StoryEditor

Na konci záznamu z kokpitu počuť hluk, tvrdia Egypťania

07.11.2015, 14:45
Autor:
ČTKČTKTASRTASR

Šéf egyptskej komisie vyšetrujúcej haváriu ruského lietadla, pri ktorej pred týždňom zahynulo všetkých 224 ľudí na palube, dnes oznámil, že v poslednej sekunde hlasového záznamu z pilotnej kabíny počuť hluk.

Šéf komisie Ajman Mukaddim uviedol na tlačovej konferencii v egyptskom hlavnom meste Káhire, že prebieha analýza hluku, ktorá pomôže určiť jeho pôvod.

Mukaddim dodal, že ešte stále nie je potvrdené, čo spôsobilo haváriu ruského lietadla s dovolenkármi na Sinajskom polostrove.

Britská vláda a americkí predstavitelia vyhlásili, že špionážne informácie naznačujú, že lietadlo zničila bomba. Extrémistická organizácia Islamský štát (IS) sa prihlásila k zodpovednosti za túto tragédiu, ale neposkytla žiaden dôkaz svojho tvrdenia.

Mukaddim tiež na tlačovej konferencii povedal, že k havárii došlo po 23 minútach letu, keď bol ešte v činnosti autopilot, a že trosky lietadla boli roztrúsené v okruhu až 13 kilometrov. "To zodpovedá rozpadu stroja počas letu," citovala jeho slová tlačová agentúra AP.

"Prvé preskúmanie vraku lietadla ešte neumožnilo určiť pôvod rozpadu stroja za letu," zdôraznil šéf vyšetrovacej komisie v Káhire.

Komisia analyzuje hlasové záznamy z kokpitu a v poslednej sekunde nahrávky počula hluk, citovala Mukaddima aj agentúra Reuters.

"V špecializovaných laboratóriách sa vykoná spektrálna analýza, aby sa určil pôvod tohto hlučného zvuku," uviedol Mukaddim.

Šéf egyptskej vyšetrovacej komisie dodal, že jeho tím nemá k dispozícii žiadne dôkazy súvisiace so správami médií, ktoré citujú zdroje zo západných tajných služieb - a tie tvrdia, že lietadlo zrejme zničila bomba.

"Komisia s veľkou pozornosťou zvažuje všetky možné scenáre nehody a do tejto chvíle nedospela k žiadnemu takémuto záveru," povedal Mukaddim.

Vyšetrovatelia pozerajú záznamy

Egyptskí vyšetrovatelia prezerajú záznamy z bezpečnostných kamier na letisku v Šarm aš-Šajchu. Pátrajú po akejkoľvek podozrivej aktivite pred odletom ruského airbusu, ktorý sa pred týždňom zrútil na Sinaji. Podľa agentúry Reuters to nasvedčuje tomu, že už aj Egypt považuje za pravdepodobnú teóriu o bombe na palube.

"Chceme zistiť, či sa napríklad niekto nevyhol bezpečnostnej prehliadke alebo detektorom kovu," povedal agentúre nemenovaný predstaviteľ egyptských bezpečnostných zložiek.

Ide o prvý náznak, že sa egyptské úrady domnievajú, že sa na páde lietadla mohol niekto podieľať. Podľa zdrojov agentúry AP tiež začalo vyšetrovanie letiskového personálu, ktorý mal niečo do činenia so zrúteným ruským strojom, píše portál iDNES.cz.

Americká televízia NBC s odkazom na zdroj z bezpečnostných kruhov uviedla, že západné tajné služby zachytili rozhovor medzi baštou Islamského štátu v sýrskom Rakka a Sinajským polostrovom, na ktorom sa teroristi skazou ruského airbusu chválili. V komunikácii sa vraj teroristi chválili tým, že sa im podarilo zapríčiniť pád lietadla a tiež hovorili o tom, ako to urobili, uviedla americká televízia bez bližších podrobností.

