StoryEditor

Alessandro Volta bol priekopníkom. Žil život pod napätím

17.02.2015, 23:22
Autor:
tasrtasr
Taliansky fyzik Alessandro Volta sa narodil 18. februára pred 270 rokmi. Zostrojil prvý elektrický článok a kondenzátor.

V roku 1799 zostrojil prvý zdroj elektrického prúdu, ktorý nazval na počesť svojho krajana Luigiho Galvaniho – galvanický (elektrický) článok. Tento objaviteľ trecej elektriny a vynálezca kondenzátora bol vo Veľkej Británii členom prestížnej Kráľovskej spoločnosti v Londýne i Francúzskej akadémie vied. Jeho menom sa označuje jednotka elektrického potenciálu (volt).

Celým menom Alessandro Giuseppe Antonio Anastasio Volta sa narodil 19. februára 1745 v talianskom meste Como. Budúci veľký fyzik do svojich siedmych rokov neprehovoril, preto sa jeho šľachtická rodina domnievala, že je slabomyseľný. Na prianie rodičov vyštudoval jezuitskú školu, napokon sa však prejavil jeho záujem o prírodné vedy.

Namiesto dráhy duchovného prestúpil na kráľovský seminár a začal sa zaoberať elektrickými pokusmi. Už v roku 1769 publikoval Volta stať "O príťažlivosti elektrického ohňa a javoch s tým súvisiacich", v ktorej zverejnil svoju hypotézu o súvislosti elektriny a magnetizmu.

Alessandro Volta spojil dva kovy

V roku 1774 sa stal profesorom fyziky na gymnáziu vo svojom rodisku. O päť rokov neskôr prešiel na univerzitu v Pavii, kde pôsobil až do roku 1804. Alessandro Volta na seba upozornil epochálnymi objavmi v oblasti elektriny. Stal sa známym aj v najvyšších kruhoch. V čase, keď bolo Taliansko pod vplyvom Francúzska, ho Napoleon I. v roku 1810 povýšil na grófa a vymenoval za senátora Lombardského kráľovstva. Cisár František vymenoval Voltu v roku 1815 za riaditeľa filozofickej fakulty na univerzite v Padove.

Alessandro Volta sa zaoberal javmi vznikajúcimi pri kontakte dvoch kovov. Pri výskume sa dozvedel o pokusoch Luigiho Galvaniho, ktorý experimentoval so žabími stehienkami, pričom spozoroval, že ich svaly sa sťahujú pri dotyku skalpelom.

Volta správne vysvetlil Galvaniho pokusy tak, že zdrojom elektrickej energie nie je živočíšna sila, ale reakcia kovov. Na základe pokusov s kovmi v tekutinách dospel k zostrojeniu zdroja elektrickej energie – batérie.

Ďalším v tom čase populárnym prístrojom, ktorý bol prisudzovaný Voltovi (on ho však len vylepšil), bol elektrofór (zariadenie na výrobu statickej elektrickej energie) pozostávajúci z kruhových platní (vodivej a nevodivej), na ktorých vznikala trením statická elektrina. Volta je aj autorom kondenzátora. V neskoršom veku sa zaoberal meteorologickými pozorovaniami.

Je tu aj teraz

Vynálezca Alessandro Volta zomrel 5. marca 1827 ako 82-ročný v rodnom meste Como. Na uctenie jeho pamiatky bola francúzskou vládou ustanovená Voltova cena za najdôležitejšie vynálezy v odbore elektriny.

V súčasnosti si pripomíname meno významného talianskeho fyzika termínom "fotovoltaický", čo znamená premenu svetelnej energie na elektrickú. Používa sa v súvislosti s modernými alternatívnymi zdrojmi energie – slnečnými elektrárňami.

01 - Modified: 2007-03-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Najúspornejšie päťmiestne auto
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 20:32