StoryEditor

Extrémisti zabodovali aj v Európe. Pozrite sa, ktorí

24.11.2013, 19:21
Autor:
npnp

Heinz-Christian Strache
Slobodní, Rakúsko

Slobodná strana Rakúska sa v septembri tohto roka stala najväčším prekvapením parlamentných volieb u našich západných susedov, keď so ziskom takmer 21 percent skončila tretia a len tesne zaostala za druhými ľudovcami a víťaznými sociálnymi demokratmi. Charizmatický líder Heinz-Christian Strache presvedčil svojimi populistickými sľubmi namierenými najmä proti imigrantom. Otvorene vyzýval na okamžité stopnutie moslimskej imigrácie a odsun tých prisťahovalcov, ktorí páchajú v Rakúsku trestnú činnosť. Známe je napríklad jeho heslo Nedovoľme, aby sa z Viedne stal druhý Istanbul. Stracheho pritom obviňujú z neonacistickej minulosti. Koncom 80. rokov sa mal zúčastňovať na cvičeniach neskôr zakázaných ultrapravicových organizácií.


Tomio Okamura
Úsvit, Česko
Na radikálne riešenia vyzýval pred októbrovými parlamentnými voľbami v Česku senátor a podnikateľ v cestovnom ruchu Tomio Okamura. Jeho strana Úsvit získala v premiérovej účasti vo voľbách takmer sedem percent, čím si vybojovala 14 kresiel v parlamente a stala sa šiestym najsilnejším subjektom v krajine. Okamura, ktorý je sám česko-japonského pôvodu, vyvolal pred voľbami veľký rozruch ostrými protirómskymi vyhláseniami. Neprispôsobivých Rómov vyzval na to, aby vytvorili svoj vlastný štát a odsťahovali sa doň. Okamura zdôraznil, že ako človek s japonskými koreňmi bol sám v minulosti terčom rasistických útokov. Tvrdil preto, že na základe svojich skúseností má právo komentovať situáciu Rómov v Česku a spôsoby riešenia ich otázky.


 

Geert Wilders
Strana pre slobodu, Holandsko

Ostrými protimoslimskými heslami pred parlamentnými voľbami pred troma rokmi dokázal pre svoju stranu získať viac ako 15 percent hlasov, čím sa stal lídrom tretieho najsilnejšieho politického subjektu v krajine. S vládnou stranou sa dokonca dohodol na podpore menšinového kabinetu. Wilders pritom patrí medzi najkontroverznejších európskych politikov, ktorý otvorene žiada obmedzenie imigrácie najmä z krajín tretieho sveta. Je tiež známym kritikom islamu. Medzi jeho kontroverzné návrhy patrí zákaz koránu v Holandsku či boj proti noseniu moslimských šatiek na verejnosti. V roku 2008 vytvoril a vydal protiislamský film Fitna, ktorý rozzúril moslimov. Odvtedy sa proti nemu množia vyhrážky smrťou. Wilders musí všade chodiť s osobnou ochrankou.


 

Gábor Vona
Jobbik, Maďarsko

Podobné heslá a stratégiu ako Marian Kotleba mali u našich južných susedov predstavitelia strany Jobbik na čele s Gáborom Vonom. Mnohí členovia Jobbiku boli v minulosti príslušníkmi medzičasom zakázanej Maďarskej gardy, ktorí pochodovali v uniformách ulicami miest a vytvárali hliadky v oblastiach s rómskou menšinou. V parlamentných voľbách v roku 2010 získal Jobbik vďaka svojej protirómskej a nacionalistickej rétorike takmer 17 percent hlasov, čím sa umiestnil na treťom mieste za víťazným Fideszom súčasného premiéra Viktora Orbána a socialistami. Odvtedy však podpora Jobbiku klesla aj kvôli tomu, že časť programu strany prevzal samotný Orbán. Išlo najmä o nacionalistické kroky, ako zavedenie dvojakého občianstva či volebné právo pre zahraničných Maďarov.

01 - Modified: 2005-09-26 20:21:00 - Feat.: 0 - Title: Do čoho sa investuje milosť Alahova
01 - Modified: 2024-04-06 12:34:23 - Feat.: - Title: Na nemeckých školách vzrástol počet extrémistických trestných činov 02 - Modified: 2024-03-26 15:51:51 - Feat.: - Title: Najvyšší súd prepustil z väzby študenta obvineného z účasti na terorizme 03 - Modified: 2024-03-14 08:17:36 - Feat.: - Title: Británia rozšírila definíciu extrémizmu, obmedzí financovanie organizácií 04 - Modified: 2024-03-09 10:05:58 - Feat.: - Title: Študenta obvineného z účasti na terorizme a prechovávania extrémistického materiálu vzali do väzby 05 - Modified: 2024-02-21 11:32:21 - Feat.: - Title: Najvyšší súd odsúdil Sheilu Szmerekovú, ktorá sa preslávila pálením koránu, na tri roky väzenia
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 09:39