StoryEditor

11 mýtov a faktov o útoku na americké dvojičky

11.09.2015, 00:00
Teroristický útok, ktorý otriasol celým svetom, je dodnes zahalený konšpiráciami.

Ak by sa hľadal termín pre medzinárodný sviatok všetkých konšpirátorov, tak 11. september by bol suverénny favorit. Bohužial. Len ťažko si možno predstaviť tragickejšiu udalosť viac obostretú najrôznejšími teóriami, ako je pád budov Svetového obchodného centra (WTC). Svet ešte len rátal obete tragédie, a internet i niektoré médiá už zaplavili prívrženci konšpirácií a šírili správy o tom, ako to vlastne všetko bolo inak. Zjavilo sa široké spektrum argumentov. Od primitívnych antisemitských (žiadni Židia neboli v budove), cez rovnako primitívne xenofóbnych (Arabi by to nikdy nezvládli), až po zdanlivo sofistikované tvrdenia zo svete fyziky (napríklad o tavení ocele). Drvivá väčšina konšpirácií sa snažila dokázať jedno. Pád budov spôsobila americká vláda alebo Izreal. Skutočnosť, že strojcovia útokov – Al-Kajdá – sa k činu priznala, na konšpiráciách nič nezmenilo.

Od udalosti prešlo už 14 rokov, nič sa však nezmenilo. Stačí dať do Googlu heslo 9/11 a vyhľadávať. „Za jednu z najbláznivejších teórií považujeme názor, že spolu s lietadlami, ktoré narazili do veží, dvojičky zároveň zasiahol lúč z energetickej zbrane z vesmíru,“ uvádza Karol Bohm-Klein, ktorý sa konšpiráciám venuje prostredníctvom portálu Mýty. sk. No akokoľvek sa nám môžu niektoré teórie zdať šialené, pri 11. septembri 2001 sú za všetky za hranicami vkusu. Pri útokoch totiž zahynulo takmer 3000 ľudí z asi 80 krajín sveta. Zrejme najlepším spôsobom, ako si uctiť spomienku na tragédiu, je vytypovať aspoň 11 konšpiračných teórií a skúsiť proti nim postaviť fakty a výsledky vyšetrovaní. Ako pripomienku obetiam nezmyselných útokov sme rozhodli nechať na tejto strane dominovať čiernu farbu.

1. Prečo ich nezostrelili?

Jedno z najčastejších a zároveň i najabsurdnejších tvrdení. Neriešme motiváciu americkej vlády obetovať 3000 ľudí a zdevastovaťNewYork. Všímajme si detaily. Častým podporným argumentom vládneho sprisahania je skutočnosť, že lietadlá mohla armáda s prehľadom zostreliť ešte vo vzduchu a zabrániť tragédii. Musela ich totiž zaznamenať na radaroch. Nuž, ak si predstavíme, že len nad Slovenskom počas rušnejšej hodiny preletí vyše 120 lietadiel, nad inkriminovanou oblasťou sa bavíme o stovkách letov. Nájsť konkrétne podozrivé dopravné lietadlá a zostreliť ich v rámci času od únosu po samotný pád nie je v silách žiadnej armády.

2. Prečo ich zostrelili?

A zároveň možno nájsť aj presne opačnú teóriu. Podľa niektorých konšpirátorov nešťastný let číslo 93 nebol unesený, ale zostrelený raketou. Ako na to prišli? Trosky boli rozhádzané v omnoho širšej lokalite, ako by podľa konšpirátorov – fyzikov mali byť. V tomto prípade však vlastné svedectvo vydali nešťastní pasažieri, ktorí telefonovali z uneseného lietadla. „Otec, začína to byť zlé. Pobodali letušku. Majú nože a slzotvorný plyn. Hovoria, že majú bombu. Lietadlo sebou myká. Podľa mňa ho neriadi náš pilot. Myslím, že ideme k zemi. Neboj sa, otec, ak k tomu príde, bude to veľmi rýchle.“ Takýto telefonát si vypočul podľa Správy komisie k 11. septembru Lee Hanson od svojho syna Petra, ktorý bol na palube letu.

3. Lietadlo bolo riadené na diaľku

Veľmi častá teória, a opäť mimo reálnych technických možností. Predstava, že napríklad Boenig možno porovnať s lietadielkom na baterky, už na prvý pohľad škrípe. Napriek tomu teória pretrvala a pretrváva aj po tom, ako ju oficiálne vyvrátila spoločnosť Boeing. Tá vyhlásila, že ich prúdové dopravné lietadlá nemožno ovládať na diaľku. „Jediné miesto, z ktorého je možné udeľovať príkazy, je pilotná kabína,“ uviedla firma v oficiálnom stanovisku.

