StoryEditor

Ak by som mal moc, krízu na Ukrajine vyriešim, vyhlásil Václav Klaus

09.07.2014, 13:06
Český exprezident kritizoval aj lídrov Európskej únie. Podľa neho nemajú dostatočnú autoritu.

Bývalý prezident Václav Klaus by podľa svojich slov dokázal vyriešiť krízu na Ukrajine. Má totiž dostatok skúseností s rozdelením Československa, čo je podľa neho aj nevyhnutný vývoj v krajine na východ od našich hraníc. "Súčasnej vláde by som úlohu sprostredkovateľa pri vyjednávaní nezveril," povedal Klaus.

"Keby som mal právomoci, krízu na Ukrajine by som dokázal vyriešiť," povedal Klaus pri diskusii Ukrajina medzi Európou a Ruskom, ktorú v Prahe usporiadal American Institute in Ukraine. Témou boli príčiny ukrajinskej krízy a reč prišla aj na úlohu Česka v konflikte.

Exprezident poukázal na svoje skúsenosti z delenia Československa. „Vtedy to bolo nevyhnutné, bolo nutné vykonať to rýchlo a bezbolestne. V takýchto prípadoch navyše ani jedna zo strán nemôže absolútne vyhrať, vždy musí dôjsť kompromisu," dodal Klaus.


Český exprezident Václav Klaus. Snímka: TASR/AP

Z pohľadu riešenia ukrajinskej krízy sa potom oprel aj do Európskej únie, ktorej kritikou je dlhodobo známy. "Európska únia nemá dostatočný mandát na to, aby plnila sprostredkovateľa pri vyjednávaní na Ukrajine. Politici ako Manuel Barroso či Herman Van Rompuy nemajú dostatočnú autoritu  "povedal Klaus.

Sme svedkami prozápadnej propagandy

Klaus ďalej uviedol, že sme podľa neho svedkami jednostranné prozápadnej propagandy. V tejto téme sa zastal tiež riaditeľa svojho inštitútu Jiřího Weigla. Všetci účastníci diskusie sa však zhodli na tom, že riešenie vidia predovšetkým vo vnútornom vyjednávaní bez zásahov zvonku.

"Názory, ktoré na Západe prevládajú, vyprovokoval jednostranný a mainstreamový pohľad médií," myslí si Weigl. Podľa neho je zlé sa na krízu na Ukrajine pozerať bipolárnou optikou ako prozápadným, tak proruským pohľadom. „Je potrebné nájsť obojstranné riešenie. Pohľad na konflikt je redukovaný na ťahanice medzi Západom a Ruskom," dodal.

Prvá svetová vojna ako príklad

Jednou z tém diskusie tiež bola kritika Spojených štátov. Podľa Sobella by skutočným záujmom USA mala byť mierová Európa, jej súčasná zahraničná politika tomu však nenasvedčuje. Salvia však zdôraznil, že USA demokraciu podporujú, ale je nutné zaujať nový postoj a obmedziť intervencie, ktoré často viedli k destabilizácii situácie v danej krajine.

Sobell tiež poukázal na podobnosť medzi súčasnými udalosťami a prvou svetovou vojnou. „Jednou z lekcií, ktoré by sme si mali z prvej svetovej vojny vziať, je, že vtedy nikto neveril, že by sa taký konflikt mohol stať. Dnes sa v Európe bojuje zase a opäť tomu nikto neverí, "dodal.

zdroj: idnes.cz

01 - Modified: 2006-07-28 08:55:00 - Feat.: 0 - Title: Slovnaft od augusta začne s predajom nového benzínu 95 Uni
01 - Modified: 2024-04-23 19:28:55 - Feat.: - Title: Ukrajinská polícia oznámila zadržanie šiestich Čechov pre podvod 02 - Modified: 2024-04-23 17:36:05 - Feat.: - Title: Mnohé krajiny Európskej únie sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu. Zbrane si chcú nechať 03 - Modified: 2024-04-23 15:55:06 - Feat.: - Title: Česko oceňuje dohodu Arménska a Azerbajdžanu, nestabilita nahráva Rusku, tvrdí český minister Lipavský 04 - Modified: 2024-04-23 15:16:10 - Feat.: - Title: Slovenskí europoslanci chcú rovnováhu pri obchode s agrokomoditami z Ukrajiny. Majú platiť prísne pravidlá 05 - Modified: 2024-04-23 16:48:10 - Feat.: - Title: Slovákom nie je osud Ukrajiny ľahostajný. Na muníciu vyzbierali 3,5 milióna eur, suma stále rastie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 00:57