StoryEditor

Závery kodanského summitu

15.12.2002, 23:00
Autor:
HNHNTASRTASR

Európska únia ukončila v piatok na summite v Kodani prístupové rokovania s desiatimi kandidátskymi krajinami, ktoré sa jej členmi stanú v roku 2004. Cieľom EÚ je, aby sa jej členmi v roku 2007 stali aj Bulharsko a Rumunsko.

Ukončenie rokovaní s desiatkou: EÚ ukončila prístupové rokovania so Slovenskom, Českou republikou, Maďarskom, Poľskom, Slovinskom, Estónskom, Litvou, Lotyšskom, Maltou a Cyprom. Tieto krajiny sa členmi únie stanú 1. mája 2004 po ratifikácii prístupovej zmluvy, ktorej podpis je naplánovaný na 16. apríla 2003 v Aténach.
Výsledok prístupových rokovaní je podľa záverov vyvážený a predstavuje pevný základ na hladkú integráciu desiatich nových členov a zároveň zachová efektívne fungovanie rozšírenej únie.
Desať nových krajín dostane za roky 2004 -- 06 od EÚ 40,8 miliardy eur, do rozpočtu však zaplatia 14,5 miliardy. Čistá bilancia Slovenska (rozdiel príjmov a výdavkov) bude za prvé tri roky predstavovať 838 miliónov eur.
Závery summitu potvrdzujú, že EÚ bude až do dátumu rozšírenia prísne monitorovať, ako si budúci členovia plnia svoje záväzky. Po vstupe budú platiť ochranné klauzuly, ktoré umožnia riešiť nepredvídané problémy počas prvých troch rokov po vstupe.
Hneď po vstupe k 1. máju 2004 získa každý nový členský štát zastúpenie v Európskej komisii. Nová komisia by po schvaľovacom procese mala nastúpiť do úradu 1. novembra 2004. Od tohto dátumu začnú platiť ustanovenia Zmluvy z Nice.
Nové členské štáty budú plne participovať na nasledujúcej medzivládnej konferencii, ktorá po skončení Konventu rozhodne o inštitucionálnych reformách únie. K podpisu novej zmluvy o EÚ dôjde až po prijatí nových členov, potvrdzujú závery.

Bulharsko a Rumunsko: Cieľom Európskej únie je privítať Bulharsko a Rumunsko v roku 2007, čo však bude záležať od ďalšieho pokroku v plnení kritérií členstva. Prístupové rokovania budú pokračovať podľa rovnakých princípov, ako s krajinami, ktoré ich ukončili v Kodani. Únia tiež Sofii a Bukurešti prisľúbila zvýšenie predvstupovej pomoci.

Turecko: Ak summit EÚ v decembri 2004 rozhodne na základe odporúčaní Európskej komisie, že Turecko spĺňa kodanské politické kritériá, EÚ začne "bezodkladne" prístupové rokovania s Tureckom.
Únia tiež privítala dôležité kroky Turecka smerom k plneniu kodanských kritérií a prisľúbila zvýšenie predvstupovej pomoci a rozšírenie colnej únie EÚ -- Turecko.
Terajšie i budúce členské krajiny, vrátane Slovenska, sa v deklarácii "Jedna Európa" zaviazali, že proces rozšírenia bude pokračovať a je nezvratný. Inými slovami prisľúbili, že nebudú blokovať prijatie ďalších krajín do EÚ.

Cyprus: Európska únia uzavrela prístupové rokovania s rozdeleným Cyprom a prijme ho za svojho člena. Závery však potvrdzujú, že únia uprednostňuje prijať zjednotený Cyprus. Povzbudila preto grécku a tureckú komunitu, aby pokračovali v rokovaniach s cieľom vyriešiť cyperský problém do 28. februára 2003.
V prípade dohody EÚ rozhodne o prispôsobení podmienok vstupu Cypru do EÚ s ohľadom na tureckú komunitu. Ak dohoda nebude, legislatíva EÚ sa na severnú časť ostrova vzťahovať nebude.

Noví susedia: Únia nechce, aby jej rozšírenie vytvorilo nové deliace čiary v Európe. Bude preto rozvíjať vzťahy s novými susednými krajinami rozšírenej únie. Summit potvrdil európsku perspektívu krajín západného Balkánu. Rozšírenie tiež posilní vzťahy s Ruskom a únia si želá aj intenzívnejšie vzťahy s Ukrajinou, Moldavskom a Bieloruskom.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 07:11