StoryEditor

Novozélanďania vybrali novú vlajku. Zástancovia starej: Umierali pod ňou naši vojaci

11.12.2015, 10:22
Autor:
ČTKČTK

Nový Zéland bude mať možno novú štátnu vlajku s papraďou a štyrmi hviezdami znázorňujúcimi súhvezdie Južný kríž. Vyplýva to z predbežných výsledkov referenda, v ktorom Novozélanďania od 20. novembra do dneška vyberali z piatich návrhov podoby novej vlajky. V marci bude usporiadané druhé referendum, ktoré rozhodne, či bude prijatá nová varianta, alebo či si krajina ponechá existujúce vlajku.

Podľa predbežných výsledkov referenda u voličov vyhral návrh vlajky, ktorá je v ľavom hornom rohu čierna, ďalej zobrazuje papraď v bielej farbe a v pravej časti sú štyri červené hviezdy s bielym okrajom na modrom pozadí. Na druhom mieste skončil obdobný návrh rovnakého autora Kylea Lockwooda, ktorý má v ľavom hornom rohu miesto čiernej červenú farbu.

Vláda premiéra Johna Keya vypísala referendum, pretože má pocit, že je potrebné zbaviť sa starého symbolu, v ktorého ľavom hornom rohu je vlajka Spojeného kráľovstva. Nový symbol má skoncovať s pripomienkou koloniálnej éry.

Vo víťaznom návrhu figuruje domorodá stromová papraď Cyathea dealbata, ktorej sa kvôli striebornému sfarbeniu spodnej časti listov anglicky hovorí silver fern (strieborná papraď). Na svojich vlajkách ju majú novozélandské športové tímy a jej prítomnosť na štátnej vlajke podporuje aj premiér Key. V druhej časti víťaznej vlajky ponechal autor návrhu Lockwood štyri hviezdy zo súhvezdia Južného kríža viditeľného z južnej pologule.

Ako uviedol spravodajský server BBC News, rozdiel medzi počtom hlasov odovzdaných pre oba Lockwoodové návrhy je tak malý, že konečné výsledky nemožno predpovedať. Zverejnené majú byť v utorok po započítaní hlasov zo zámoria a od voličov, ktorí prišli na poslednú chvíľu.

Súčasná vlajka Nového Zélandu:

Referenda sa zúčastnilo 1,53 milióna občanov, teda 48 percent oprávnených voličov v krajine s 4,6 milióna ľudí.

V poli porazených skončil v referende návrh, ktorý tvoril geometrický vzor červenej, čiernej, modrej a bielej farby, zostavený prevažne z trojuholníkov, ktorého autor sa inšpiroval tradičnými tkanými vzorcami a maorskými mýtami.

Neuspel ani čiernobiely návrh s papraďou, ani čiernobiely návrh so špirálou koru, ktorá sa vyskytuje takmer na všetkých kresbách pôvodných obyvateľov a predstavuje symbol nového života, rastu, sily a mieru.

Odporcovia terajšej novozélandskej štátnej vlajky poukazujú na to, že symbolizuje koloniálnu a postkoloniálnu éru, ktorá je už minulosťou. Tiež pripomínajú, že novozélandská vlajka býva často v zahraničí zamieňaná za austrálsku vlajku, ktoré je veľmi podobná.

Stúpenci terajšej vlajky naopak zdôrazňujú, že novozélandskí vojaci generácie bojovali a umierali pod jej farbami a že musí byť na ich počesť zachovaná.

01 - Modified: 2007-12-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: VÚB banka prevzala lízingovku B.O.F.
01 - Modified: 2024-04-15 08:27:47 - Feat.: - Title: Ako ukončiť vojnu na Ukrajine? Turci predložili nový návrh: zmrazenie hraníc na súčasnej frontovej línii 02 - Modified: 2024-02-08 12:20:14 - Feat.: - Title: Podľa írskej ústavy sú povinnosti ženy v domácnosti, ale referendum by mohlo zmeniť jej sexistické znenie 03 - Modified: 2024-02-04 15:31:26 - Feat.: - Title: Parížania v referende rozhodujú o zdražení parkovania pre vozidlá SUV 04 - Modified: 2024-02-06 16:01:56 - Feat.: - Title: Na referende v Paríži hlasujú o zdražení parkovania pre SUV 05 - Modified: 2023-12-18 06:21:15 - Feat.: - Title: V referende v Čile neprešiel ani druhý návrh novej ústavy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 03:37