4. Na Pentagon dopadla raketa

Konšpiračné tvrdenie žije svojím životom napriek desiatkam svedkov, ktorí na vlastné oči videli pád. Udáva fakt, že diera na budove je na lietadlo príliš malá. No podľa oficiálnych zdrojov existujú desiatky evidentných fotografií a zároveň svedectvá záchranárov, ktorí na miesto tragédie dorazili. Na mieste pádu sa našla aj čierna skrinka, a čo je horšie, aj pozostatky pasažierov lietadla.

5. Termitové zmesi

Jedna z najšialenejších pseudovedeckých teórií je použitie takzvaných termitových zmesí – látok z oxidu železa, z hliníka a síry. Tie majú vedieť rezať oceľ a nespôsobovať žiaden hluk. Teda podľa tvorcov konšpiračných teórií práve zmesi sú dôkazom riadenej deštrukcie.

6. Stupne Celzia

Špeciálnu kapitolu v knihe konšpirácií k 11. septembru predstavujú okolnosti pádu budov Svetového obchodného centra. Veľmi často opakovaným motívom je dojem, že požiare a výbuchy spôsobené leteckým palivom nemohli roztopiť oceľovú konštrukciu. Oceľ sa totiž topí pri teplote 1300 – 1500 stupňov Celzia. Horiace palivo dosahuje teplotu 1000 stupňov Celzia. Lietadlá teda nemohli byť dôvodom pádu budov. No nikto nikdy netvrdil, že sa oceľ roztopila. Americký Národný inštitút pre normy a technológie (NIST) skúmal príčiny pádu viac než tri roky. Celkovo sa na výskume podieľali dve stovky ľudí. Výsledok? Náraz lietadiel rozbil a poškodil nosné stĺpy a narušil tepelnú izoláciu. Následný požiar s teplotou okolo 1000 stupňov Celzia oceľ neroztopil, ale zdeformoval. To bola i príčina pádu budov.

7. Riadená demolácia

Porovnateľná teória. Skrátka lietadlá boli len divadlom na odpútanie pozornosti a v skutočnosti išlo o riadenú demoláciu. Ani táto teória neustála pohľad odbornej verejnosti, čo jej však na životnosti neubralo. Predovšetkým z viacerých fotografií je evidentné, že výbuchy nie sú sústredené v dolnej časti budovy – čo je pri riadenej demolácii potrebné. Teóriu vyvracia aj záverečné vyšetrovanie. „Z fotografií a videozáznamov z rôznych uhlov je evidentné, že sa budova začal rúcať v poschodiach zasiahnutých nárazom a požiarom. Kolaps pokračoval od týchto poschodí smerom dole,“ vyhlásil William Jeffrey, technický riaditeľ NIST, pred americkým Kongresom.

8. To by Arabi sami nenaplánovali

Veľmi špecifický argument. Predstavy o Araboch ako technických zaostalcov poukazuje skôr na intelektuálny deficit šíriteľov teórie. Tak či tak treba uviesť, že podľa mnohých zdrojov Usáma bin Ládin vyštudoval staviteľstvo – dokonca v čase, keď sa budovy WTO mali stavať. Štúdium bolo logické, keďže za bohatstvo Ládin vďačil práve staviteľskému umeniu svojho otca.

9. Nebol tam ani jeden Žid

Rovnako úzko xenofóbna konšpirácia. Aby si dodala na uveriteľnosti, poskytujú konšpirátori aj čísla. Podľa nich v budovách pôsobilo vyše 4000 ľudí židovského vierovyznania, ktorí sa v ten deň vyhovorili na chorobu a medzi teda obeťami neboli. Podľa niektorých teórií dostali varovanie od Mossadu – izraelskej tajnej služby, ktorá útok očakávala. Teórie sa rozšírili veľmi skoro. Vďaka tomu asi mesiac po tragédii už vydala vyhlásenie Liga proti hanobeniu (Anti-Defamation Leagu) so sídlom vNewYorku. „Tieto povesti sú absurdné. Medzi obeťami kolapsu dvojičiek boli desiatky Židov. Ich príbehy boli zdokumentované v televízii, novinách aj improvizovaných pamätníkoch po celomNewYorku.“

10. Poistný podvod

Najnepríjemnejšou konšpiráciou je tvrdenie, že budovy nechal strhnúť ich vlastník Larry Silverstein, ktorý chcel zarobiť na poistnom. Aj v tomto prípade sa vynára viac otáznikov ako odpovedí. Prečo by developer zvolil taký strašidelný spôsob poistného podvodu? Prečo by nepočkal do noci a prečo by zariadil smrť 3000 ľudí? Ako by zorganizoval útok lietadiel, priznanie Al-Kajdy?

