StoryEditor

Islamisti na hranici s NATO a miliardová záchrana rubľa. Toto sú top udalosti dňa

07.10.2014, 20:03
Autor:
redred

Islamisti sa približujú k tureckým hraniciam. Ankara povolala do pohotovosti tanky

Radikáli z Islamského štátu ďalej postupujú v dobývaní severosýrskeho mesta Kobané, ktoré leží na samej hranici s Tureckom. Ankara preto povolala v uplynulých dňoch do pohotovosti tanky a rozostavala ich pozdĺž hranice. Minulý týždeň splnomocnil turecký parlament vládu rozhodnúť o prípadnej intervencii.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v utečeneckom tábore v provincii Gaziantep, blízko hraníc Turecka so Sýriou dnes vyhlásil, že Kobané pravdepodobne padne do rúk Islamského štátu (IS).


Rusko na záchranu rubľa obetovalo takmer miliardu dolárov

Ruská centrálna banka posunula svoje želané obchodovacie pásmo pre rubeľ voči menovému košu zloženého z dolára a eura o ďalších 10 kopejok. Urobila tak po intervenciách na devízovom trhu, ktorých cieľom bolo spomalenie tempa poklesu ruskej národnej meny.

Centrálna banka krajiny zároveň v utorok informovala, že 3. októbra vynaložila 980,7 mil. USD na intervencie na devízovom trhu s cieľom chrániť hodnotu rubľa. Ruská národná mena oslabuje v dôsledku poklesu cien ropy aj pre rolu Moskvy v ukrajinskej kríze.


Spustili revolúciu a zmenili život takmer každému. Teraz majú Nobelovku

Nositeľmi najslávnejšej vedeckej ceny za fyziku sa stali traja japonskí vedci, ktorí stáli pri zrode technológie LED - modrých svetelných diód. Vedci Isamu Akasaki, Hiroshi Amano a Shuji Nakamura, ktorí dnes pôsobia na japonských a amerických výskumných ústavoch a univerzitách sa podelili o Nobelovu cenu za fyziku za rok 2014.

Na začiatku 90. rokov dokázali vytvoriť fungujúce svetelné diódy vydávajúce modré svetlo. Kombináciou s už existujúcou technológiou zelených a červených diód sa tak prvýkrát naskytla možnosť vytvoriť biele LED svetlo. Tento objav spustil zásadnú technologickú zmenu, ktoré dnes (doslova) môžeme vidieť prakticky na každom kroku.


Európsky Disneyland sa topí v dlhoch. Na záchranu potrebuje miliardu eur

Bránami parížskeho Disneylandu prešlo od jeho založenia už 275 miliónov návštevníkov, napriek tomu bol nútený požiadať o finančnú pomoc vo výške jednej miliardy eur. Firme Euro Disney, prevádzkovateľovi zábavného parku, pomôže americká materská spoločnosť Walt Disney.

Disneyland neďaleko francúzskej metropoly sa od založenia v roku 1992 pasuje s miliardovými dlhmi (konkrétne vo výške 1,75 miliardy eur), kvôli ktorým podľa finančného riaditeľa Euro Disney Marka Steadyho nemôže investovať do nových atrakcií a konkurovať zábavným parkom na Floride.


RegioJet pustí v nedeľu vlak z Prahy do Košíc. Za neuveriteľnú cenu

Súkromný vlakový dopravca RegioJet začne v nedeľu 12. októbra skúšobnú prevádzku na novej trati z Košíc cez Žilinu do Prahy s jedným párom vlakov. Súpravy budú na novej predĺženej linke, fungujúcej doteraz z Prahy do Žiliny, zastavovať aj v staniciach Vrútky, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Štrba, Poprad - Tatry, Spišská Nová Ves (do 13. decembra) a Kysak, informovala v utorok spoločnosť.

01 - Modified: 2006-11-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Inšpekcia rozdala pokuty za milióny
01 - Modified: 2024-01-23 23:00:00 - Feat.: - Title: Invalidné penzie či nové sumy úrazových dávok. Pozrite si prehľad najdôležitejších zmien v roku 2024 02 - Modified: 2024-01-09 07:00:00 - Feat.: - Title: Apple na nás v roku 2024 vybalí poriadnu nálož nových technológií. Pozri si náš veľký prehľad a priprav sa na novinky 03 - Modified: 2024-01-01 12:48:30 - Feat.: - Title: Svet komiksov: Marvel má problém, prichádzajú superhrdinské suchoty. Pozri si prehľad projektov, ktoré uvidíme v roku 2024 04 - Modified: 2023-11-23 14:36:54 - Feat.: - Title: PREHĽAD sviatkov a prázdnin v roku 2024. Pripravte sa na sklamanie, polovica vychádza na víkend. Vianoce však budú uprostred týždňa 05 - Modified: 2023-11-13 12:04:13 - Feat.: - Title: Rekordy sociálnych sietí: Kto je najsledovanejší na Facebooku a ktorý príspevok má najviac lajkov? Výsledky ťa prekvapia
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 21:15