StoryEditor

Putin označil Ukrajinu za ohnisko nestability. A upozornil na ďalšie hrozby pre Rusko

01.01.2016, 12:27
Autor:
ČTKČTK

Ruský prezident Vladimir Putin schválil nové znenie stratégie ruskej národnej bezpečnosti. Dokument označuje Ukrajinu za "dlhodobé ohnisko nestability" a hlavné hrozby vidí v prozápadných revolúciách v postsovietskom priestore, v americkej politike zadržiavania Ruska a tiež v rozširovaní NATO, ktoré sa vraj približuje k ruským hraniciam.

Za príčinu ozbrojeného konfliktu na východe Ukrajiny dokument označuje "podporu USA a Európskej únie pre protiústavný štátny prevrat na Ukrajine", ktorý "viedol k hlbokému rozkolu ukrajinskej spoločnosti a k ​​vzniku ozbrojeného konfliktu". V súvislosti so zmenou ukrajinského režimu sa stratégie zmieňujú tiež o údajnej snahe Západu "zabrániť integračným procesom" na území bývalého Sovietskeho zväzu.


Prečítajte si aj: Porošenko: Rusi sa nás snažia ekonomicky udusiť, ale neuspejú


"Postoj Západu, ktorý sa snaží čeliť integračným procesom, a vytváranie ohnísk napätia v eurázijskom regióne majú negatívny vplyv na naplnenie ruských národných záujmov," hovorí sa v dokumente, z ktorého citovala britská stanica BBC.

Kyjev a Západ obviňujú Moskvu, že predvlani na jar anektovala Krym a rozpútala proruské povstanie v Donbase na východe Ukrajiny v odvete za zvrhnutie proruského prezidenta Viktora Janukovyča a príklon krajiny k Západu. Hoci Kremeľ ruské zasahovanie popiera, množstvo Ukrajincov konflikt v Donbase, ktorý si vyžiadal vyše 9-tisíc mŕtvych, považuje za vojnu vedenú Ruskom proti ich krajine.

Pokiaľ ide o vzťahy s USA, ruská stratégia tvrdí, že "samostatná domáca a zahraničná politika Ruskej federácie naráža na odpor Spojených štátov a ich spojencov, snažiacich sa zachovať si nadvládu vo svetových záležitostiach".

Napriek tomu Rusko usiluje o zblíženie s USA "na základe zhody záujmov, vrátane ekonomických", a "vzhľadom ku kľúčovému vplyvu rusko-amerických vzťahov na celkovú medzinárodnú situáciu".

Ako o nových výzvach sa dokument zmieňuje o nebezpečenstve získania jadrových zbraní teroristami, o kybernetických útokoch a o vyhrotení demografických problémov. Upozorňuje tiež, že "úloha sily v zahraničnej politike sa nezmenšuje".

Vznik a silnejúci vplyv radikálnej organizácie Islamský štát pripisuje Moskva dôsledkom "dvojakého metra", ktorý podľa nej niektoré štáty uplatňujú v boji proti terorizmu.

Upraviť stratégiu národnej bezpečnosti, schválenú ešte v roku 2009, nariadil Putin začiatkom vlaňajšieho júla, kedy uviedol, že Rusko musí systémovo reagovať na meniacu sa situáciu vo svete.


 

01 - Modified: 2007-12-21 06:23:39 - Feat.: 0 - Title: Energetické zdroje v číslach
01 - Modified: 2024-04-19 16:20:48 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov sa priblížila k schváleniu pomoci pre Ukrajinu. Legislatíva by mala mať podporu 02 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 04 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 05 - Modified: 2024-04-18 20:29:20 - Feat.: - Title: Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 03:14