Egyptský minister zahraničia Sameh Šukrí po zverejnení tejto správy skritizoval americké a britské tajné služby, že s Egyptom dostatočne nezdieľajú svoje informácie. "Sme stranou, ktorá je udalosti najbližšie. Očakávali sme, že nám tieto informácie budú poskytnuté oficiálnou cestou, namiesto toho boli zverejnené v médiách," rozhorčil sa podľa BBC Šukrí.

Rusko evakuuje desaťtisíce turistov

Stroj sa zrútil minulú sobotu nad Sinajským polostrovom počas letu do Petrohradu. V troskách lietadla zahynulo všetkých 224 ľudí, ktorí boli na palube. Lietadlo sa zrútilo necelú pol hodinu po štarte zo Šarm aš-Šajchu, podľa vyšetrovateľov sa rozlomilo vo vzduchu.

Agentúra AFP v piatok večer s odvolaním sa na francúzskych vyšetrovateľov oznámila, že analýza záznamníkov z paluby lietadla potvrdzuje, že sa na palube stalo niečo vážne a náhle.

Podľa záznamu letových parametrov "je všetko v úplnom poriadku, a potom naraz koniec," povedal zdroj AFP. "Veci sa stali náhle, okamžite," uviedol zdroj.

Británia už v stredu zastavila všetky lety do egyptského letoviska a v piatok z neho za mimoriadnych opatrení začala evakuovať turistov, ktorí tam uviazli.

93 prázdnych lietadiel

Rusko pôvodné rozhodnutie Londýna o zrušení letov kritizovalo ako nepodložené, v piatok sa ale nakoniec prezident Vladimir Putin rozhodol zastaviť všetky lety z Ruska do Egypta, kým sa okolnosti sobotňajšej havárie neobjasnia. V Egypte sa v súčasnosti nachádza asi 79-tisíc ruských turistov, hlavne v letoviskách Šarm aš-Šajch a Hurghada, uviedol šéf ruskej agentúry cestovného ruchu Rosturism Oleg Safonov.

Podľa Safonova budú postupne turisti z letoviska evakuovaní. "Priletia prázdne lietadlá, do ktorých nastúpia tí turisti, ktorí sa v daný deň majú vrátiť domov," dodal. V rámci sprísnených bezpečnostných opatrení poletia cestujúci bez zapísanej batožiny, iba s príručnou batožinou. Kufre budú do Ruska prepravené zvlášť. V sobotu bude údajne do Egypta zaslaných 46 prázdnych lietadiel, ktoré majú prepraviť uviaznutých turistov. Ďalších 47 letov je plánovaných na nedeľu.

Dánsko, Nórsko a Fínsko v sobotu vyzvali svojich občanov, aby sa vyhli cestám do Šarm aš-Šajchu, pokiaľ nie sú nevyhnutne potrebné. V oblasti by sa mali nachádzať desiatky slovenských občanov, uviedol úrad.

01 - Modified: 2024-04-12 19:41:22 - Feat.: - Title: Do Maďarska priletelo prvé vojenské dopravné lietadlo Embraer KC-390 určené ozbrojeným silám 02 - Modified: 2024-04-06 09:00:00 - Feat.: - Title: ZOZNAM Skvelá správa pre milovníkov cestovania. Z bratislavského letiska sa teraz dostaneš do desiatok obľúbených destinácií 03 - Modified: 2024-03-31 17:03:55 - Feat.: - Title: Britské letiská očakávajú dva milióny cestujúcich do zahraničia počas Veľkej noci 04 - Modified: 2024-03-31 11:00:00 - Feat.: - Title: Príbeh ako z filmu Terminál. Muž býval mesiace na letisku: Z dôchodku si nedokázal zaplatiť podnájom 05 - Modified: 2024-03-21 08:37:10 - Feat.: - Title: Fantastická správa pre cestovateľov z východu Slovenska. Ryanair z Košíc spúšťa novú linku do milovanej destinácie Slovákov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 08:28