StoryEditor

Maďari kŕmia utečencov ako zver, sťažujú si aktivisti v záchytnom tábore

11.09.2015, 18:38

Maďarská polícia začala vyšetrovanie v súvislosti s videozáznamom, na ktorom je vidieť skupinu migrantov, ktorí sa v prijímacom centre dožadujú jedla, zatiaľ čo policajti s rúškami na tvári im do davu hádžu jedlo. Videozáznam zverejnil rakúsky politik Alexander Spritzendorfer. Píše o tom idnes.cz.

Video natočila jeho žena Michaela Spritzendorferová-Ehrenhauserová, ktorá pracuje pre rakúsku charitu operujúcu v utečeneckom tábore v Röszke na hranici so Srbskom. Zábery natočila, keď do tábora viezli pomoc.

"Bolo osem hodín a oni zrovna vydávali ľuďom večeru," opísala. "Bolo tam asi 100 ľudí, ktorí sa snažili chytiť plastové sáčky s párkami ... V tábore neboli schopní to nejako zorganizovať a jednať s nimi ako s ľudskými bytosťami," dodala.

Podľa nej sa k migrantom správali ako k zvieratám a vyzvala európske štáty k otvoreniu svojich hraníc. Zástupca organizácie pre ľudské práva uviedol, že utečencov v tábore držali ako "dobytok v kotercoch".

Podľa Maďarov utečenci nespolupracujú

"Vidím policajtov, ktorí už niekoľko mesiacov plnia svoje povinnosti, snažia sa postarať o 23-tisíc migrantov. Tí neustále prichádzajú, ale nie je z ich strany vidieť žiadna spolupráca," okomentoval videozáznam hovorca maďarskej vlády Zoltán Kovács.

"Policajti sa snažia nastoliť poriadok medzi tými, ktorí nie sú schopní postaviť sa do fronty na jedlo," dodal Kovács. Zábery podľa neho ukazujú prijímacie stredisko, kde ľudia trávia v "optimálnom prípade" len niekoľko hodín, môžu tam však zostať až dva dni.

Udalosť sa stala po tom, čo ministri Vyšehradskej štvorky znovu odmietli systém kvót pre zdieľanie prichádzajúcich utečencov.

Fico na stretnutí vyjadril obavy z nekontrolovaného prílevu migrantov, ktorý prináša riziko príchodu ľudí spojených s rôznymi teroristickými aktivitami.

Migranti sa búria, polícia ešte sprísnie

Migranti sa v minulých dňoch búrili proti maďarským úradom, obsadzovali vlakové stanice a odmietali sa registrovať, povedal novinárom maďarský premiér Viktor Orbán. Od 15. marca budú vraj policajti zasahovať oveľa prísnejšie. Všetci, ktorí nelegálne prekročia hranicu, budú zadržaní, dodal Orbán.

"Vzhľadom k tomu, že čelíme rebélii nelegálnych migrantov, polícia robí svoju prácu znamenite, bez použitia sily," vyhlásil podľa médií maďarský premiér po stretnutí s Manfredom Weberom, šéfom ľudovej frakcie v Európskom parlamente.

Podľa Orbána, ktorý nariadil, aby na hraniciach so Srbskom vznikol proti prílivu migrantov štvormetrový plot, je potrebné sa pri riešení krízy zamerať na Grécko. "Ak Grécko nezvláda chrániť svoje hranice, je potrebné poslať európske sily na grécku hranicu, aby sa tam postarali o dodržiavanie európskeho práva," dodal.

01 - Modified: 2007-09-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Koruna sa oslabila
01 - Modified: 2024-04-23 20:02:39 - Feat.: - Title: Spojené štáty chcú vidieť skutočný pokrok pred obnovením financovania pomoci palestínskym utečencom 02 - Modified: 2024-04-23 11:33:11 - Feat.: - Title: Najmenej päť migrantov zahynulo pri pokuse o preplávanie Lamanšského prielivu 03 - Modified: 2024-04-23 09:53:01 - Feat.: - Title: Rada Európy aj OSN kritizujú Londýn. Žiadajú britskú vládu, aby prehodnotila deportácie migrantov do Rwandy 04 - Modified: 2024-04-20 18:32:04 - Feat.: - Title: Južné krajiny EÚ žiadajú väčšiu spoluprácu s krajinami pôvodu migrantov 05 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Utečencov Európa nechce a zároveň potrebuje (komentár)
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 16:33