11. Záhada Tower 7

Živnú pôdu pre konšpiráciu tvorí rýchla deštrukcia budovy s názvom Tower 7, ktorá stála vedľa komplexu Svetového obchodného centra. Tá sa mala zosunúť za pár okamihov, pričom podľa pochybovateľov nie je dokázané, že v budove horelo. Tvrdenia však narážajú na svedectvá požiarnikov, ktorí požiare hasili, i oficiálne vyšetrovanie trosiek budovy.

Chronológia udalostí

08:45(miestneho času) Prvé lietadlo narazilo do severnej vež budovy Svetového obchodného centra (WTC).

09:03 Druhé lietadlo narazil južnej věže WTC.

09:43 Do Pentagonu narazilo tretie lietadlo.

09:45 Pentagon, Biely dom a Kongres boli evakuované

10:25 Pred ministerstvom zahraničia vo Washingtone vybuchla bomba ukrytá v aute.

10:30 Štvrté lietadlo se zrútilo blízko Pittsburgu.

10:33 United Airlines oznámili pád ďalšieho lietadla na neznámom mieste.

12:39 Prezident Bush prislúbil vyšetřováníe.

14:00 Všetky americké burzy boli zatvorené.

14:00 Rudy Giuliani, starostaNewYorku uviedol, že“ obetí je viac ako možno ľudsky uniesť“.

17:20 Spadla ďalšia budova sousedíaca s WTC vNewYorku.

Dalo sa tragédii zabrániť?

Po každej tragédii prichádzajú úvahy, ako sa jej dalo zabrániť. Ani 11. september nie je výnimkou. Odpovede na takéto otázky sú vždy náročné. V roku 2002 preto vznikla Národná vyšetrovacia komisia pre teroristické útoky na Spojené štáty (National Commission on Terrorist Attacks Upon the United States). Počas svojho dvojročného pôsobenia mala vypočuť stovky ľudí, preštudovať desaťtisíce dokumentov vrátane tajných.

Správa skonštatovala zlyhanie na viacerých frontoch, ktoré sa mohli podpísať na nešťastí. Zlyhať mala diplomacia, ktorá nedokázala vyvinúť dostatočný tlak na vyhnanie bin Ládina z Afganistanu. Vojenské jednotky nedokázali vedenie Al-Kajdy zneškodniť. FBI a CIA podľa správy zlyhali, keď nedokázali dosť rýchlo, respektíve vôbec nedokázali zdieľať dôležité informácie. Neexistuje však osoba, ktorá je zodpovedná za zlyhanie,“ zhŕňa správa.

Informáciu o nedostatočnej spolupráci potvrdili i hlasy zo Saudskej Arábie. Viac ako šesť rokov po nešťastí to uviedol bývalý veľvyslanec krajiny v USA. „Tomu, čo sa stalo, bolo možné sa vyhnúť. Keby vtedy americké bezpečnostné sily serióznym a vierohodným spôsobom spolupracovali so svojimi saudskoarabskými kolegami,“ vyhlásil Bandár bin Sultán pre americké média.

Na druhej strane, podobnej tragédii svet do 11. septembra 2001 nečelil. Teroristický útok poukázal na viacero slabín v bezpečnosti, ktoré si dovtedy nikto neuvedomoval. Úvahy o tom, či sa útokom dalo zabrániť, sú tak dnes už akademické. O to významnejšie sú úvahy, či by sa jej dalo zabrániť dnes.

01 - Modified: 2007-09-15 13:37:00 - Feat.: 0 - Title: Cezhraničná cyklomagistrála okolo Tatier bude mať takmer 300 km
01 - Modified: 2024-04-12 08:57:38 - Feat.: - Title: V Nemecku zadržali troch tínedžerov podozrivých z prípravy teroristického útoku 02 - Modified: 2024-04-05 15:36:59 - Feat.: - Title: Moskovský súd uvalil väzbu na ďalšieho podozrivého z teroristického útoku v Krasnogorsku 03 - Modified: 2024-04-05 06:54:32 - Feat.: - Title: Vyšetrovanie útoku na koncertnú sieň pokračuje. Rusko tvrdí, že môže súvisieť s inváziou na Ukrajine 04 - Modified: 2024-04-04 07:16:05 - Feat.: - Title: Pri teroristických útokoch na juhu Iránu zahynulo niekoľko ľudí 05 - Modified: 2024-03-30 20:22:37 - Feat.: - Title: Putin sa ani po týždni neukázal na mieste útoku pri Moskve, nenavštívil ani zranených v nemocnici
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
13. apríl 2024 01:02