketa -- first moment
01 - Modified: 2024-04-17 19:24:34 - Feat.: - Title: Migranti sa snažili prejsť do Poľska. Z Bieloruska ich prišlo dvesto 02 - Modified: 2024-04-12 15:06:51 - Feat.: - Title: Nemecký parlament schválil platobnú kartu pre utečencov a uchádzačov o azyl 03 - Modified: 2024-04-11 08:14:28 - Feat.: - Title: Po stroskotaní lode pri pobreží Talianska zahynulo deväť migrantov, 15 je nezvestných 04 - Modified: 2024-04-10 18:00:47 - Feat.: - Title: Poľsko podľa Tuska neprijme mechanizmus Európskej únie pre relokáciu migrantov 05 - Modified: 2024-04-10 15:56:47 - Feat.: - Title: Kto odmietne prijať migrantov, zaplatí 20-tisíc eur za jedného. Europoslanci schválili veľkú reformu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 04:43