StoryEditor

Obama ponúka pasy imigrantom

23.05.2013, 00:00

„Nelegálni imigranti ako ja sa v USA majú zle. Nemôžeme úrady o nič žiadať, v podstatne ako keby sme neexistovali. Najhoršie však je, že som doma na Slovensku nebol už viac ako desať rokov.“ Takto opisuje svoj život slovenský tridsiatnik Andrej (celé meno majú HN k dispozícii), ktorý žije načierno v USA. V jednej zo štvrtí newyorského Brooklynu robí už roky domovníka.

Pre nelegálnych imigantov by však už čoskoro mohli nastať lepšie časy. Postaral sa o to americký prezident Barack Obama, ktorý v noci na včera presadil v senátnom výbore návrh imigračnej reformy. Ak prejde parlamentom, pobyt zhruba 11 miliónov imigrantov by sa legalizoval a po splnení podmienok by mohli požiadať o americké občianstvo.

Nádeje Slovákov
Do zákona vkladajú nádeje aj desaťtisíce Slovákov. Vďaka nemu sa totiž ich pobyt za Atlantikom zlegalizuje. „Nadšenie z imigračnej reformy tu samozrejme je. Určite to je šanca na zlepšenie. Doteraz už však bolo takýchto snáh veľa a nič sa nestalo,“ tvrdí Andrej.

Ide pritom o prelomový zákon, ktorý by mal uľahčiť cestu k získaniu amerického občianstva miliónom ľudí. Pôjde o najzásadnejšiu zmenu amerického imigračného systému od roku 1986. „Súčasný nefunkčný imigračný systém sa týka nás všetkých a už dávno nastal čas na jeho reformu. Mali by sme preto konať. Potrebujeme systém, ktorý nám pomôže napísať ďalšiu kapitolu histórie, oživí ekonomiku a obohatí spoločnosť,“ povedal šéf výboru, demokratický senátor Patrick J. Leahy.

Desaťtisíce Slovákov
Okrem legalizácie pobytu imigrantov si od zákona Obama sľubuje aj zvýšenie stropu pre zamestnávanie zahraničných high-tech inžinierov na 180-tisíc ľudí ročne. Platiť by mal začať aj nový azylový proces, ktorý otvorí USA pre tisíce prenasledovaných utečencov.

Samotný Obama pritom reformu sľuboval už krátko po prvom príchode do Bieleho domu v roku 2009. „Imigračný systém v našej krajine je to, čo treba opraviť čo najskôr. Dlžíme americkému ľudu, aby sme prijali ten najlepší možný výsledok,“ vyhlásil prezident.

Reforma, ktorú čaká schvaľovanie v Senáte a Snemovni, rezonuje najmä medzi ľuďmi. „Všetci cudzinci to ostro sledujú. Zákon by pomohol nielen mnohým Slovákom, ale uľahčil by život aj tým, ktorí sú ešte stále odkázaní žiadať pracovné víza a sú limitovaní povoleným stropom žiadostí každý rok,“ povedala pre HN Slovenka Angela Soliková, doktorandka na Fordham University v New Yorku.

Americké úrady odhadujú, že v USA žije legálne zhruba 800-tisíc ľudí slovenského pôvodu. A to vrátane tých, ktorí sa tam už narodili a do Ameriky sa prisťahovali ich predkovia zo Slovenska. Presná štatistika, koľko ich v krajine žije nelegálne, však neexistuje. Podľa odhadov môže isť rádovo o desaťtisíce Slovákov.

01 - Modified: 2004-11-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Obchod s Hongkongom rastie 02 - Modified: 2004-11-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Železnice bude regulovať nový úrad
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 03:31